Bazilika – odlična pomoč pri zaščiti pred komarji

Bazilika je dobro znana začimba, ki jo običajno srečujemo predvsem v jedeh, navdihnjenih z italijansko kulinariko. Pa ste vedeli, da obogatitev okusa jedi še zdaleč ni edina korist bazilike? Gre za začimbo, ki ima lahko obenem tudi nemalo pozitivnih vplivov na zdravje, pomaga pa nam lahko celo pri odganjanju komarjev …

Osnovne informacije o orientaciji komarjev pri iskanju hrane

Da bi lahko razumeli, kakšen vpliv ima bazilika na komarje in kako si lahko z njo pomagamo pri zaščiti pred komarjevimi piki, moramo najprej poznati nekaj osnovnih informacij o komarjih oziroma o tem, kako se orientirajo pri iskanju hrane. Komarji si pri orientaciji praviloma pomagajo s senzorji, ki zaznavajo toploto in določene snov. Na podlagi informacij, ki jih zberejo s pomočjo teh senzorjev, tako ugotovijo, ali je v bližini potencialni vir hrane. S pomočjo nožic oziroma receptorjev na nožicah lahko zaznajo temperaturno razliko med okolico in človekom/toplokrvno živaljo, njihove tipalke pa jim pomagajo pri zaznavanju vlage in ogljikovega dioksida, ki se sproščata pri našem izdihovanju.  

Hkrati lahko komarji zaznajo tudi določene snovi, ki se izločajo skozi našo kožo, na primer mlečno kislino v znoju; ko se močneje potimo, je torej možnost za pike komarjev precej večja kot običajno. Glavni namen uporabe t. i. repelentov je tako vpliv na senzorje oziroma receptorje komarjev. Določene snovi lahko zmanjšajo zanesljivost teh receptorjev, zato imajo komarji občutek dezorientiranosti, posledično pa se umaknejo, da si lahko opomorejo.

DEET – učinkovita zaščita, ki pa je lahko povezana z določenimi tveganji

Kot repelenti se lahko seveda uporabijo najrazličnejše snovi. Mnoge izmed njih so lahko zelo učinkovite pri osnovni nalogi, torej pri preprečevanju komarjih pikov, vendar je pri tem vsekakor smiselno upoštevati tudi vpliv, ki ga imajo lahko na človeško zdravje. Pogosta sestavina repelentov za zaščito pred komarji, klopi ipd. je na primer snov, imenovana N,N–dietil-m-toluamid, bolj znana pod kratico DEET, ki naj bi bila povezana s številnimi zdravstvenimi tveganji.

Med potencialnimi tveganji se omenjajo tako neposredni vplivi (na primer glavobol po uporabi repelentov, ki vsebujejo DEET) kot dolgoročne posledice. Kadar je to mogoče, se je tako bolje omejiti na repelente, ki niso povezani s tovrstnimi nevarnostmi – ena od možnih izbir so repelenti, ki vsebujejo baziliko. V baziliki namreč najdemo kar precej snovi, ki so lahko zelo učinkovite pri odganjanju komarjev in ki lahko torej učinkujejo kot naravni repelent. Mednje spadajo estragol, citronelol, limonen in transnerolidol.

Možnosti uporabe bazilike za preprečevanje komarjih pikov

Možni so različni načini uporabe bazilike za zaščito pred komarji. Najpreprostejša možnost je namestitev lončkov z baziliko po okenskih policah in po balkonu ter sajenje bazilike na vrtu. Tako ustvarite nekakšno naravno zaščitno mrežo, ki bo poskrbela, da bo vaš dom precej manj mamljiv za komarje, posledično pa se bo zmanjšala nevarnost za njihove pike.

Lotite se lahko tudi izdelave naravne repelenta iz listov sveže bazilike, alkohola in vode. Pripravite ga tako, da iz listov bazilike najprej skuhate čaj, precejeno tekočino pa nato zmešate z vodko oziroma s koncentrirano obliko alkohola. Pomagate pa si lahko tudi z eteričnim oljem bazilike, ki ste ga pred uporabo razredčili z izbranim rastlinskim oljem ali rastlinskim maslom.

Pri uporabi naravnih repelentov upoštevajte, da njihov učinek ne traja tako dolgo kot učinek repelentov, ki vsebujejo snovi, kot je DEET. To pomeni, da morate nanos obnavljati nekoliko pogosteje. Če ste bili nadpovprečno fizično aktivni in ste se močneje spotili, pa je seveda priporočljivo, da repelent nanesete čim prej.

Več o baziliki: Bazilika – vsestranska začimba za zdravje in dobro počutje