0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravila iz narave

Zdravila iz narave

MORDA VAS ZANIMA

Obstaja kar nekaj zdravilnih pripravkov iz ljudske medicine, ki jih kljub neštetim alternativam v obliki raznih tablet ljudje uporabljajo še danes. Včasih smo se ljudje najprej zatekli k ljudski medicini, in šele nato k tabletam, zadnja leta pa kaže, da je stvar ravno obratna.

- Oglas -

Čaj rooibosZdravilni čaj

Čaj rooibos ne vsebuje nobenega kofeina ali kakršnih koli drugih dražil. Zato je kot nalašč za ljudi z občutljivim želodcem, nikakor pa ni primeren za tiste, ki so potrebni poživila. Zaradi svojega pomirjevalnega in sproščujočega delovanja pomaga, kadar nikakor ne morete zaspati, kadar ste napeti ali kadar vas muči glavobol. Imate alergijo? Cvetni in hišni prah, živalske dlake – same neškodljive snovi, ki pa mnoge spravljajo v obup. Zamašen nos ali izcedek iz nosu, srbenje v očeh, žgečkanje v nosu ali grlu ali kožni izpuščaji so zelo neprijetne nadloge. Snovem, ki jih povzročajo, se skoraj ni mogoče izogniti. Rooibos pomaga ublažiti alergične pretirane odzive telesa. Zadovoljive uspehe prinaša zlasti pri pogostih alergijah na živila.

GlavobolNizek krvni sladkor

Med simptomi nizkega krvnega sladkorja oziroma hipoglikemije so utrujenost, razdražljivost, glavobol, vrtoglavica, slabost in zbeganost. Simptomi se navadno pojavijo dve ali tri ure po obroku, zlasti če smo jedli sladkor ali prečiščene ogljikove hidrate. Spremembe v prehrani in zelišča ohranjajo stabilno raven krvnega sladkorja in energije. Naš prehrambeni nasvet je, da z jedilnika črtate sladkor, prečiščene ogljikove hidrate in kofein in tako uravnavate krvni sladkor. Pri vsakem obroku uživamo beljakovine in maščobe. Izbiramo zdrave maščobe, ki jih najdemo v oreščkih, avokadu, olivnem olju in ribah. Vsake tri ure si privoščimo manjši obrok, ki vsebuje beljakovine, saj s tem dobimo dovolj energije.

ČesenHolesterol znižujemo s česnom

Česen znižuje raven škodljivega holesterola (lipoproteina nizke gostote oziroma LDL) in zvišuje raven zdravega, koristnega holesterola (zaščitnega holesterola oziroma HDL). Že strok česna na dan je navadno dovolj za uravnavanje ravni holesterola, seveda pa velja, da več kot ga pojemo, bolje je.

- Oglas -

Limonin sok proti zapeki

Glavni vzrok zapeke so pomanjkanje vlaknin, tekočine in telesne vadbe. Lenemu črevesju najbolj pomaga uživanje polnovrednih žit, zelenjave in sadja, veliko vode in vsakodnevna telovadba. Uživanje odvajal, tudi zeliščnih, naj bo le občasno, da ne oslabimo prebavnega trakta. Blago zapeko lahko odpravimo tako, da zjutraj popijemo kozarec tople vode s sokom pol limone. Če zapeka traja več dni, prehrani dodamo še več vlaknin, na primer lupine indijskega trpotca.

RožičiBanane in rožiči

Banane in rožiči vsebujejo veliko pektina, ki učvrsti mehko blato. Banano pretlačimo in jo potresemo z žlico ali dvema rožičeve moke. Včasih zadostuje ena banana, včasih je treba pojesti še eno. To zdravilo je še zlasti dobro za otroke.

Vir: L. Vuković, 1001 zdravilo iz narave, MKZ, 2005

.

NAJNOVEJŠE