[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNočne izmene in kakovosten spanec – misija nemogoče?

Nočne izmene in kakovosten spanec – misija nemogoče?

MORDA VAS ZANIMA

Med pandemijo je postalo zelo očitno, da so nekateri poklici precej bolj nepogrešljivi kot drugi. Gre za poklice oziroma za delovna mesta, brez katerih družba preprosto ne bi mogla funkcionirati. Čeprav so postale v zadnjem letu osebe, ki opravljajo »esencialna« oziroma ključna dela, precej bolj cenjene, njihov položaj v družbi še zdaleč ni tak, kot bi si zaslužile, kar pogosto velja tudi za njihovo plačilo. Obenem pa ostajajo spregledane specifične okoliščine teh poklicev, ki so lahko še posebej zahtevne. Ena takšnih okoliščin je potreba po delu v nočnih izmenah, ki je značilna za mnoge poklice iz te skupine. Nočne izmene so seveda v popolnem nasprotju z našim naravnim bioritmom oziroma s t. i. cikradianim ritmom. Tako neizogibno predstavljajo precejšen šok za telo, ki pa ga lahko vsaj deloma omilite, če upoštevate določena priporočila za delavce v nočnih izmenah …

- Oglas -

Pazljivo pri sestavljanju nočnih obrokov

Ljudje, ki delajo tudi ponoči, imajo nadpovprečno veliko težav pri obvladovanju želje po nezdravi hrani, še posebej po sladkarijah. Ker je vaše telo prepričano, da bi morali spati, ste med nočnimi izmenami najverjetneje precej utrujeni, tudi če ste se pred začetkom dela dobro naspali. Želja po hrani, ki predstavlja hiter vir energije, je lahko tako zelo močna – še posebej če pri sebi nimate bolj zdrave alternative. Tako vam svetujemo, da si za delo v nočnem času pripravite polnovredno malico, sestavljeno iz beljakovin in zdravih maščob ter manjše količine kompleksnih ogljikovih hidratov. To bo poskrbelo za dolgotrajnejši občutek sitosti in  preprečilo prevelika nihanja krvnega sladkorja, ki lahko vodijo v prenajedanje.

Izpostavljenost modri svetlobi naj bo omejena na minimum

Znano je, da je lahko izpostavljenost modri svetlobi v večernih urah oziroma neposredno pred spancem zelo problematična. Modra svetloba, ki jo oddajajo elektronske naprave, namreč zmede naravni ritem spanja in budnosti. Ker je ta ritem med nočnimi izmenami že v osnovi porušen, je izogibanje čezmerni uporabi elektronskih naprav še posebej pomembno. Če to ni mogoče, pa vam priporočamo uporabo zaščitnih očal. Zjutraj boste tako zaspali precej hitreje, kot bi sicer.  

Pred spanjem si vzemite vsaj nekaj minut za sproščujoč ritual

Zaradi spremenjenega urnika spanja je vaše telo precej zmedeno. To lahko deloma omilite tako, da poskrbite vsaj za nekaj stabilnosti oziroma predvidljivosti. Ustaljena rutina pred spanjem – ne glede na to, kdaj odidete v posteljo – je tako zagotovo zelo koristna.

Izogibajte se uspavalnim tabletam

Uspavalne tablete so lahko za tiste, ki delate v nočnih izmenah, zelo mamljive. Predstavljajo namreč hitro in učinkovito pomoč pri spopadanju z nenehno spreminjajočim se delovnim časom. Vendar si lahko tako na dolgi rok nakopljete precej večje težave. Če po nočni izmeni težko zaspite, si raje pomagajte z naravnimi sredstvi, na primer z magnezijem.

- Oglas -

Poskrbite za idealne pogoje v spalnici

Delo v nočnih izmenah seveda pomeni, da boste pogosto spali takrat, ko večina ljudi bedi. Tako bo med drugim potrebna precej boljša zaščita pred hrupom, hkrati pa morate poskrbeti tudi za druge vidike, ki so nujni za kakovosten spanec. Zelo pomembna je seveda ustrezna zatemnitev spalnice, predvsem v poletnih mesecih pa morate misliti tudi na to, da se temperature podnevi povzpnejo zelo visoko; če ne bo poskrbljeno za učinkovito hlajenje zraka v prostoru, se boste torej po zaključeni nočni izmeni zelo težko naspali.

Ko ne delate ponoči, ohranjajte običajen bioritem

Pomembno je, da vsaj takrat, ko ne delate ponoči, vzdržujete bioritem, ki je usklajen z menjavanjem dneva in noči. Po zadnji nočni izmeni v posameznem ciklu pojdite spat le za nekaj ur. Tako boste še vedno malce utrujeni, posledično pa boste lahko zvečer zaspali relativno zgodaj. 

Preberite tudi: Nespečnost – Kakšni so vzroki in rešitve?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×