Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
ŽivaliZaradi virusa poginilo skoraj 800 delfinov, epidemija se širi tudi med kite

Zaradi virusa poginilo skoraj 800 delfinov, epidemija se širi tudi med kite

MORDA VAS ZANIMA

Zaradi morbilivirusa, ki pri ljudeh povzroča ošpice, je v Združenih državah Amerike od julija poginilo že 782 delfinov, strokovnjaki pa pričakujejo, da se bo številka še povečala. Na vzhodno obalo Združenih držav pa je naplavilo tudi štiri kite, ki so bili ravno tako okuženi s tem virusom. Strokovnjaki še ne vedo, ali so kiti dejansko poginili zaradi virusa ali so bili le njegovi prenašalci. Žalostno je, da odgovorni funkcionarji pravijo, da živali pred virusom ni mogoče zaščititi.

- Oglas -

Kit na obali

Strokovnjaki zdaj predvsem raziskujejo, ali je za pogin štirih kitov res kriv morbilivirus. Če se bo izkazalo, da je temu res tako, bo to predstavljalo veliko grožnjo za celotno populacijo kitov. Kot poroča Washington Post, so ob obalah med Massachusettsom in Georgio našli že tri nasedle kite grbavce, ki že tako veljajo za ogroženo vrsto, in enega malega glavača.

V tem letu naj bi sicer na vzhodni obali nasedlo že 14 kitov, kar je še enkrat toliko, kot je znašalo poprečje preteklih šestih let. Med temi primeri so bili na srečo le štirje, ki so bili prenašalci morbilivirusa. Čeprav so se kiti okužili z morbilivirusom, pa strokovnjaki niso potrdili, da bi bil ta virus dejansko vzrok za njihov pogin.

Epidemija se medtem pri delfinih širi v obsegu, kot ga strokovnjaki ne pomnijo. Od prvega julija do zdaj so namreč zabeležili že 782 smrtnih primerov zaradi okužbe s tem virusom. Ta številka je že presegla tisto iz leta 1987, ko je zaradi izbruha morbilivirusa poginilo 740 delfinov.

- Oglas -

Morbilivirus sicer oslabi imunski sistem, zaradi česar so živali veliko bolj dovzetne za različne okužbe, kot je na primer pljučnica. Kljub temu da je virus podoben virusu ošpic, pa za ljudi ni nevaren.

Žalostno je, ker oblasti pravijo, da za zaščito delfinov v divjini v tem trenutku ne morejo narediti nič.

Skrb vzbujajoče je dejstvo, da je pred kratkim na obalo Floride naplavilo še eno jato delfinov, medtem ko so se selili na jug. Za zdaj še ne vemo, ali je tudi pri njih šlo za okužbo z morbilivirusom, saj še niso bila izvedena vsa potrebna testiranja, ki bi potrdila vzrok njihovega pogina.

Kot pravi Teri Rowles je še prezgodaj govoriti, ali se z virusom lahko okužijo tudi kiti. »Če se bo virus pojavil tudi med kiti grbavci in povzročil pogin teh ogroženih živali, bo to zagotovo razlog za rdeči alarm,« še dodaja strokovnjakinja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×