0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaZaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh? Ko se govori o zaščiti las pred različnimi vrstami poškodb, se običajno omenja predvsem izogibanje prepogosti uporabi sušilnika za lase, ravnalca las in podobnih naprav ter izogibanje prepogostemu barvanju, še posebej s kemičnimi barvami za lase. Po drugi strani pa se precej redkeje omenjajo poškodbe las, ki so posledica neustrezne zaščite pred spanjem. Vsekakor je pametno, da ste pozorni tudi na ta vidik, saj lahko s tem pripomorete k zdravju in lepoti svojih las.

- Oglas -

1. Izogibajte se odhajanju v posteljo z mokrimi lasmi

Si zvečer pogosto umijete lase tik pred spanjem, nato pa se v posteljo odpravite z mokrimi lasmi? Pametno je, da se čim prej znebite te navade. Ko so naši lasje mokri, so precej bolj občutljivi, posledično pa se poveča možnost za njihovo lomljenje oziroma poškodbe. Večja krhkost mokrih las je posledica oslabljenih vezi med beljakovinami. Če se med spanjem pogosto obračate, je nevarnost za poškodbe las še posebej velika. Svetujemo vam torej, da poskrbite za to, da bodo vaši lasje pred odhodom v posteljo čim bolj suhi. Ker pogosto izpostavljanje las toploti ni priporočljivo, je smiselno, da pranje las načrtujete tako, da bo dovolj časa za naravno sušenje (po pranju lahko lase nežno otrete z brisačo, izdelano iz mikrovlaken, da odstranite del vlage). Tako vam po sušilniku za lase ne bo treba posegati prepogosto.

2. Pred spanjem lase zaščitite s kakovostnim oljem, masko ali balzamom

Podobno kot koža tudi naši lasje potrebujejo vlago in določena hranila, če želimo, da so čim bolj zdravi in čim lepši. Idealen čas za to, da lase oskrbite z vlago in pomembnimi hranili, je prav noč oziroma čas, namenjen spanju. S hranilnimi in vlažilnimi izdelki lahko obenem zmanjšate nevarnost za poškodbe las med spanjem, saj se z njihovo pomočjo trenje med lasmi in blazino zmanjša. Priporočamo vam izmenično uporabo različnih izdelkov – mask za lase, olj, balzamov ipd. Ni seveda nujno, da te izdelke nanesete vsak večer, vsekakor je pametno, da jih uporabite vsaj občasno (npr. če nameravate lase naslednje jutro oprati). Pred nanosom se prepričajte, da gre za izdelke, ki so primerni za uporabo med spanjem. Preden ležete, počakajte, da se izbrani izdelek čim bolj vpije v lase (glejte prejšnjo točko), lase pa lahko seveda zaščitite tudi s kapo.

3. Izogibajte se uporabi sponk, tesnih gumic in podobnih pripomočkov

Pred spanjem odstranite lasne dodatke, kot so kovinske sponke z ostrimi robovi in tesne gumice. Med obračanjem bi lahko namreč ti dodatki poškodovali vaše lase oziroma povzročili dodatne poškodbe – še posebej če gre za dodatke, v katere se lasje zlahka zavozlajo. 

- Oglas -

4. Zelo dolge lase je priporočljivo splesti v kito ali povezati v ohlapen lasni zvitek

Čeprav je praviloma pametno, da svojim lasem in lasišču ponoči privoščite malce predaha, spanje z razpuščenimi lasmi ni najboljša ideja, če so vaši lasje zelo dolgi. Pri zelo dolgih laseh se priporoča, da jih pred spanjem spletete v kito ali povežete v lasni zvitek oziroma figo. Seveda pri tem pazite, da bo spenjanje/spletanje čim bolj ohlapno in da boste uporabili elastiko iz blaga.

5. Poskrbite, da zrak v vaši spalnici ne bo presuh

Poleg neposrednega trenja in nevarnosti vozlanja je lahko za vaše lase problematičen tudi zelo suh zrak v prostoru, kar je še posebej pogosta težava v zimskih mesecih. Suh zrak lahko namreč izsuši vaše lase, ti pa so posledično bolj dovzetni za poškodbe. Dobro je, da je temperatura zraka v spalnici nekoliko nižja, kar bo obenem prispevalo h kakovostnejšemu spancu, hkrati pa se priporoča uporaba vlažilnikov zraka. Če nimate namenskega vlažilnika, si lahko pomagate tudi z različnimi triki, na primer z nameščanjem lonca z vodo na radiator. To bo preprečilo pretirano izsuševanje las.

Preberite tudi:

.

NAJNOVEJŠE