0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Tudi če vam je uspelo zreducirati količino odpadkov, ki jih ustvarite v drugih prostorih, je lahko to v kuhinji precej zahtevnejše. »Obtok« izdelkov je tu precej hitrejši, poleg tega pa se je pogosto zelo težko izogniti embalaži. Toda čeprav je morda kuhinja brez odpadkov resnično nedosegljiv ideal, se lahko poskušate temu idealu vsaj čim bolj približati. Pri tem ni nujno, da stavite na pristop »vse ali nič«. To je lahko celo nespametno, saj bi najverjetneje precej hitro obupali. Tako je precej bolj smiselno, da začnete počasi. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta …

- Oglas -

1. Nakup aparata za gaziranje vode

Ali spadate med ljubitelje gazirane vode? Nasveti za dom brez odpadkov zelo redko omenjajo težavo, povezano s plastenkami, napolnjenimi z gazirano vodo, ki jih prinašamo v svoj dom. Medtem ko se je večini drugih kupljenih pijač najbolje povsem odpovedati (da, tudi prevelika količina 100-odstotnih sadnih sokov je lahko problematična), to ne velja nujno za gazirano vodo, vsaj z vidika zdravja. Toda nenehno kupovanje gazirane vode v plastenkah zagotovo ni najbolj ekološko početje. Za začetek je smiselno, da začnete kupovati izključno gazirano vodo v steklenicah. Če kupujete zelo veliko gazirane vode, pa je vsekakor pametno, da razmislite o aparatu, ki omogoča, da »mehurčkasto vodo« pripravite kar doma. Kakovosten aparat za gaziranje vode sicer ni najcenejši, vendar boste na dolgi rok s tem naredili nekaj dobrega tako za okolje kot za svojo denarnico.

Aparat za gaziranje vode

2. Odpoved papirnatim brisačam

Ena od prvih stvari, ki se jim je smiselno odpovedati, če se želite približati domu brez odpadkov, so nedvomno papirnate kuhinjske brisače. Čeprav so zelo praktične, so lahko seveda krive za ogromno odpadkov in za nepotrebno izčrpavanje naravnih virov. Ko je mogoče, uporabite kar klasične kuhinjske krpe iz blaga. Priskrbite pa si lahko tudi kuhinjske brisače za večkratno uporabo na roli (na primer bambusove).

3. Uporaba biorazgradljivih gobic za pomivanje posode in čiščenje

Znano je, da so gobice za pomivanje posode in čiščenje zelo ugodno mesto za pospešeno razmnoževanje bakterij. Tako se priporoča redna menjava tovrstnih gobic. Seveda pa se pri tem pojavi nova težava: odpadki, ki jih s tem ustvarjamo. Vsekakor je torej pametno, da si čim prej priskrbite biorazgradljive gobice za pomivanje in čiščenje, saj bo obremenitev okolja tako bistveno manjša.

- Oglas -
Kuhinjske krpe

4. Kompostirajte, kompostirajte in še enkrat kompostirajte

Možne so različne oblike kompostiranja. Ne glede na to, kako veliko oziroma majhno je vaše stanovanje, lahko neporabljene dele živil in odpadke hrane spremenite v koristen kompost. Če ste omejeni s prostorom, si lahko na primer omislite manjši koš za prilagojeno kompostiranje, ki ga je mogoče postaviti praktično kamor koli.

5. Naj bodo tudi vaši topli napitki čim bolj okolju prijazni

Ali pogosto kupujete čaj v vrečicah? Večina teh vrečic žal ni primerna za kompostiranje. Še večja težava pa je, če so pakirane posamezno, v posebnem ovoju. Če želite, da bo vaša kuhinja čim bolj eko, je vsekakor pametno, da kupujete čajne mešanice brez vrečic, torej posušene liste in druge dele rastlin, ki so primerni za pripravo čaja. Investicija v kakovostno cedilo oziroma pripomoček za pripravo čajev se vam bo zagotovo bogato obrestovala. Seveda lahko rastline za čaje naberete tudi sami. Podoben princip kot pri čaju pa velja tudi pri kavi. Tudi tu lahko najverjetneje najdete precej možnosti za izboljšave. Če na primer uporabljate kavni aparat, ki potrebuje filtre, si lahko priskrbite kavne filtre za večkratno uporabo. Pozorni pa bodite tudi na samo embalažo kave, ki jo kupujete.

.

NAJNOVEJŠE