0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGlina ima številne zdravilne učinke za naše telo

Glina ima številne zdravilne učinke za naše telo

MORDA VAS ZANIMA

Glina zdravi in deluje razstrupljevalno na naše telo. Glino odlikujejo številne zdravilne lastnosti, dodatna vrednost njene uporabe v zdravilne namene pa je, da nima stranskih učinkov.

- Oglas -
Glina
Uporaba gline za zdravilne namene ima že zelo dolgo tradicijo..

Zgodovina uporabe gline

Uporaba gline za zdravilne namene ni izum današnjega časa. Okoli leta 2500 pred našim štetjem so v Mezopotamiji z njo lajšali vnetja in bolečine, uporabljali pa so jo tudi za številne druge zdravstvene težave, celo za zdravljenje kroničnih očesnih obolenj. Koristi gline za človeško zdravje so poznali in s pridom izkoriščali tudi v starem Egiptu. Z napitki iz gline so si pomagali v primerih zastrupitve ter pri zdravljenju bolezni, kot je kolera. Poznali so tudi antiseptično delovanje glinenih obkladkov, ki so jih uporabljali za zdravljenje ran. Zdravljenje z glino v svojih zapiskih omenjata znani starogrški zdravnik Klavdij Galen in slavni perzijski zdravnik Avicenna. Vednost o koristih gline se je prenašala iz roda v rod. V zahodnem svetu so jo pred dvema stoletjema znova obudile raziskave Sebastiana Kneippa in še nekaterih drugih njegovih sodobnikov, pristašev naravnega pristopa v medicini. Najbolj znano ime, povezano s širjenjem zdravljenja z glino na področju Evrope, je Kneippov učenec Adolf Just.

Vrste gline

Glin je več vrst in vse niso primerne za zdravljenje. Zdravilci najpogosteje uporabljajo bentonit, kaolin in Fullerjevo zemljo. Glede na barvo ločimo belo, sivo, rjavo, rdečo in zeleno glino. Za zdravljenje naj bi bila najprimernejša siva glina, ki jo najdemo v najgloblji plasti zemlje. Vse vrste glin vsebujejo veliko silicija, železo, kalcij, magnezij, natrij, včasih tudi aluminij, količina posameznega minerala ali kovine pa se od vrste do vrste razlikuje. Zdravilne lastnosti gline imajo, razen z mineralno sestavo, opraviti tudi z njeno sposobnostjo vpijanja oziroma z ionsko izmenjavo. Po zaslugi intenzivne absorpcije glina deluje antiseptično, protiinfekcijsko, protignojno. V zdravilstvu se glina uporablja tako za notranjo kot za zunanjo uporabo. Ko kupujemo glino, bodimo pozorni, na kakšen način je bila posušena. Najbolj kvalitetna glina je tista, ki so jo posušili na soncu. V prodajalnah in lekarnah lahko glino kupite v obliki glinenega prahu, suhega praška ali mazila. Glineni prah je namenjen notranji, druga dva pa zunanji uporabi.

Maska iz gline
Glina se veliko uporablja tudi za lepotne namene. Še posebej priljubljene so razne naravne maske iz gline, ki ji lahko primešamo tudi zdravilna olja.

Glina ima številne zdravilne učinke:

Razstrupljanje z glino

Glina, ki jo zaužijemo, deluje kot sredstvo za čiščenje telesa. Napitek iz gline razstruplja prebavni trakt in jetra. Je odlično sredstvo, s katerim si pomagamo pri zastrupitvi z živim srebrom, pri zastrupitvi s hrano ali ko želimo odpraviti notranje škodljivce. Uživanje gline pospešuje obnovo celic. Mineralne snovi v glini krepijo imunski sistem in izboljšujejo krvno sliko. Glina za uživanje se običajno dobi v obliki prahu, ki ga raztopimo v vodi. Gline zaradi njene sposobnosti vpijanja ne smemo uživati, kadar jemljemo antibiotike.

- Oglas -

Glineni obkladki

Glinene obkladke uporabljamo za čiščenje ran ter za zdravljene jeter, ledvic in želodca. Obkladek naredimo iz propustne bombažne krpe, na katero naložimo glino. Glinene obkladke uporabljamo različno temperirane. Temperaturo prilagajamo vrstam bolezni oziroma stanj, ki jih želimo ozdraviti. Za lajšanje oteklin in pri zdravljenju vnetij uporabljamo obkladke s hladno glino. Kadar z glino zdravimo težave z ledvicami, želodcem, jetri, trebuhom ali pljuči, jo pred uporabo segrejemo v vodni kopeli. Kopel naj bo segreta na približno 55 stopinj Celzija.

Pravilna uporaba gline

Glina, ki jo uporabljamo v terapevtske namene, ne sme priti v stik s kovino. To pomeni, da jo hranite v posodi iz stekla ali lončevine. Ko jo boste jemali iz posode in pripravljali obkladke oziroma napitke, uporabite leseno kuhalnico ali paličico. Pri oblogah že uporabljene gline ne smemo ponovno uporabiti, saj je polna strupov, ki jih je absorbirala iz telesa. Terapija z glino je proces, ki se ga je treba lotiti celostno. Z zgolj enkratno uporabo gline učinek ne bo takšen, kot če boste zdravljenje izvajali redno dlje časa. Pri nekaterih stanjih se pri prvi terapiji z glino stanje najprej poslabša in se zdravilni učinki pokažejo šele po drugem ali tretjem zdravljenju. Uporaba gline naj ne bi imela nobenih stranskih učinkov. Načeloma naj bi bila uporaba gline primerna tudi za nosečnice (tudi koristna, saj uravnoteži količino kalcija v telesu, blaži slabost in preprečuje nabiranje vode v telesu), vendar pa se, če ste noseči, preden jo začnete uporabljati, vseeno posvetujte z zdravnikom ali terapevtom.

Glina in njeni lepotni učinki

Razen na zdravje, glina izkazuje pozitivne učinke tudi na področju lepote. Glinene maske globinsko očistijo kožo in jo obnovijo. Glineno masko za obraz pripravite tako kot obkladke – z mlačno vodo, na koži pa jo pustite od 5 do 10 minut. Če imate občutljivo kožo, se držite spodnje meje ohranjanja nanosa (10 minut). Glineni obkladki naj bi tudi učinkovito odpravljali celulit. Na kritična mesta nanašamo tople obkladke. Terapijo začnemo z masažo, zaključimo pa s temeljitim umivanjem s toplo in hladno vodo. Glinena maska blaži tudi napake na koži, kot so strije ali brazgotine.

Pitje gline
Napitek iz gline razstruplja prebavni trakt in jetra.

Z glino zdravimo:

(obkladki)

- Oglas -
 • bronhitis
 • rane
 • opekline
 • prehlad
 • laringitis
 • nepravilno delovanje ščitnice
 • artritis (blaženje bolečin)
 • boleče, obrabljene sklepe

(napitki)

 • zastrupitve
 • vnetja
 • driske
 • slabokrvnost
 • kandido
 • šibek imunski sistem

Recepti

Napitek iz gline

 • 1 žlička glinenega prahu
 • 2 dcl vode

V steklen kozarec damo žličko glinenega prahu (žlička naj bo lesena ali plastična!) in dodamo vodo. Pustimo stati vsaj eno uro. Mešanico pijemo zjutraj pred zajtrkom ali zvečer pred spanjem. Kura z glinenim napitkom traja približno mesec in pol, pri čimer jo na sredini prekinemo s tedenskim premorom.

Priprava glinenega obkladka

Potrebujemo:

 • glino
 • vodo
 • plenico ali drugo prepustno tkanino
 • steklen lonec
 • kuhalnico

Želeno količino gline dajte v stekleno posodo in ji dodajte primerno količino vode. Pustite stati približno eno uro, nato z leseno kuhalnico premešajte maso. Slednja mora postati gosta in gladka. Plenico namestite na ravno površino in pričnite nanašati glineno mešanico. Debelina nanosa naj bo med 5 in 20 milimetri. Obkladek položimo neposredno na kožo, tako da je plenica na zgornji strani. Na koži ga pustimo toliko časa, da se glina posuši. Kadar želimo pripraviti topel obkladek, glino po tem, ko stoji v vodi, segrejemo na štedilniku. Po uporabi obkladka temeljito speremo sledi gline na koži.

.

NAJNOVEJŠE