Mak lahko pomaga tudi proti bolečinam

Mak gojijo že 5000 let. Včasih je bil simbol boginje zemlje in boginje žita Ceres. Uspavalni mak je vir za nekatera najpomembnejša zdravila proti bolečinam, kot sta morfin in kodein, pa tudi mamilo heroin, ki povzroča zasvojenost. Uporabni deli maka so zračni deli pri kalifornijskem maku in pa lateks pri uspavalnem maku.

Poznamo več vrst

Uspavalni, vrtni ali opijski mak (P. somniferum) je trpežna enoletnica, ki zraste do 1,2 metra visoko in ima velike grobe nazobčane srebrno-zelene liste in visoka cvetna stebla s cvetovi s štirimi cvetnimi listi, ki so lahko bele, rožnate, rdeče ali svetlo vijolične barve. Cvetu sledi obel strok s poklopcem, ki se odpre in raztrese zrela semena.

Gojenje uspavalnega maka je številnih dežela strogo nadzorovano, veliko pa gojijo več okrasnih vrst bele in rdeče barve. Enoletni rdeči poljski mak (P. rhoeas) ima štiri svilene živo rdeče cvetne liste, ki imajo včasih v središču črno znamenje. Uporabili so ga za vzgojo makov vrste Shirley.

Kalifornijski mak (Eschscholzia californica), ki je v sorodu s pravimi maki, je enoletnica, odporna na vročino in sušo. Doma je v zahodnem delu ZDA, podvrsta mexicana pa se je razširila proti jugu v puščavo Sonora.

Opijski mak

Opijski mak

Opij pridobivajo iz lateksa nezrelih semen opijskega ali uspavalnega maka. Ta vrsta maka je bila včasih tradicionalno zeliščno zdravilo, pa tudi zakonito mamilo za razvedrilo. Sedaj vemo, da opiati ob rednem uživanju povzročajo zasvojenost in imajo lahko razne škodljive stranske učinke. V zahodnem svetu je gojenje opija strogo nadzorovano in dovoljeno le za pridelovanje morfina in kodeina. Ti dve snovi kot farmacevtski zdravili izredno dobro blažita bolečine, vendar tudi pri njiju ob pretirani rabi obstaja možnost zasvojenosti.

Mak kot zeliščno zdravilo

Zračne dele kalifornijskega maka so Indijanci uporabljali za blaženje bolečin. Zahodna medicina je mak posvojila kot dragoceno zdravilo proti bolečinam in sredstvo za sproščanje. Uporabljajo ga tudi za zdravljenje nespečnosti, tesnobe in prevelike razburljivosti, pomaga pa tudi sproščati med obdobji stresa in napetosti. Kalifornijski mak blaži veliko vrst bolečin, kot so glavobol, živčni krči črevesja, revmatične in živčne bolečine.

Poljski mak

Snovi, imenovane alkaloidi povzročajo pomirjevalne in blažilne učinke podobne tistim, ki jih vsebuje nuspavalni mak, iz katerega pridelujejo morfin in kodein, vendar pa imajo alkaloidi blažje terapevtske učinke in po prepričanju zeliščarjev ne povzročajo odvisnosti.

Rdeči ali poljski mak, ne glede na to, da je v tesnem sorodu z uspavalnim makom, nima njegovih močnih narkotičnih učinkov. Namesto tega se uporablja kot tradicionalno zdravilo za blaženje dihalnih stanj, povezanih z dražljivim kašljanjem in prehladom. Rdeči mak imajo za blago pomirjevalo, ki je koristno za lajšanje slabega ali motenega spanja. O varni uporabi rdečega in kalifornijskega maka se posvetujte z zdravstvenimi strokovnjaki, prav tako  ju ne smejo uporabljati noseče in doječe matere.

Makova semena v kuhinji

Makova semena niso narkotična in jih široko uporabljajo zaradi okusa in hrustljave sestave. Priljubljena so v pecivu in kruhu. v Indiji semena zmeljejo in z njimi zgoščujejo omake. Priljubljena so tudi v nemški in judovski kuhinji.

Vir: Velika knjiga o zeliščih, Založba Madinska knjiga, 2010

Preberite tudi: Bela Vrba – Naravni aspirin, ki učinkovito lajša bolečine