0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdrava pljuča s pomočjo naravnih metod

Zdrava pljuča s pomočjo naravnih metod

MORDA VAS ZANIMA

Izpostavljenost različnim škodljivim snovem – od onesnaženega zraka do cigaretnega dima – lahko močno načne zdravje vaših pljuč. Čeprav so pljuča organ, ki je vsaj v določeni meri sposoben samoobnove, ko ni več obremenjen s strupenimi snovmi, nekaj dodatne pomoči pri tem zagotovo ne more škoditi. V nadaljevanju vam zato predstavljamo naravne tehnike, s pomočjo katerih lahko poskrbite za boljše zdravje svojih pljuč.

- Oglas -

1. Parne inhalacije

Inhalacija

Za parne inhalacije se običajno odločimo predvsem takrat, ko smo prehlajeni. Čeprav je ob akutnih okužbah tvorba čezmernih količin sluzi, ki otežujejo dihanje, še posebej izrazita, so lahko inhalacije koristne tudi v »običajnih okoliščinah«. To velja še posebej za obdobja, ko je zrak nadpovprečno suh in hladen. V sluzi se zlahka nakopiči precej škodljivih snovi, zato je pomembno, da so čim hitreje odstranjene iz telesa. S pomočjo parnih inhalacij lahko učinkovito odstranimo presežek sluzi, s tem pa tudi nevarne snovi. Posledično bodo pljuča manj obremenjena, dihanje pa bo lažje. Najprej segrejte vodo. Po želji lahko dodate tudi nekaj kapljic izbranega eteričnega olja, na primer evkaliptusovega. Nato se nagnite nad paro in počasi vdihujte. Glavo prekrijte z brisačo, da preprečite uhajanje pare. Če ga imate pri roki, pa lahko seveda uporabite tudi poseben pripomoček za parne inhalacije. Postopek izvajajte vsaj nekajkrat tedensko, lahko pa tudi vsak dan.

2. Telesna aktivnost

Telesna aktivnost

Gibanje je zelo koristno za številne organe in organske sisteme v našem telesu, med drugim tudi za pljuča oziroma za dihala. Telovadba pomaga pri izboljševanju prekrvavitve, kar pomeni, da prispeva k učinkovitejši oskrbi celic s kisikom in k učinkovitejšemu odstranjevanju ogljikovega dioksida. Pri ljudeh s kroničnimi pljučnimi boleznimi se lahko sicer med vadbo pojavijo določene težave, vendar večinoma to še ne pomeni, da se je smiselno praktično povsem odpovedati gibanju. Posvetujte se s svojim zdravnikom, ki vam bo pomagal pri oblikovanju načrta varne vadbe z ustreznimi omejitvami.

3. Kontrolirano dihanje

Dihanje

Hitrejše odstranjevanje presežne sluzi iz telesa lahko spodbudite tudi z bolj nadzorovanim dihanjem, še posebej če ste medtem v položaju, ko vam lahko pomagajo tudi gravitacijske sile. Svetujemo vam, da poskušate čim pogosteje izvajati naslednjo vajo: lezite na bok in pod medenico namestite blazino, nato počasi vdihnite in še počasneje izdihnite, pri čemer upoštevate pravilo 1 : 2, kar pomeni, da mora biti čas izdihovanja vedno dvakrat daljši od časa vdihovanja. Po nekaj minutah se obrnite na drugo stran in ponovite celotno vajo.

- Oglas -

4. Pitje zelenega čaja

Zeleni čaj

Zeleni čaj je napitek, ki je lahko med drugim zelo koristen tudi za vaša pljuča oziroma za respiratorni sistem kot celoto. To je povezano predvsem z večjimi količinami antioksidantov, ki jih lahko najdemo v tej pijači. Antioksidanti bodo pomagali pri ublažitvi morebitnih vnetij, še posebej pomembni pa so kot zaščita pred prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres.

5. Pogostejše uživanje »protivnetnih živil«

Jagodičevje

Podobno kot v mnogih drugih primerih lahko tudi na zdravje svojih pljuč vplivamo z bolj zdravimi prehranskimi izbirami. Povezava je sicer tu manj očitna kot pri nekaterih drugih organih, vendar to še ne pomeni, da ne obstaja. Eden najkoristnejših ukrepov za bolj zdrava pljuča je zagotovo povečevanje količine t. i. protivnetnih živil v prehrani (po drugi strani pa izločanje tistih živil, za katera je znano, da prispevajo k vnetjem). Odlična izbira so na primer različne vrste jagodičevja in zelenolistne zelenjave, k ublažitvi vnetij pa lahko zelo uspešno prispevamo tudi z nekaterimi začimbami, še posebej s kurkumo, kombinirano s črnim poprom.

.

NAJNOVEJŠE