0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiZa vašo zapravljivost je morda kriv hormon lakote

Za vašo zapravljivost je morda kriv hormon lakote

MORDA VAS ZANIMA

Občutek lakote ima lahko izjemno velik vpliv na naše obnašanje. Ne gre torej zgolj za šaljive oglaševalske domislice, ampak smo lahko takrat, ko smo lačni, resnično povsem »drugačni«. To je potrdila tudi študija, ki je bila predstavljena na letošnjem mednarodnem srečanju endokrinologov. Cilj študije je bil ugotoviti, ali lahko grelin – hormon, ki povečuje občutek lakote – vpliva na odločitve, povezane z denarjem. Pri tem so se raziskovalci dokopali do zelo zanimivih ugotovitev …

- Oglas -

Raziskovalci preučevali, ali grelin vpliva na zmožnost odpovedovanja hipnim užitkom

Izsledki raziskave implicirajo, da je vloga grelina še precej pomembnejša, kot se je domnevalo doslej. Nihanja tega hormona v telesu naj bi močno vplivala na naše odločitve, vključno s tistimi, povezanimi z denarjem. V raziskavo je bilo vključenih 84 deklet oziroma žensk, starih od 10 do 22 let. Pri tem je šlo za 50 oseb s prenizko telesno težo, pri katerih je bila diagnosticirana ena od oblik motenj hranjenja, in 34 oseb z normalno telesno težo, ki niso imele tovrstnih težav.

Raziskovalci so poskrbeli za meritve vrednosti grelina v krvi pri vseh sodelujočih, in sicer pred obrokom ter po njem. Vsem je bil postrežen enak obrok, in to na tešče. Nato so morale sodelujoče v raziskavi izpolniti vprašalnik. Ta je vključeval različne hipotetične scenarije, ki so zahtevali sprejemanje odločitev, povezanih z denarjem. Preverjalo se je predvsem to, ali bi se oseba v določeni situaciji raje odločila za manjše, vendar takojšnje denarno izplačilo ali za večje izplačilo, ki bi bilo izplačano šele po preteku določenega časovnega obdobja. Raziskovalce je torej zanimalo, ali bi se bile osebe sposobne odpovedati takojšnji zadovoljitvi določenih potreb, če bi to pomenilo večjo nagrado v prihodnosti.

Zaradi grelina se težje osredotočimo na dolgoročnejše cilje

Večja ko je bila količina grelina v krvnem obtoku, večja je bila verjetnost, da se bo oseba odločila za takojšnjo, vendar manjšo nagrado. Pri tem je zanimivo, da je bil ta vzorec zaznan samo pri zdravih dekletih, ki se niso spopadale z motnjami hranjenja. To naj bi bilo povezano s t. i. grelinsko rezistenco. Gre za pojav, ki je zelo značilen za osebe z eno od motenj hranjenja; pri grelinski rezistenci pride do skorajda popolne prekinitve povezave med grelinom v telesu in s tem povezanimi občutki lakote ter med obnašanjem osebe. Znanstveniki, ki so izvedli opisano študijo, upajo, da bodo njihove ugotovitve spodbudile tudi druge raziskovalce in poskrbele za natančnejšo preučitev povezave med grelinom in našo sposobnostjo samoobvladovanja, ko smo izpostavljeni takšnim in drugačnim skušnjavam.

- Oglas -

Razmislite, kdaj najpogosteje sprejemate impulzivne odločitve

Osnovna naloga grelina je sicer opozarjanje naših možganov, da je prišel čas za to, da poiščejo hrano. Bolj ko smo torej lačni, večje količine grelina se praviloma sproščajo. Pri tem pa naj bi grelin močno vplival na povezave, ki vplivajo na naš odnos do nagrad. Tudi če ste morda oseba, ki se običajno brez večjih težav odpove hipnemu užitku, če to pomeni, da vas v prihodnosti čaka večja nagrada, lahko prevelike količine grelina v telesu omajejo vašo trdnost. Ne le da takrat, ko smo zelo lačni, težje sprejemamo zdrave odločitve, povezane s prehrano, ampak lahko to vpliva tudi na druga področja v našem življenju.

Če imate denimo težave s pretiranim zapravljanjem, je vsekakor vredno razmisliti o tipičnih okoliščinah, ki spremljajo impulzivno nakupovanje. Vas pogosto zanese takrat, ko ste lačni? Če boste ugotovili, da zares obstaja tovrstna povezava, lahko nato razmislite o ukrepih, s katerimi bi bilo mogoče karseda zmanjšati možnost za skušnjave v neugodnih trenutkih.

.

NAJNOVEJŠE