0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdrava večerna rutina za vso družino: 7 koristnih nasvetov

Zdrava večerna rutina za vso družino: 7 koristnih nasvetov

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto se govori o pomembnosti večerne rutine, vendar so nasveti za oblikovanje idealne večerne rutine običajno namenjeni predvsem posameznikom. Kaj pa družine? Tu je seveda potrebnega več usklajevanja in prilagajanja. Izbira večernih dejavnosti tako ni odvisna samo od vaših želja, kar pa še ne pomeni, da morajo biti vaši večeri povsem podrejeni skrbi za otroke. Premišljeno zasnovana večerna rutina poskrbi za manj stresa – tako zvečer kot naslednji dan. Ni sicer nujno, da se poskušate skorajda do sekunde natančno držati vnaprej določenega urnika. To lahko pravzaprav povzroči še več stresa. Vendar je dobro, da ima vaša družinska večerna rutina vsaj okvirno strukturo, saj vam lahko to prihrani kar precej časa in energije, navsezadnje pa tudi prepirov.

- Oglas -

1. Pri snovanju večerne rutine imejte v mislih idealno jutro

Ali zjutraj pogosto hitite, iščete stvari, zamujate ali preprosto preskočite zdrav družinski zajtrk? To je vsekakor nekaj, kar je smiselno upoštevati pri snovanju večerne rutine. Premišljeno zasnovana večerna rutina ni pomembna samo za umiritev pred spanjem, ampak je od tega, kako vaša družina preživlja večere, v veliki meri odvisen tudi potek naslednjega dne. Kaj je tisto, kar lahko naredite zvečer, da bodo vaša jutra manj stresna? Morda je to vnaprejšnja priprava zajtrka (npr. »čeznočnih kosmičev«), priprava vseh torb, odnašanje določenih stvari v avtomobil ipd. Vse tisto, torej, kar vam lahko zjutraj prihrani nekaj dragocenega časa.

2. Ne podcenjujte svojih otrok

Otroci pogosto zmorejo precej več, kot se zdi na prvi pogled. Družinska večerna rutina naj vsekakor zajema tudi določene naloge, za katere morajo poskrbeti otroci, seveda pa mora biti nabor zadolžitev prilagojen njihovi starosti. Otroci lahko pospravijo svoje igrače, pomagajo pri zlaganju posode v pomivalni stroj po večerji, poskrbijo za svoje torbe ipd.

3. Okvirna večerna rutina naj bo izpisana na vidnem mestu

Okvirno zaporedje večernih opravil zapišite na list, ki ga obesite na vidno mesto, na primer na hladilnik. Dodate lahko tudi preglednico za otroke; tako bodo lahko obkljukali uspešno opravljene naloge, zato bodo zagotovo precej bolj motivirani za sodelovanje (še posebej če boste vključili tudi nagrade, npr. nalepke). 

- Oglas -

4. Pripravite oblačila za naslednji dan

Jutranji kaos je pogosto povezan z izbiranjem oblačil. Če bo za to poskrbljeno že večer prej, bodo vaša jutra precej bolj umirjena. Tudi tu seveda ni nujno, da za vse poskrbite sami. Smiselno je, da otroka čim prej navadite na pripravo lastnih oblačil za naslednji dan, saj je to navada, ki mu bo koristila vse življenje.

5. Poiščite idealno razmerje med koristnim in prijetnim

Čeprav so vaši večeri morda precej natrpani, pazite, da na urniku ne bodo samo različna opravila. Rezervirajte tudi čas, ki bo namenjen druženju oziroma kakovostnemu preživljanju časa z otroki. Izbira aktivnosti je seveda prepuščena vam (skupno prebiranje pravljic, pogovor o dnevu, ki je za vami, otrokom prilagojene raztezne vaje za umiritev ipd.). 

6. Določite, kdaj je čas za izklop elektronskih naprav

Pri malce večjih otrocih je lahko upoštevanje vnaprej določene večerne rutine precejšnja težava, saj so seveda precej bolj zanimive različne pametne naprave. To pomeni, da je na voljo manj časa za večerna opravila in druženje, obenem pa se lahko s tem zmanjša kakovost spanca (znano je namreč, da izpostavljenost modri svetlobi zavira tvorbo melatonina). Tako je pomembno, da ste vztrajni. Ni seveda nujno, da so telefoni zvečer povsem prepovedani, vendar je smiselno, da določite uro, ko morajo biti elektronske naprave ugašene oziroma ko njihova uporaba ni več dovoljena. Pri tem upoštevajte, da je vzgajanje z vzgledom precej učinkovitejše od vzgajanja z besedami, in tudi sami ugasnite/odstranite svoj telefon. Otroci tako ne bodo imeli občutka, da se jim godi krivica.

7. Izkoristite čas, ko otroci zaspijo, vendar v posteljo ne odhajajte prepozno  

Če je mogoče, poskušajte za nujna opravila (npr. osnovno dnevno čiščenje) poskrbeti malce bolj zgodaj. Ko bodo otroci zaspali, boste imeli tako čas zase in/ali za partnerja. Ta čas je vsekakor zelo dragocen, zato je pametno, da ga izkoristite, vendar pazite, da ne boste ostajali pokonci predolgo. Ustaljen urnik odhajanja v posteljo ni koristen le za otroke, ampak tudi za vas.

.

NAJNOVEJŠE