Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Dom & energijaZnebite se pršic povsem brez pesticidov

Znebite se pršic povsem brez pesticidov

MORDA VAS ZANIMA

Trenutnemu vlažnemu in deževnemu vremenu bo po navedbah meteorologov sledilo zelo vroče poletje. Ustvarila se bo idealna klima za razvoj nekaterih škodljivcev, ki vaše rastline lahko popolnoma uničijo, vendar pa jih lahko uspešno zatrete.

- Oglas -

Paradižniki, kumare, paprika in ostala zelenjava so povsem odvisni od zdravih listov, pršice in resar pa se prehranjujeta s površinskim delom listov, da rastlina posledično v celoti propade.

Znebite se pršic

Pršice, ki spadajo med pajkovce, so eden najpogostejših škodljivcev, ki se pojavljajo na celi vrsti rastlin, prepoznamo jih po majhnih svetlih pikah na listih prizadete rastline. Resar ali trips, ki se prehranjuje s klorofilom, na listih pušča srebrne madeže, plodovi pa so po njegovi invaziji pogosto neužitni. Poleg tega je resar tudi zelo pogost prenašalec virusov in kadar rastlino enkrat okuži, tej ni več pomoči. Preverite, kako se lahko na povsem naraven način spopadete s škodljivcema.

Preventiva

Resarjem, pa tudi pršicam, česen zelo smrdi, zato strokovnjaki za odvračanje obeh priporočajo česnov ekstrakt, ki ga zmešamo z vodo in razpršimo po listih. Pripravite ga lahko tudi sami, in sicer tako, da trem strtim glavam česna dodate nasekljan feferon, zalijete z litrom vode in mešanico pustite stati vsaj 24 ur. Tudi olje rastline neem, ki izvira iz Indije, uspešno odvrača tako resarje kot pršice, pri nas se ga dobi v več oblikah. Najbolj preprosto bo, če ga kupite v razpršilu ali v obliki ekstrakta, ki ga potem po navodilih proizvajalca zmešate z vodo in vsakih 5 dni razpršite po rastlinah, ki bi jih radi zavarovali. Pri tem bodite pozorni, da ne pozabite mešanice razpršiti tudi po spodnji strani listov.

Tobakova voda

- Oglas -

10 gramov močnega tobaka namočite v litru vode in mešanico pustite stati 24 ur. Nato vse skupaj zavrite in pustite vreti 3 minute. Počakajte, da se ohladi, tekočino precedite v razpršilko in na 3 do 5 dni pršite po obeh straneh listov rastlin oziroma po celotni rastlini. Nikotin je naravni insekticid, ki za rastline ni škodljiv, škodljivce pa uspešno zatira. Pripravite vsakič novo sredstvo za pršenje, saj se v stoječi vodi rade razvijejo bakterije.

Kokosovo milo

Tekoče kokosovo milo zmešajte z vodo, vendar morate milo pri tem močno razredčiti. 6 žlic bo zadostovalo za liter vode, tako pripravljeno mešanico pa potem čisto počasi premešajte z veliko žlico, da se ne bodo naredili mehurčki. Bodite pozorni, da res uporabite milo, saj detergent ne bo imel enakega učinka. S tako pripravljenim sredstvom za zatiranje listnih škodljivcev pojdite v boj s pršicami in z resarji, ko boste rastline poškropili in se bo voda posušila, bo milo insekte namreč dehidriralo, da se bodo posušili in odmrli. Postopek lahko ponavljate do enkrat na teden, pri tem pa bodite previdni, saj se lahko v poletnih mesecih izsuši tudi rastlina. Temu se izognete tako, da jo potem, ko pršice in resarji odmrejo, dnevno vlažite z navadno vodo, poleg tega pa jo morate seveda redno zalivati.

Srečno!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×