Gojenje ingverja doma je zelo priroฤno in preprosto. Sami lahko pridemo do svojega pridelka, ki ga najveฤkrat uporabljamo predvsem pozimi. Gomolj, katerega domovina je Azija, je priลกel na police naลกih trgovin ลกele pred leti, in takrat smo tudi pri nas lahko zaฤeli uลพivati ob njegovih blagodejnih in predvsem zdravilnih uฤinkih ter v neลกtetih kombinacijah uporabe. Ingver pa ni samo korenina, ampak je lahko tudi okrasna lonฤnica z lepim cvetom, ki nam bo popestrila notranje prostore, saj spada v skupino nezahtevnih sobnih rastlin. Pravi ingver in njegova sorodnika โ kurkumo in kardamom โ sreฤamo tudi v cvetliฤarnah in vrtnarijah kot okrasne rastline.
Pravi ingver (Zingiber officinale) uvrลกฤamo v druลพino Zingiberaceae, sem sodita tudi kurkuma in kardamom. Rastlina ima pokonฤno steblo, kjer rastejo listi, ki so si obrnjeni nasproti in do 30 centimetrov veliki. So suliฤasti in z izrazito osrednjo ลพilo ter svetleฤo povrลกino. Na vrhu posebnega manjลกega cvetnega stebla, prekritega z luskastimi listi, so razvrลกฤeni cvetovi nenavadne oblike. Spodnji venฤni listi so oblikovani v roลพnato ali svetlo vijoliฤasto ustno. Vrลกni cvetovi so rumenkasti. Ingver gojijo po vsej jugovzhodni Aziji, Indoneziji, Maleziji, v Avstraliji in na Japonskem. Kot okrasno rastlino ลพlahtnitelji najveฤkrat ponujajo Zingiber spectabilis, ki ima nekaj sort z lepo obarvanimi luskami cvetnega stebla in liste z belimi progami.
Vzgojimo si ingver doma
Za gojenje ingverja potrebujemo veฤji plastiฤni lonec, ki ga postavimo na balkon ali teraso, lahko pa tudi v visoko gredo. Ingver nima korenine, da bi jo posadili globoko v zemljo, ampak ima rizom, ki ga posadimo na vrh lonca, kjer ga zasujemo samo s plastjo zemlje v viลกini 2 centimetrov tako, da ga nekaj gleda tudi ven. Lonec je treba postaviti na svetlo mesto v marcu, saj je takrat dovolj dnevne svetlobe. ลฝe v aprilu ga smemo postaviti tudi ven na teraso ali balkon, vendar moramo spremljati dnevne in noฤne temperature. Temperatura ne sme pasti pod 10 stopinj Celzija. Rastlina bo ob rednem zalivanju zaฤela poganjati liste in bo zelo hitro rasla. Morda se nam bo pokazalo tudi cvetje, ki je zelo lepe mareliฤne barve.
Za ingver je znaฤilno, da potrebuje veliko vode in zalivanja. Vseeno moramo paziti, da vode ni preveฤ, saj lahko korenina zgnije. Ta preizkus opravimo s prstom, ki ga potisnemo v zemljo, in ฤe imamo obฤutek, da je zemlja mokra, ima vonj po plesni, pomeni, da smo preveฤ zalivali in je treba rastlino presaditi. V primeru suhosti zemlje pa zalijemo veฤkrat po malem. Rastlina nam bo zelo hvaleลพna, ฤe bomo za zalivanje uporabljali deลพevnico oziroma postano vodo, segreto na zunanjo temperaturo.
Ko se odloฤimo, da bomo posadili ingver, najprej potrebujemo koreniko oziroma v naลกem primeru rizom. Pri tem je pomembno, kje ga nabavimo. ฤe ga nabavimo v ekoloลกki trgovini, lahko predpostavljamo, da njegova skorja ni obdelana s kemiฤnimi sredstvi, kot so npr. zaviralci rasti, v primeru nakupa v obiฤajni trgovini pa je zaลพeleno, da ga ฤez noฤ namoฤimo v vodi. Tako speremo kemiฤna sredstva za obdelavo korenine proti kaljenju.
Rizom, ki ga nameravamo saditi, mora imeti ฤvrsto skorjo, ki ne sme biti mehansko poลกkodovana ali pa kazati znakov plesni. Za dobro kaljivost pa ga je smiselno namoฤiti ฤez noฤ v blag kamiliฤni ฤaj. Uฤinki kamiliฤnega ฤaja so v tem, da razkuลพi rizom morebitnih glivnih spor ter da korenino hidrira.
V ฤasu intenzivne rasti ni potrebno rahljanje vrhnje plasti zemlje, vendar je zaลพeleno dodajanje komposta. Priporoฤljivo je tudi, da vrhnjo plast zastremo z drobnimi lesnimi sekanci, ki bodo zadrลพevali potrebno vlago. V jesenskih mesecih se bodo zaฤeli suลกiti listi, kar je znak, da je korenina zrela za izkop. V vmesnem obdobju lahko od glavne korenike odtrgamo tudi stranske poganjke in jih posadimo v lonฤke ter si tako sami razmnoลพujemo rastline. Tudi ingverjevo korenino (ฤe imamo res veliko) oziroma rizom lahko ลกe pred sajenjem razreลพemo na manjลกe dele, rane pa posipamo z mletim cimetom, saj ta rano razkuลพi in jo posuลกi.
Pridelava ingverja v rastlinjakih
Za vzgojo veฤje koliฤine ingverja se le-tega lahko lotimo v rastlinjaku, vendar pa potrebujemo ogrevan rastlinjak. Ingver potrebuje najmanj deset mesecev od cvetenja do izkopa korenine. Rastlinjak lahko ogrevamo na razliฤne naฤine. Zanimivo ogrevanje je prek kompostiranja v kompostnem kupu, ki je postavljen znotraj rastlinjaka. Ta kompostni kup se po konฤanem kompostiranju uporabi za vzgojo ingverja. Zaradi komposta znotraj rastlinjaka se bo poveฤala koliฤina CO2. Rastlina bo hitreje rasla, saj bo fotosinteza obseลพnejลกa.
Rastlinjak je izoliran z 10 centimetrov debelim izolativnim materialom. Tako bodo sluลพila tla v notranjosti rastlinjaka kot toplotna baterija, ki sonฤno toploto, sprejeto ฤez dan, oddaja v prostor ฤez noฤ. V notranjosti so vkopane v tla drenaลพne cevi z zajemom zraka na vrhu rastlinjaka in izpustom pri tleh. Tako se zajema vroฤ zrak ฤez dan, njegova temperatura se sprosti v zemljo rastlinjaka in dodatno ogreje zemeljsko baterijo.
Skladiลกฤenje
V pozni jeseni se nam bodo zaฤeli suลกiti listi, kar je znak, da je ingverjeva korenika zrela za izkop. Odstranimo suhe liste, jih poreลพemo in kompostiramo. Previdno se lotimo izkopa korenine, da ne poลกkodujemo neลพne koลพe. Odreลพemo korenine, ki izraลกฤajo iz rizoma. Rizome dobro operemo pod tekoฤo vodo. Tiste, ki jih ne bomo uporabili za prehrano, si skladiลกฤimo v mrzlem in temnem prostoru, zakopane v mivki, kjer bodo poฤakali do naslednje pomladi.
Uporabnost
Ko izkopljemo koreniko, jo dobro operemo pod tekoฤo vodo in je takoj primerna za uporabo. ฤe smo pridelali veฤjo koliฤino ingverja, ga lahko razreลพemo in zamrznemo ali pa naribanega damo v majhne lonฤke in takลกnega zamrznemo oziroma naredimo ingverjeve ledene kocke. Za te potrebujemo limonin sok in fino nariban ingver, ki ga umeลกamo v limonin sok. Vse skupaj vlijemo v modele za led. Tako imamo pripravljeno meลกanico za limonade, ฤaje ali pa kakลกne druge jedi. Zelo uporaben je tudi med z ingverjem: ingver naribamo v med, in tako imamo zdravilo proti kaลกlju in boleฤemu grlu vedno pri roki.
V zadnjih nekaj letih se je prepoznavnost ingverja skoraj podeseterila, saj smo hitro spoznali njegove uฤinke pri prehladnih obolenjih. Vendar je njegova uporabnost veliko veฤja, saj ga lahko uporabljamo za ฤaj, pivo, vino, kavo ali ga dodajamo jedem, ฤe ลพelimo imeti pikanten okus.
Ingver pa ima tudi zelo moฤne zdravilne uฤinke: uporabljamo ga proti slabosti, glavobolu, bruhanju, driski.
Olajลกuje pa nam prebavo, poveฤuje apetit, zmanjลกuje kroniฤno utrujenost, zniลพuje holesterol in poviลกano telesno temperaturo.
Sami pa si lahko pripravimo tudi ustno vodo za izpiranje in grgranje. Ustno vodo si lahko pripravimo skupaj s ฤajem iz ลพajblja, ki deluje antiseptiฤno ter poskrbi za sveลพ dah. Za grgranje pa uporabimo lahko samo ingver skupaj s timijanom, saj ta deluje pomirjujoฤe na kaลกelj.
Ingverjevi bomboni
Poznamo dve vrsti ingverjevih bombonov: trde in ลพele. Trde ingverjeve bombone pripravimo tako, da skuhamo sirup z enakim deleลพem vode in sladkorja, dodamo eno ฤajno ลพliฤko limoninega soka, eno ฤajno ลพliฤko medu, pol ลพliฤke mletega ingverja (posuลกenega) in pol ลพliฤke mletih klinฤkov. To kuhamo tako dolgo, da se ustvari nitasta struktura. Bombone nato z ลพliฤko ali dresirno vreฤko na papir za peko poloลพimo kot kapljice in jih pustimo, da se posuลกijo. Suhe bombone povaljamo v mletem sladkorju.
Preverite tudi: Domaฤi bonboni proti kaลกlju z medom, limono in ingverjem