0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSte nenehno utrujeni?

Ste nenehno utrujeni?

MORDA VAS ZANIMA

Ali se ne glede na to, kaj ste prejšnji dan počeli in koliko ste spali, zjutraj zbujate utrujeni in komaj vstanete iz postelje? V službo odhajate nejevoljni, domov se vračate razdražljivi … Vse do vikenda, ko si obljubite, da si boste končno odpočili, v ponedeljek zjutraj pa je vse po starem. Kako torej iz tega začaranega kroga?

- Oglas -

Niste disciplinirani

Če ste zaposleni, povrh pa še starš majhnih otrok, sta najpogostejša vzroka utrujenosti pomanjkanje spanja in/ali prostega časa. Torej, ne glede na tempo vašega življenja si boste morali organizirati čas na najboljši možen način. Za preprečevanje utrujenosti je predvsem pomembna disciplina. Za začetek se poskusite odpraviti v posteljo vsak večer ob istem času.  Ko si boste določili čas, kdaj boste vstali, jedli in spali, boste telo privadili na zdrav način življenja.  Optimalen čas za spanje je osem ur.

Utrujenost

V kakšnem stanju je vaša ščitnica?

Če ste poleg nenehne utrujenosti tudi počasni, vam izpadajo lasje in se počutite depresivni, gre morda za hipertireozo. To pomeni, da je delovanje vaše ščitnice upočasnjeno oziroma da le-ta izloča manj hormona tiroksina. V tem primeru se odpravite k osebnemu zdravniku, ki vas bo po potrebi napotil na pregled k ustreznemu specialistu. Ščitnica in težave povezane z njo je tudi tema meseca junijske številke revije Bodi eko >>

- Oglas -

Odvisni ste od kave

Ko številni med delovnim dnem začutijo padec koncentracije, posežejo za napitki, ki vsebujejo kofein. Čeprav je kofein blago poživilo, ima pri prekomernih količinah nasproten učinek. Prevelik vnos kofeina povzroča utrujenost in ne dvig energije. Podobno velja za ostale pijače, ki vsebujejo kofein, kot je denimo kokakola.

Morda vam primanjkuje železa

Če se na vašem jedilniku le redkokdaj najdejo živila, bogata z železom, ali pa če imate ženske močne in boleče menstruacije, ste verjetno kronično utrujeni. Zato preverite raven železa v krvi.
Železo je namreč potrebno za proizvodnjo hemoglobina v rdečih krvnih celicah, hemoglobin pa je pomemben za prenos kisika po telesu. Torej, če ni dovolj železa, ni dovolj hemoglobina in s tem tudi kisika. Zato se pojavlja utrujenost.

Kakšna je razlika med kronično in običajno utrujenostjo?

  • V primeru običajne utrujenosti le-ta izzveni  po kakovostnem spancu in sprostitvi.
  • Kronična utrujenost traja šest ali več mesecev in se ne zmanjša po počitku.
  • Običajna utrujenost se pojavlja pri vseh ljudeh, h kronični utrujenosti pa so nagnjene predvsem ženske med 40. in 50. letom starosti, pogosto pa se pojavlja tudi pri adolescentih.
.

NAJNOVEJŠE