Zdravje & prehranaZaradi mask manj težav s senenim nahodom

Zaradi mask manj težav s senenim nahodom

MORDA VAS ZANIMA

Alergologi so v zadnjem letu zaznali zanimive spremembe, povezane z alergijskimi reakcijami. Številni ljudje, ki trpijo za senenim nahodom oziroma alergijo na cvetni prah, so namreč poročali, da so imeli precej manj težav kot običajno. Glavni razlog za to pa je seveda pogostejša uporaba zaščitnih mask. Čeprav je bil osnovni namen uporabe zmanjšanje možnosti za okužbo z novim koronavirusom, so torej maske očitno poskrbele za dodatne koristi.

- Oglas -

Vendar pa je bil po drugi strani zaznan tudi nasproten trend, povezan z alergijami in pandemijo. Tisti, ki se spopadajo z alergijo na pršice in s sorodnimi alergijami, so opazili precej izrazitejše simptome. Gre namreč za alergene, ki smo jim izpostavljeni predvsem v zaprtih prostorih, v katerih smo se zaradi pandemije zadrževali precej več kot običajno.

Manj možnosti za vdihovanje cvetnega prahu, a le če so maske čiste

Alergijski rinitis, znan tudi kot seneni nahod oziroma alergija na cvetni prah, je izjemno razširjena težava. Povezan je z neustreznim odzivom imunskega sistema. Ta prepozna nevarnost v določeni snovi, ki v resnici ni škodljiva za nas, v tem primeru v cvetnem prahu. Ob izpostavljenosti pride tako do močne reakcije. Najbolj tipični simptomi senenega nahoda so kihanje, izcedek iz nosu in iz oči ter srbečica. Ni sicer nujno, da cvetni prah na obraz prenesemo z rokami – pogosto je alergijska reakcija posledica tega, da je oseba vdihnila cvetni prah. In prav tu pridejo na vrsto zaščitne maske. Ponekod so bile precej dolgo obvezne tudi na prostem, poleg tega pa so se številni ljudje sami odločili, da jih uporabljajo tudi zunaj, čeprav to morda ni bilo nujno.

»Stranski učinek« uporabe teh mask je bila zmanjšana možnost za vdihovanje cvetnega prahu, posledično pa se je zmanjšala tudi nevarnost za alergijsko reakcijo. Seveda je pri vsem tem zelo pomembna skrb za čistočo zaščitnih mask. Če mask za večkratno uporabo ne peremo dovolj pogosto, lahko z njimi celo povečamo tveganje za alergijsko reakcijo na cvetni prah (seveda pa tudi za okužbo z novim koronavirusom). Cvetni prah se lahko začne namreč kopičiti na zunanji strani maske. Če si nadenemo masko, ki je bila pred tem že večkrat uporabljena, lahko pri tem na obraz prenesemo tudi cvetni prah. Od tu do alergijske reakcije – če ste seveda alergični na cvetni prah – pa nato ni več daleč. Pomembno je sicer tudi pravilno odstranjevanje mask, ki jih je pri odstranjevanju najbolje prijeti ob stranskem robu, da je stik s kožo čim manjši.

Temeljita skrb za čistočo stanovanja zmanjša težave z »notranjimi alergijami«

Kot omenjeno, je pandemija po drugi strani posredno prispevala k povečanju težav z alergijami, ki so povezane z zaprtimi prostori. Poleg alergije na pršice so postale med drugim bolj problematične tudi alergije na živalsko dlako (na primer mačjo) in plesen. Čeprav se zdi, da smo pri premagovanju virusa na dobri poti, bi morali biti tisti, ki se spopadate z naštetimi alergijami, še vedno zelo pozorni na skrb za čistočo stanovanja – najverjetneje namreč še vedno preživljate precej časa doma.

- Oglas -

Če ste alergični na pršice, je eden od glavnih ukrepov redno pranje posteljnine, seveda pa tudi odej, podlog in vzglavnikov. Za uspešno izogibanje alergenom, ki so značilni predvsem za zaprte prostore, je zelo pomembna tudi skrb za čistočo tal, pri čemer pometanje ni najboljša metoda. S tem lahko namreč v zrak razpršite precej alergenov. Precej boljša rešitev je kombinacija sesanja in nato pomivanja tal.

NAJNOVEJŠE