0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaOčistite svoj dom in svoje življenje

Očistite svoj dom in svoje življenje

MORDA VAS ZANIMA

Na trgu je v današnjem času na voljo kar približno 100000 različnih kemikalij. Najdemo jih praktično povsod – od šamponov, igrač, otroških pripomočkov, pohištva in celo oblačil. Številne med njimi naj bi bile rakotvorne, povzročale naj bi alergije in motile delovanje žlez z notranjim izločanjem.

- Oglas -

Navkljub poplavi vseh, za naše zdravje nevarnih snovi je dobra novica, da obstaja veliko preprostih načinov, kako zmanjšati izpostavljenost škodljivim kemikalijam.

Sobne rastline imejte v čisto vseh prostorih vašega domovanja.
Bakterije v prsti pomagajo zmanjšati delež hlapnih organskih snovi (kot je na primer formaldehid) v zraku.

Prenehajte uporabljati osvežilce zraka in druge sintetične dišave.
Tako boste zmanjšali izpostavljenost ftalatov.

- Oglas -

Zeleno čiščenje

Uporabljajte izključno sveče iz čebeljega voska.
Najbolj nevarne so sveče, ki bazirajo na parafinu. Večina sveč danes je izdelana prav iz parafinskega voska oziroma mešanice parafina in drugih voskov. Ob izgorevanju parafina se tvorijo rakotvorne snovi, kot so na primer benzen, toluen in formaldehid. Tudi sveče, narejene iz hidrogeniranega sojinega in palmovega olja, ki so navadno še dodatno obarvane in odišavljene, so zdravju škodljive.

Namesto da kupujete agresivna čistila, si sredstva za čiščenje izdelajte sami.
Za čiščenje domovanja uporabljajte sodo bikarbono, kis, milo in limonino lupinico.

Uporabljajte naravna eterična olja, kot so olje čajevca, limone in cimeta – so namreč odlična dezinfekcijska sredstva.
Naravna eterična olja so boljša izbira od drugih komercialnih antibakterijskih izdelkov, ki navadno vsebujejo škodljive snovi, kot sta na primer triklosan in formaldehid.

- Oglas -

Namesto belila za odstranjevanje nadležne plesni raje uporabljajte olje iz nageljnovih žbic.
Ko se belilo zmeša z drugimi kemikalijami, se lahko ustvarijo strupeni plini. Belilo je prav tako škodljivo za vašo kožo in oči.

Začnite brati deklaracije na živilih.
Izogibajte se vsem umetnim ojačevalcem okusa in barvilom.

Izogibajte se živilom, ki vsebujejo največ pesticidov.
Če si ne morete privoščiti, da bi bila vsa živila na vašem krožniku organsko pridelana, pa je prav, da se izogibate živilom, ki vsebujejo največ pesticidov oziroma poskrbite, da so ta ekološko pridelana. To so jabolka, borovnice, paprika, zelena, kumare, grozdje, solata, nektarine, breskve, špinača in jagode.

Redno si umivajte roke, vendar se izogibajte različnim razkužilom.
Različna razkužila za roke vsebujejo škodljive kemikalije, ki pravzaprav lahko povečajo absorpcijo drugih kemikalijam, ki ste jim dnevno izpostavljeni.

Eko čistila

Berite deklaracije na vseh kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego.
Izogibajte se vsem izdelkom, ki vsebujejo premogov katran, formaldehid, svinčev acetat, spojine s kratico DEA, MEW ali TEA, nafto in alfa hidroksi kisline.

Začnite izdelovati svojo lastno kozmetiko.
Kozmetiko si v čim večji možni meri pripravljajte sami. Izbirajte med sestavinami, kot so čebelji vosek, karitejevo maslo in mandljevo olje. Izdelki, pripravljeni doma, niso le prijazni vašemu zdravju in okolju, ampak tudi vaši denarnici.

Svojo hišo redno sesajte, vendar pa uporabljajte sesalce s HEPA filtrom, saj boste tako svoje domovanje v večjem obsegu očistili škodljivih kemikalij. 
Na ta način boste v manjšem obsegu izpostavljeni bromiranim zaviralcem gorenja, ftalatom in pesticidom. Po nekaterih podatkih naj bi se že samo v prahu, ki se nabira v naših domovanjih, nahajalo 66 spojin, ki motijo delovanje endokrinega sistema.

.

NAJNOVEJŠE