Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaSte nenehno utrujeni?

Ste nenehno utrujeni?

MORDA VAS ZANIMA

Ali se ne glede na to, kaj ste prejšnji dan počeli in koliko ste spali, zjutraj zbujate utrujeni in komaj vstanete iz postelje? V službo odhajate nejevoljni, domov se vračate razdražljivi … Vse do vikenda, ko si obljubite, da si boste končno odpočili, v ponedeljek zjutraj pa je vse po starem. Kako torej iz tega začaranega kroga?

Niste disciplinirani

- Oglas -

Če ste zaposleni, povrh pa še starš majhnih otrok, sta najpogostejša vzroka utrujenosti pomanjkanje spanja in/ali prostega časa. Torej, ne glede na tempo vašega življenja si boste morali organizirati čas na najboljši možen način. Za preprečevanje utrujenosti je predvsem pomembna disciplina. Za začetek se poskusite odpraviti v posteljo vsak večer ob istem času.  Ko si boste določili čas, kdaj boste vstali, jedli in spali, boste telo privadili na zdrav način življenja.  Optimalen čas za spanje je osem ur.

Utrujenost

V kakšnem stanju je vaša ščitnica?

Če ste poleg nenehne utrujenosti tudi počasni, vam izpadajo lasje in se počutite depresivni, gre morda za hipertireozo. To pomeni, da je delovanje vaše ščitnice upočasnjeno oziroma da le-ta izloča manj hormona tiroksina. V tem primeru se odpravite k osebnemu zdravniku, ki vas bo po potrebi napotil na pregled k ustreznemu specialistu. Ščitnica in težave povezane z njo je tudi tema meseca junijske številke revije Bodi eko >>

Odvisni ste od kave

Ko številni med delovnim dnem začutijo padec koncentracije, posežejo za napitki, ki vsebujejo kofein. Čeprav je kofein blago poživilo, ima pri prekomernih količinah nasproten učinek. Prevelik vnos kofeina povzroča utrujenost in ne dvig energije. Podobno velja za ostale pijače, ki vsebujejo kofein, kot je denimo kokakola.

Morda vam primanjkuje železa

- Oglas -

Če se na vašem jedilniku le redkokdaj najdejo živila, bogata z železom, ali pa če imate ženske močne in boleče menstruacije, ste verjetno kronično utrujeni. Zato preverite raven železa v krvi.
Železo je namreč potrebno za proizvodnjo hemoglobina v rdečih krvnih celicah, hemoglobin pa je pomemben za prenos kisika po telesu. Torej, če ni dovolj železa, ni dovolj hemoglobina in s tem tudi kisika. Zato se pojavlja utrujenost.

Kakšna je razlika med kronično in običajno utrujenostjo?

  • V primeru običajne utrujenosti le-ta izzveni  po kakovostnem spancu in sprostitvi.
  • Kronična utrujenost traja šest ali več mesecev in se ne zmanjša po počitku.
  • Običajna utrujenost se pojavlja pri vseh ljudeh, h kronični utrujenosti pa so nagnjene predvsem ženske med 40. in 50. letom starosti, pogosto pa se pojavlja tudi pri adolescentih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×