Šport & RekreacijaKako najti motivacijo za vadbo, ko se vam resnično ne ljubi telovaditi?

Kako najti motivacijo za vadbo, ko se vam resnično ne ljubi telovaditi?

MORDA VAS ZANIMA

Redna telesna aktivnost je izjemno pomembna za dobro zdravje in počutje. Morda sicer obstajajo obdobja v vašem življenju, ko ste nadpovprečno dosledni, nato pa nenadoma popustite. Treningi postajajo vedno redkejši, nato pa nekega dne ugotovite, da se skorajda ne gibate več. Čeprav se na prvi pogled zdi, da en zamujen trening ne more spremeniti dosti, verjetno veste, kako lahko je opustiti koristne navade in kako težko jih je nato ponovno vzpostaviti. Pametno je torej, da si ne dovolite prepogostih zdrsov. Toda kaj storiti ob dneh, ko preprosto ne zmorete najti motivacije za vadbo? Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se tudi v tovrstni situaciji spravite v športna oblačila in razmigate svoje telo …

1. Poskusite telovaditi vsaj 5 minut

- Oglas -

Pogosto sledimo načelu »vse ali nič«. Če nimamo časa, energije ali motivacije za daljši trening, obsedimo na kavču pred televizorjem. Vendar je pogosto najtežji prav začetek. Ko začnete telovaditi, postane vse skupaj precej lažje. Tako je lahko takrat, ko vam primanjkuje motivacije za vadbo, zelo koristen naslednji trik: odštevalnik časa nastavite na 5 minut in si obljubite, da boste lahko po preteku tega časa odnehali. Tako bo misel na vadbo precej manj zastrašujoča. Najverjetneje boste sicer po 5 minutah ugotovili, da vse skupaj ni tako hudo in da lahko čas vadbe brez težav še nekoliko podaljšate.

2. Opomnite se na glavne razloge, zaradi katerih želite redno telovaditi

Koristi redne telesne aktivnosti so seveda dobro znane, vendar so razlogi za vadbo vedno vsaj deloma individualni. Nekatere ljudi bo na primer motiviral predvsem pozitiven vpliv na zdravje, saj želijo biti tudi v poznem življenjskem obdobju čim bolj samostojni. Spet drugim bo več pomenil vpliv na postavo ali na razpoloženje. Ko vam primanjkuje motivacije za vadbo, se poskušajte opomniti na tisto, kar je najpomembnejše za vas. Zaprite oči in si poskušajte čim bolj živo predstavljati cilj oziroma cilje, ki jih želite doseči.

3. Osredotočite se na občutke po vadbi

Med telesno aktivnostjo se običajno sproščajo večje količine endorfinov, ki so znani tudi kot hormoni zadovoljstva. Po vadbi se zato običajno počutimo zelo dobro. Včasih so ti občutki opisani tudi kot navidezno paradoksna mešanica umirjenosti in evforije.  Če se vam ne ljubi telovaditi, se je dobro spomniti na te občutke, ki so lahko odlična motivacija.

4. Motivirajte se s pomočjo manjše nagrade

Motivacija za vadbo so lahko tudi drobne nagrade oziroma razvajanja. To seveda ne pomeni nagrad, kot je na primer pica po vsakem treningu, saj bi s tem bolj ali manj izničili pozitivne učinke telesne aktivnosti. Pri določanju nagrad bodite torej premišljeni. Če v enem mesecu ne preskočite nobenega treninga, si lahko na primer privoščite masažo ali kos oblačila, ki vas mika že kar nekaj časa.

5. Razmislite o drugačni obliki vadbe kot običajno

- Oglas -

Določene oblike telesne aktivnosti so lahko sicer še posebej koristne za posamezne cilje (hitro povečanje mišične mase, izboljšanje srčno-žilnega zdravja itn.), toda če gre za aktivnost, ki vam ni najbolj pri srcu, je nesmiselno, da se silite. Tako boste imeli namreč vsakič znova hude težave z iskanjem motivacije. Predlagamo vam, da poskušate raje poiskati šport, v katerem boste lahko resnično uživali. Tudi če cilja tako ne boste dosegli tako hitro, kot bi želeli, bo verjetnost, da vztrajate na zastavljeni poti, precej večja. Obenem pa pazite, da ne boste pretiravali pri pogostosti in intenzivnosti treninga. Včasih je namreč pomanjkanje motivacije povezano s tem, da telo preprosto potrebuje nekaj časa za počitek.

Preberite tudi: Test: Katera vadba vas bo najbolj motivirala?

NAJNOVEJŠE