DomovVrt & VrtnarjenjeGojenje ingverja za samooskrbo

Gojenje ingverja za samooskrbo

Gojenje ingverja doma je zelo priroฤno in preprosto. Sami lahko pridemo do svojega pridelka, ki ga najveฤkrat uporabljamo predvsem pozimi. Gomolj, katerega domovina je Azija, je priลกel na police naลกih trgovin ลกele pred leti, in takrat smo tudi pri nas lahko zaฤeli uลพivati ob njegovih blagodejnih in predvsem zdravilnih uฤinkih ter v neลกtetih kombinacijah uporabe. Ingver pa ni samo korenina, ampak je lahko tudi okrasna lonฤnica z lepim cvetom, ki nam bo popestrila notranje prostore, saj spada v skupino nezahtevnih sobnih rastlin.  Pravi ingver in njegova sorodnika โ€“ kurkumo in kardamom โ€“ sreฤamo tudi v cvetliฤarnah in vrtnarijah kot okrasne rastline. 

Pravi ingver (Zingiber officinale) uvrลกฤamo v druลพino Zingiberaceae, sem sodita tudi kurkuma in kardamom. Rastlina ima pokonฤno steblo, kjer rastejo listi, ki so si obrnjeni nasproti in do 30 centimetrov veliki. So suliฤasti in z izrazito osrednjo ลพilo ter svetleฤo povrลกino. Na vrhu posebnega manjลกega cvetnega stebla, prekritega z luskastimi listi, so razvrลกฤeni cvetovi nenavadne oblike. Spodnji venฤni listi so oblikovani v roลพnato ali svetlo vijoliฤasto ustno. Vrลกni cvetovi so rumenkasti. Ingver gojijo po vsej jugovzhodni Aziji, Indoneziji, Maleziji, v Avstraliji in na Japonskem. Kot okrasno rastlino ลพlahtnitelji najveฤkrat ponujajo Zingiber spectabilis, ki ima nekaj sort z lepo obarvanimi luskami cvetnega stebla in liste z belimi progami.

Vzgojimo si ingver doma

Za gojenje ingverja potrebujemo veฤji plastiฤni lonec, ki ga postavimo na balkon ali teraso, lahko pa tudi v visoko gredo. Ingver nima korenine, da bi jo posadili globoko v zemljo, ampak ima rizom, ki ga posadimo na vrh lonca, kjer ga zasujemo samo s plastjo zemlje v viลกini 2 centimetrov tako, da ga nekaj gleda tudi ven. Lonec je treba postaviti na svetlo mesto v marcu, saj je takrat dovolj dnevne svetlobe. ลฝe v aprilu ga smemo postaviti tudi ven na teraso ali balkon, vendar moramo spremljati dnevne in noฤne temperature. Temperatura ne sme pasti pod 10 stopinj Celzija. Rastlina bo ob rednem zalivanju zaฤela poganjati liste in bo zelo hitro rasla. Morda se nam bo pokazalo tudi cvetje, ki je zelo lepe mareliฤne barve.

Sajenje ingverja v lonฤek

Za ingver je znaฤilno, da potrebuje veliko vode in zalivanja. Vseeno moramo paziti, da vode ni preveฤ, saj lahko korenina zgnije. Ta preizkus opravimo s prstom, ki ga potisnemo v zemljo, in ฤe imamo obฤutek, da je zemlja mokra, ima vonj po plesni, pomeni, da smo preveฤ zalivali in je treba rastlino presaditi. V primeru suhosti zemlje pa zalijemo veฤkrat po malem. Rastlina nam bo zelo hvaleลพna, ฤe bomo za zalivanje uporabljali deลพevnico oziroma postano vodo, segreto na zunanjo temperaturo.

Ko se odloฤimo, da bomo posadili ingver, najprej potrebujemo koreniko oziroma v naลกem primeru rizom. Pri tem je pomembno, kje ga nabavimo. ฤŒe ga nabavimo v ekoloลกki trgovini, lahko predpostavljamo, da njegova skorja ni obdelana s kemiฤnimi sredstvi, kot so npr. zaviralci rasti, v primeru nakupa v obiฤajni trgovini pa je zaลพeleno, da ga ฤez noฤ namoฤimo v vodi. Tako speremo kemiฤna sredstva za obdelavo korenine proti kaljenju.

Rizom, ki ga nameravamo saditi, mora imeti ฤvrsto skorjo, ki ne sme biti mehansko poลกkodovana ali pa kazati znakov plesni. Za dobro kaljivost pa ga je smiselno namoฤiti ฤez noฤ v blag kamiliฤni ฤaj. Uฤinki kamiliฤnega ฤaja so v tem, da razkuลพi rizom morebitnih glivnih spor ter da korenino hidrira.

V ฤasu intenzivne rasti ni potrebno rahljanje vrhnje plasti zemlje, vendar je zaลพeleno dodajanje komposta. Priporoฤljivo je tudi, da vrhnjo plast zastremo z drobnimi lesnimi sekanci, ki bodo zadrลพevali potrebno vlago. V jesenskih mesecih se bodo zaฤeli suลกiti listi, kar je znak, da je korenina zrela za izkop. V vmesnem obdobju lahko od glavne korenike odtrgamo tudi stranske poganjke in jih posadimo v lonฤke ter si tako sami razmnoลพujemo rastline. Tudi ingverjevo korenino (ฤe imamo res veliko) oziroma rizom lahko ลกe pred sajenjem razreลพemo na manjลกe dele, rane pa posipamo z mletim cimetom, saj ta rano razkuลพi in jo posuลกi.

Ingver rastlina cvet

Pridelava ingverja v rastlinjakih

Za vzgojo veฤje koliฤine ingverja se le-tega lahko lotimo v rastlinjaku, vendar pa potrebujemo ogrevan rastlinjak. Ingver potrebuje najmanj deset mesecev od cvetenja do izkopa korenine. Rastlinjak lahko ogrevamo na razliฤne naฤine. Zanimivo ogrevanje je prek kompostiranja v kompostnem kupu, ki je postavljen znotraj rastlinjaka. Ta kompostni kup se po konฤanem kompostiranju uporabi za vzgojo ingverja. Zaradi komposta znotraj rastlinjaka se bo poveฤala koliฤina CO2. Rastlina bo hitreje rasla, saj bo fotosinteza obseลพnejลกa.

Rastlinjak je izoliran z 10 centimetrov debelim izolativnim materialom. Tako bodo sluลพila tla v notranjosti rastlinjaka kot toplotna baterija, ki sonฤno toploto, sprejeto ฤez dan, oddaja v prostor ฤez noฤ. V notranjosti so vkopane v tla drenaลพne cevi z zajemom zraka na vrhu rastlinjaka in izpustom pri tleh. Tako se zajema vroฤ zrak ฤez dan, njegova temperatura se sprosti v zemljo rastlinjaka in dodatno ogreje zemeljsko baterijo.

Skladiลกฤenje

V pozni jeseni se nam bodo zaฤeli suลกiti listi, kar je znak, da je ingverjeva korenika zrela za izkop. Odstranimo suhe liste, jih poreลพemo in kompostiramo. Previdno se lotimo izkopa korenine, da ne poลกkodujemo neลพne koลพe. Odreลพemo korenine, ki izraลกฤajo iz rizoma. Rizome dobro operemo pod tekoฤo vodo. Tiste, ki jih ne bomo uporabili za prehrano, si skladiลกฤimo v mrzlem in temnem prostoru, zakopane v mivki, kjer bodo poฤakali do naslednje pomladi.

Uporabnost

Ko izkopljemo koreniko, jo dobro operemo pod tekoฤo vodo in je takoj primerna za  uporabo. ฤŒe smo pridelali veฤjo koliฤino ingverja, ga lahko razreลพemo in zamrznemo ali pa naribanega damo v majhne lonฤke in takลกnega zamrznemo oziroma naredimo ingverjeve ledene kocke. Za te potrebujemo limonin sok in fino nariban ingver, ki ga umeลกamo v limonin sok. Vse skupaj vlijemo v modele za led. Tako imamo pripravljeno meลกanico za limonade, ฤaje ali pa kakลกne druge jedi. Zelo uporaben je tudi med z ingverjem: ingver naribamo v med, in tako imamo zdravilo proti kaลกlju in boleฤemu grlu vedno pri roki.

V zadnjih nekaj letih se je prepoznavnost ingverja skoraj podeseterila, saj smo hitro spoznali njegove uฤinke pri prehladnih obolenjih. Vendar je njegova uporabnost veliko veฤja, saj ga lahko uporabljamo za ฤaj, pivo, vino, kavo ali ga dodajamo jedem, ฤe ลพelimo imeti pikanten okus.

Uporaba ingverja

Ingver pa ima tudi zelo moฤne zdravilne uฤinke: uporabljamo ga proti slabosti, glavobolu, bruhanju, driski.

Olajลกuje pa nam prebavo, poveฤuje apetit, zmanjลกuje kroniฤno utrujenost, zniลพuje holesterol in poviลกano telesno temperaturo.

Sami pa si lahko pripravimo tudi ustno vodo za izpiranje in grgranje. Ustno vodo si lahko pripravimo skupaj s ฤajem iz ลพajblja, ki deluje antiseptiฤno ter poskrbi za sveลพ dah. Za grgranje pa uporabimo lahko samo ingver skupaj s timijanom, saj ta deluje pomirjujoฤe na kaลกelj.

Ingverjevi bomboni

Poznamo dve vrsti ingverjevih bombonov: trde in ลพele. Trde ingverjeve bombone pripravimo tako, da skuhamo sirup z enakim deleลพem vode in sladkorja, dodamo eno ฤajno ลพliฤko limoninega soka, eno ฤajno ลพliฤko medu, pol ลพliฤke mletega ingverja (posuลกenega) in pol ลพliฤke mletih klinฤkov. To kuhamo tako dolgo, da se ustvari nitasta struktura. Bombone nato z ลพliฤko ali dresirno vreฤko na papir za peko poloลพimo kot kapljice in jih pustimo, da se posuลกijo. Suhe bombone povaljamo v mletem sladkorju.

Preverite tudi: Domaฤi bonboni proti kaลกlju z medom, limono in ingverjem

NAJNOVEJล E