To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Zdravje & prehranaSte nenehno utrujeni?

Ste nenehno utrujeni?

MORDA VAS ZANIMA

Ali se ne glede na to, kaj ste prejšnji dan počeli in koliko ste spali, zjutraj zbujate utrujeni in komaj vstanete iz postelje? V službo odhajate nejevoljni, domov se vračate razdražljivi … Vse do vikenda, ko si obljubite, da si boste končno odpočili, v ponedeljek zjutraj pa je vse po starem. Kako torej iz tega začaranega kroga?

Niste disciplinirani

- Oglas -

Če ste zaposleni, povrh pa še starš majhnih otrok, sta najpogostejša vzroka utrujenosti pomanjkanje spanja in/ali prostega časa. Torej, ne glede na tempo vašega življenja si boste morali organizirati čas na najboljši možen način. Za preprečevanje utrujenosti je predvsem pomembna disciplina. Za začetek se poskusite odpraviti v posteljo vsak večer ob istem času.  Ko si boste določili čas, kdaj boste vstali, jedli in spali, boste telo privadili na zdrav način življenja.  Optimalen čas za spanje je osem ur.

Utrujenost

V kakšnem stanju je vaša ščitnica?

Če ste poleg nenehne utrujenosti tudi počasni, vam izpadajo lasje in se počutite depresivni, gre morda za hipertireozo. To pomeni, da je delovanje vaše ščitnice upočasnjeno oziroma da le-ta izloča manj hormona tiroksina. V tem primeru se odpravite k osebnemu zdravniku, ki vas bo po potrebi napotil na pregled k ustreznemu specialistu. Ščitnica in težave povezane z njo je tudi tema meseca junijske številke revije Bodi eko >>

Odvisni ste od kave

Ko številni med delovnim dnem začutijo padec koncentracije, posežejo za napitki, ki vsebujejo kofein. Čeprav je kofein blago poživilo, ima pri prekomernih količinah nasproten učinek. Prevelik vnos kofeina povzroča utrujenost in ne dvig energije. Podobno velja za ostale pijače, ki vsebujejo kofein, kot je denimo kokakola.

Morda vam primanjkuje železa

- Oglas -

Če se na vašem jedilniku le redkokdaj najdejo živila, bogata z železom, ali pa če imate ženske močne in boleče menstruacije, ste verjetno kronično utrujeni. Zato preverite raven železa v krvi.
Železo je namreč potrebno za proizvodnjo hemoglobina v rdečih krvnih celicah, hemoglobin pa je pomemben za prenos kisika po telesu. Torej, če ni dovolj železa, ni dovolj hemoglobina in s tem tudi kisika. Zato se pojavlja utrujenost.

Kakšna je razlika med kronično in običajno utrujenostjo?

  • V primeru običajne utrujenosti le-ta izzveni  po kakovostnem spancu in sprostitvi.
  • Kronična utrujenost traja šest ali več mesecev in se ne zmanjša po počitku.
  • Običajna utrujenost se pojavlja pri vseh ljudeh, h kronični utrujenosti pa so nagnjene predvsem ženske med 40. in 50. letom starosti, pogosto pa se pojavlja tudi pri adolescentih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×