Zdravje & prehranaZdravilna zelišča za otroške težave

Zdravilna zelišča za otroške težave

MORDA VAS ZANIMA

Blaga zelišča so lahko idealna za mnoge otroške bolezni: zdravilna zelišča, ki blažijo in sproščajo, na primer kamilica ali lipa, lahko zmanjšajo napetost in pomagajo zaspati. Pri boleznih z vročino se lahko brez recepta uporabljajo zelišča za zniževanje temperature, kot so bezgovo cvetje, rman in mačja meta; škrlatna kadulja pa je idealen antibiotik. Pri kašlju lahko poskusimo s sirupom iz izopa, sladkega korena ali črne mete; pri trdovratnem katarju pa lahko mlečne izdelke zamenjamo z izdelki iz soje in uporabljamo zelišča, kot sta bršljanasta grenkuljica in smetlika v obliki kapsul ali tinkture.

- Oglas -

Soja je dober vir kalcija, tako da je malo verjetnosti, da bi s tem, ko z otrokovega jedilnika črtamo mlečne izdelke, povzročili kakšno pomanjkanje. Vendar moramo paziti, da je soja ekološko pridelana, saj je namreč večina soje na trgu gensko spremenjena. Prevelika živahnost je lahko povezana z alergijo na hrano – zato se izogibajmo umetnim barvilom, pa tudi sladilom. Sicer pa na splošno velja, da naj bi otroci s hrano zaužili čim manj aditivov za živila.

Zdravilna zelišča za otroške težave

Previdna uporaba

Zaprtje zdravimo raje z blagimi odvajali kot z dražilnimi čistili, ki spraznijo črevo – namesto korenine rabarbare ali sene poskusimo raje zmešati nekaj semen afriškega trpotca ali belega oreha z žitno kašo za zajtrk. Na žalost imajo mnoga zelišča neprijeten okus, zato je morda težko prepričati otroka, da jih pogoltne. Dojenčke lahko premamimo, da popijejo blag poparek kamilice ali lipe iz stekleničke, doječe matere pa lahko same vzamejo zdravilno zelišče, ki bo prešlo tudi v njihovo mleko; to je zlasti koristno pri zdravilih za kolike, kot sta koper in grško seno. Malo večji otroci, ki so že shodili, v glavnem sprejemajo praške in tinkture, če jih damo v pol žličke medu, kapsule pa so seveda idealne, takoj ko je otrok dovolj star, da jih je sposoben pogoltniti. Sprejemljive so tudi razredčene tinkture, ki jih dajemo po kapljicah na jezik, po potrebi pa jih lahko tudi odišavimo s poprovo meto, sladičevim ali malinovim kisom. Če s tinkturami zdravimo dojenčke ali če jih uporabljamo dalj časa, je najbolje, da vzamemo nealkoholne tinkture.

Vedeti moramo tudi, da je otroške odmerke potrebno zmanjšati glede na otrokova leta, razen če v niso že v besedilu navedeni ustrezni odmerki za otroke. To lepo ponazarja tabela številka 1.

- Oglas -

tabela otroške težave

Vneta ritka in temenice

Občutljivo, vneto kožo okoli zadnjika in po zadnjici lahko povzročijo mokre ali pokakane pleničke; vnetje pa je lahko povezano tudi z okužbo s kvasovkami, zlasti če doječa mati jemlje antibiotike. Temenice so drobne krastave luskine po koži na lasišču, ki običajno nastanejo zaradi čezmernega izločanja žlez lojnic. Motnja ni niti resna niti nalezljiva.

Ključni simptom pri vneti ritki je vneta ritka, razdraženo, rdeče, boleče vnetje okrog zadnjika ali kjerkoli na koži pod plenicami. Medtem ko so ključni simptom pri temenicah luskaste kraste po lasišču.

Najbolj učinkovita zdravilna zelišča zoper vneto ritko in temenice so navadni repinec (Arctium lappa) – korenina, veliki trpotec (Plantago major) – listi, gabez (Symphytum officinale) – nadzemni deli in korenina, ter divja mačeha (Viola tricolor) – nadzemni deli.

Navadni repinec deluje očiščevalno ter krepi znojnice in lojnice na lasišču pri temenicah. Uporabljamo ga tako, da za otroke, ki so lažji od 10 kg, zmešamo pet, za otroke, ki so težji od 10 kg, pa 10 kapljic tinkture v stekleničko za hranjenje. Navadni repinec lahko za odpravljanje temenic mešamo še z divjo mačeho.

Veliki trpotec
Veliki trpotec

Veliki trpotec zdravi in blaži lokalno. Uporabimo mazilo ali trpotčevo olje. Pri vsakem previjanju lahko damo v pleničko sveže, umite, zmečkane liste. Če se razvije glivična infekcija, lahko v pet ml trpotčevega olja dodamo eno do dve kapljici melalevkinega olja.

Gabez spodbuja ponovno rast celic ter lajša in blaži. Glede na potrebe uporabimo mazilo ali gabezovo olje. Pasto iz korenine v prahu pa uporabimo kot obkladek za vneto ritko. Namesto otroškega pudra lahko pri previjanju uporabimo prah iz marante. Gabez povzroči hitro celjenje, vendar moramo zagotoviti, da je prizadeto območje čisto.

- Oglas -

Divja mačeha blaži in deluje protivnetno. Koristna je zlasti za vnetja na večjem območju kože. Uporabljamo jo tako, da poparek uporabimo za izmivanje prizadetega področja. Za vneto ritko uporabimo olje ali mazilo, za temenice pa kremo na njeni osnovi. Po želji lahko v kopel ali kremo na osnovi divje mačehe dodajamo še meliso ali bršljanasto grenkuljico. Trdovratne kraste pa lahko čez noč zmehčamo z oljem na osnovi divje mačehe.

Kolike

Kolike povzročajo črevesni krči, ki so povezani s plini in napenjanjem. Krči pogosto nastopijo po hitrih in napetih obrokih. Ključni simptomi kolik so: bolečina, zaradi katere dojenčki glasno jokajo, napet, nabrekel trebuh ter vetrovi in napenjanje. Najbolj učinkovita zdravilna zelišča, ki pomagajo proti kolikam so prava kamilica (Chamaemelum nobile) – cvetovi, komarček ali janež (Foeniculum officinale) – semena, in mačja meta (Nepeta cataria) – nadzemni deli.

Prava kamilica učinkuje kot pomirjevalo, je sredstvo zoper vetrove in proti krčem. Dobra je za vznemirjen in nervozen želodec. Uporabljamo homeopatski pripravek Chamomilla 3x. Za dojenčke vzamemo pet do 10 kapljic ali eno do pet zdrobljenih tablet do trikrat na dan. Pravo kamilico uporabljamo samostojno. Doječe matere pa lahko pijejo kamilični čaj, da se same sprostijo in ublažijo dojenčkove kolike. Navedenih odmerkov kamilice ne smemo prekoračiti.

Komarček ali janež delujeta proti vetrovom in zmanjšujeta krčevite bolečine. Uporabljamo ga tako, da v stekleničko vode ali mleka zmešamo pet do 10 kapljic tinkture. Doječe matere pa naj popijejo skodelico poparka komarčka pred dojenjem. Kot drugo možnost, namesto komarčka, lahko na enak način uporabimo koper.

Mačja meta deluje proti vetrovom in krčem. Pri nemirnih otrocih pa lahko pomaga, da zaspijo. Uporabljamo jo tako, da pet do deset kapljic tinkture na njeni osnovi dodamo v stekleničko vode ali mleka ali dajemo razredčen poparek. Mačjo meto uporabljamo samostojno.

Želodčne motnje

Neprijetni napadi pri otrocih so lahko neka vrsta migrene ali pa so povezani z alergijo na hrano. Ključni simptomi želodčnih motenj so: nenadna driska in bruhanje ter bolečina v želodcu. Najbolj učinkoviti zdravilni zelišči zoper želodčne motnje sta repik ali gladišnik (Agrimonia eupatoria) – nadzemni deli, in ameriška krvomočnica (Geranium maculatum) – listi in korenina.

Repik ali gladišnik krči žilice in tkivo ter zdravi želodčno sluznico. Spodbuja pretok žolča, pomaga pri alergijah na hrano ter je idealen pri driski. Dajemo poparek ali tinkturo na njegovi osnovi (za ustrezen odmerek glej tabelo št. 1). Za nervozen želodec lahko repik kombiniramo s kamilicami, mačjo meto ali meliso. Za vnetja pa ga mešamo z malce navadnega sleza. Repika ne smemo dajati pri zaprtju.

Ameriška krvomočnica krči tkivo in krvne žile ter deluje krepčilno pri driski in vnetju želodčne sluznice. Dajemo poparek ali tinkturo na njeni osnovi (spet glej tabelo št. 1 za odmerke). Za večji učinek lahko ameriško krvomočnico kombiniramo z repikom, močvirskim osladom, slezom ali kamilicami.

Nespečnost

Dojenčki, ki ne morejo zaspati, dvigajo napetost v celi družini. Preverimo temperaturo v prostoru in bodimo ljubeči, ker je problem lahko povezan z negotovostjo otroka.

Najboljši zdravilni rastlini, ki pomagata proti nespečnosti, sta kamilica (Chamaemelum nobile) – eterično olje in cvetovi, ter kalifornijski mak (Eschscholzia californica) – nadzemni deli.

Kamilica pomirja, deluje proti vetrovom in krčem ter je idealna za vznemirjenost. V kopel za dojenčke dodamo 100‒500 ml poparka ali dve do tri kapljice eteričnega olja. Kamilico uporabljamo samostojno. Doječe matere pa lahko pijejo kamilični čaj, da sprostijo sebe in otroka. Navedenih odmerkov kamilice ne smemo prekoračiti.

Kalifornijski mak
Kalifornijski mak

Kalifornijski mak pomirja in je blag hipnotik, deluje proti krčem ter je dober za razburjenost. Približno 30 minut pred spanjem damo otroku popiti poparek ali tinkturo (za odmerke glej tabelo št. 1). Da bo otrokom bolj všeč, dodamo malo sladkorja. Pomirjevalen učinek pa povečamo, če dodamo še kamilice ali malce čeladnice.

Podančice

Podančice so parazitske gliste, ki so pri otrocih pogoste. Vzrok je lahko slaba čistoča. Primeri so običajno blagi. Ključna simptoma podančic sta srbenje ob zadnjiku in bele, nitkam podobne gliste v blatu. Najbolj učinkoviti zdravilni rastlini za odpravo podančic sta čemaž (Allium ursinum) – nadzemni deli in gomolj, ter zelje (Brassica oleracea) ‒ listi.

Čemaž učinkuje antiseptično, podobno kot česen. Dajemo poparek ali 10 ml soka. Enkrat tedensko ga uporabimo tudi kot klistir. Čemaž uporabljamo samostojno, za večje otroke ga lahko zamenjamo s česnom.

Zelje je tradicionalno zdravilo za črevesne gliste. Deluje tudi proti bakterijam in zdravi. Uporabljamo ga tako, da tri dni dajemo vsako jutro kozarec zeljnega soka. Zeljni sok lahko kombiniramo tudi s korenčkovim sokom. Druga možnost tradicionalnega zdravljenja je, da otroku dva dni ne damo jesti drugega kot nariban korenček.

Uši

Ključni simptom uši je srbeča glava. Najbolj učinkovita zdravilna rastlina zoper uši je melalevka (Melaleuca alternifolia) – eterično olje.

Melalevka učinkovito razkužuje. Deluje tudi protibakterijsko in protiglivično. Na gost glavnik damo nekaj kapljic melalevkinega olja in lase dobro prečešemo ali pa damo pet do 10 kapljic v šampon za lase. To ponavljamo vsak dan. Melalevko uporabljamo samostojno ali pa jo mešamo z dobro razredčenim limoninim oljem (ne več kot pet kapljic v nevtralno olje – lahko draži).

Kamilica
Kamilica

Rast zob

Bolečine se lahko pojavijo pri štiri- ali petmesečnih otrocih. Najbolj učinkovita zdravilna rastlina zoper bolečine pri rasti zob je kamilica (Chamaemelum nobile) – eterično olje in cvetovi.

Kamilica pomirja ter učinkuje zoper vetrove in proti krčem. Uporabimo Chamomilla 3x (v isti količini kot pri kolikah) ali kapnemo eno do dve kapljici kamiličnega olja na mokro krpico in damo na dlesni. Na krpico lahko dodamo še eno kapljico eteričnega olja nageljnove žbice. Po steklenički pa damo šibek lipov poparek. Navedenih odmerkov kamilice ne smemo prekoračiti.

Prevelika živahnost

Prevelika aktivnost je lahko povezana z alergijo na hrano, »ognjem v jetrih« ali preveliko količino jetrne energije či. Najbolj učinkovito zdravilno zelišče, ki pomaga pri preveliki živahnosti, je šja ku cao ali navadna črnoglavka (Prunella vulgaris) – cvetni trn.

Navadna črnoglavka se v kitajskem zdravilstvu uporablja za pomiritev »jetrnega ognja«, ki je povezan z razburljivostjo. Dajemo poparek ali tinkturo (za ustrezne odmerke glej tabelo št. 1). Navadno črnoglavko lahko mešamo s pomirjevali za živce, kot sta kamilica ali zdravilni čistec. Za pomiritev jeter lahko navadni črnoglavki dodamo še malce sporiša ali baj šao jaa oziroma korenine bele potonike (Paeonia lactiflora). Za alergijo na hrano pa damo otroku repik.

Močenje postelje

Močenje postelje je lahko prirojena motnja ali pa je posledica negotovosti, čustvenih težav ali manjših infekcij sečil. Najboljše zdravilno zelišče zoper močenje postelje je dišeči octovec (Rhus aromatica) – skorja korenine.

Dišeči octovec deluje adstringentno in krepi sečne organe, tradicionalno se uporablja pri otrocih, ki močijo posteljo, čeprav primanjkuje znanstvenih dokazov za učinkovitost. Octovec uporabljamo tako, da do trikrat dnevno damo 10‒15 kapljic tinkture. Če sumimo, da gre za infekcijo sečnih organov, ga kombiniramo s koruznimi laski ali njivsko preslico. Če pa je vzrok živčne narave, ga mešamo s šentjanževko ali zdravilnim čistcem.

Potovalna slabost

Občutek slabosti in bruhanje, povezano z gibanjem pri vožnji z avtomobilom ali potovanjem z ladjo, je v otroštvu pogosto.

Najboljši zdravilni zelišči zoper potovalno slabost sta poprova meta (Mentha piperita) – nadzemni deli, in gan džjang ali ingver (Zingiber officinale) – korenina.

Poprova meta preprečuje bruhanje in deluje proti krčem. Med potovanjem dajemo po kapljicah tinkturo poprove mete. Starejšim otrokom lahko dajemo pepermintove bonbone. Za dojenčke pa poprove mete ne uporabljamo.

Ingver preprečuje bruhanje in deluje proti vetrovom. Pred potovanjem damo eno do dve 200-miligramski kapsuli. Najbolje je, da ingver uporabimo samostojno. Za manjše otroke so lahko uporabni ingverjevi bonboni in keksi ali pa jim damo žvečiti kristaliziran ingver.

Otroške infekcije in vročina

Nenadne spremembe telesne temperature z nenormalno visokimi vrednostmi so pri otroških boleznih pogoste, pomagajo pa lahko zelišča za ohlajanje. Pri mnogih otroških infekcijah je potrebna strokovna medicinska pomoč, vendar se za olajšanje značilnih simptomov mumpsa, ošpic, noric in drugih infekcijskih bolezni lahko uporabljajo tudi zelišča.

Najboljše zdravilne rastline pri otroških infekcijah in vročini so škrlatna rudbekija (Echinacea spp.) – korenina, izop (Hyssopus officinalis) – nadzemni deli, in džin jin hua oziroma japonsko kosteničje (Lonicera japonica) – cvetni popki.

Škrlatna rudbekija deluje protibakterijsko in protivirusno. Krepi tudi odpornost proti infekcijam ter je uporabna za vsa septična stanja in infekcijske bolezni. Uporabljamo jo tako, da trikrat na dan damo dve od 200- do 250-miligramski kapsuli škrlatne rudbekije v prahu ali 10 ml tinkture (za ustrezne odmerke glej tabelo št. 1). Škrlatna rudbekija je učinkovita samostojno, pri vročini pa ji lahko dodamo bezgovo cvetje, mačjo meto ali rman. Pri mumpsu ji dodamo pet do 10 kapljic tinkture barvilne jagode ali dva do pet ml tinkture plezajoče lakote. Če ima otrok pri ošpicah občutek slabosti, ji dodamo dve do pet kapljic tinkture svežega ingverja. Veliki odmerki škrlatne rudbekije lahko občasno povzročijo občutek slabosti in bruhanje.

Izop olajšuje izkašljevanje ter je zlasti primeren pri otroškem kašlju in infekciji dihal. Uporabljamo ga tako, da damo do 10 ml tinkture dnevno ali poparek (glej tabelo št. 1 za ustrezne odmerke). Pri infekcijah in vročini ga lahko kombiniramo z bezgovim cvetjem, mačjo meto ali škrlatno rudbekijo, pri dražečem kašlju pa mu lahko dodamo črno meto, da zmehčamo sluznice.

Japonsko kosteničje ohlaja vročična stanja ter deluje protibakterijsko in protivnetno. Dajemo poparek ali tinkturo (za ustrezne odmerke glej tabelo št. 1). Pri vročini in vročičnih stanjih mu lahko dodajamo bezgovo cvetje, poprovo meto, mačjo meto ali malo ljan čjaa (Forsythia suspensa). Uporabimo losjone, ki hladijo, kot je rožna voda z rožmarinovim sokom (v mnogih državah jo je moč dobiti samo na recept), ali kremo iz kurjih črevc (navadne zvezdice), da ublažimo srbež izpuščajev pri noricah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×