Zdravje & prehranaKorak bližje zdravilu za multiplo sklerozo?

Korak bližje zdravilu za multiplo sklerozo?

MORDA VAS ZANIMA

Multipla skleroza je bolezen, ki napade osrednji živčni sistem. Uvrščamo jo med t. i. avtoimunska obolenja, saj je zanjo značilen neustrezen odziv imunskega sistema, ki začne dele telesa prepoznavati kot tujke, posledično pa jih napada oziroma uničuje. Pri multipli sklerozi gre za napadanje mielina – maščobne ovojnice, s katero so obdani živci. Zaradi tega je motena komunikacija med možgani in drugimi deli telesa. Bolnikom z multiplo sklerozo so trenutno na voljo zgolj zdravila, s katerimi je mogoče pospešiti okrevanje po posameznih napadih (za bolezen je namreč značilno izmenjavanje napadov in t. i. remisij), in zdravila za lajšanje določenih simptomov. Žal pa še ne obstaja zdravljenje, ki bi omogočilo, da oseba premaga bolezen. Seveda pa si znanstveniki že kar nekaj časa prizadevajo, da bi odkrili takšno obliko zdravljenja. Najnovejši preboji na tem področju prinašajo novo upanje za bolnike z multiplo sklerozo …

Beksaroten – izjemen rezultat, a preveč hudih stranskih učinkov

- Oglas -

Eden zadnjih poskusov, povezanih z iskanjem zdravila za multiplo sklerozo, je bilo klinično testiranje snovi, imenovane beksaroten, ki se sicer uporablja pri zdravljenju raka. Šlo je za klinično testiranje, ki ga je izvedla ekipa znanstvenikov z Univerze v Cambridgeu, ki jo je vodil profesor Alasdair Coles. Raziskovalci so ugotovili, da lahko beksaroten pomaga pri obnovi poškodovanega mielina pri bolnikih z multiplo sklerozo. Vendar pa kljub uspehu beksaroten ni snov, ki bi bila lahko primerna za zdravljenje bolnikov s to diagnozo. Čeprav je prišlo do obnove mielina oziroma mielinske ovojnice, so se pojavili prehudi stranski učinki, da bi se lahko beksaroten uporabljal za zdravljenje bolezni.

Snov lahko namreč pri bolnikih z multiplo sklerozo med drugim poveča nevarnost za bolezni ščitnice, hkrati pa povzroči naglo povečanje količine maščob v krvi. Zaradi teh nevarnosti ni bila odobrena tretja faza testiranja. Vendar pa je ekipa, ki je izvedla testiranje, kljub temu optimistična. Njihovi eksperimenti so namreč dokazali, da je obnova mielina možna. Tako upajo, da bodo odkrili snov ali kombinacijo snovi s podobnimi učinki, vendar brez nezaželenih stranskih simptomov.

Obetavna tudi kombinacija zdravila za diabetike in antihistaminika

Ekipa raziskovalcev sicer načrtuje še eno podobno testiranje. Gre za nadaljevanje eksperimentov, ki jih je lani izvedel profesor Robin Franklin. Ta je odkril potencial za zdravljenje multiple skleroze s kombiniranjem dveh snovi. Prva je metformin, ki se sicer predpisuje predvsem bolnikom s sladkorno boleznijo. Druga snov pa je klemastin, ki se uporablja kot antihistaminik, torej pri različnih oblikah alergij. Ta kombinacija naj bi pomagala pri »pomladitvi« matičnih celic, ki sestavljajo osrednji živčni sistem. Posledično naj bi bile te celice ponovno zmožne tvorbe mielina. Ni sicer še jasno, ali lahko omenjena kombinacija res deluje pri ljudeh, ki se spopadajo z multiplo sklerozo. Znanstveniki upajo, da bo lahko prispevala vsaj k občutni upočasnitvi napredovanja bolezni.

Postopoma lahko namreč multipla skleroza privede do nepopravljive okvare živcev, kar seveda povzroči množico izjemno resnih simptomov. Pojavi se občutek omrtvičenosti v okončinah, ki ga lahko spremlja tudi občutek, podoben električnim šokom, v predelu vratu. Med tipične simptome multiple skleroze, ki je že precej napredovala, spada tudi tresavica. V skrajnem primeru pa lahko postanejo ljudje s to diagnozo priklenjeni na invalidski voziček. V povezavi z multiplo sklerozo je možna tudi delna ali celo popolna izguba vida, pojavijo pa se lahko tudi težave z inkontinenco in govorom. Medtem ko bolniki, ki jih je prizadela bolezen, čakajo na zdravilo, ki bi omogočilo popolno ozdravitev, so torej vsekakor zelo dobrodošla tudi zdravila, ki poskrbijo, da bolezen napreduje karseda počasi.

- Oglas -

Preberite tudi: Zgodba: Ko se multipla skleroza pojavi čez noč

NAJNOVEJŠE