0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

MORDA VAS ZANIMA

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem. Raziskava, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji One Earth, je to potrdila. Vedno višje temperature nam vsako leto odškrtnejo vse prej kot zanemarljivo število minut kakovostnega spanca. Glede na napovedi pa bodo težave s spanjem, ki so tesno povezane z globalnim segrevanjem, v prihodnje še precej pogostejše …

- Oglas -

Globalno segrevanje v povprečju krivo za približno 11 »skrajšanih noči«

Eno od osnovnih pravil dobre higiene spanja je povezano s temperaturo zraka v prostoru. Priporočljivo je namreč, da je temperatura v prostoru, v katerem spimo, nekoliko nižja od temperatur, ki smo jih vajeni podnevi. Če ste poleti že kdaj poskušali zaspati v neklimatizirani spalnici, verjetno veste, da je to pogosto misija nemogoče. Globalno segrevanje pa prinaša dodatne izzive. Povprečne temperature se namreč dvigujejo, s tem pa narašča tudi število neprespanih oziroma slabo prespanih noči. Raziskovalci, ki so pripravili uvodoma omenjeno študijo, so analizirali podatke, zbrane s pomočjo pametnih ur, ki lahko, kot je znano, pomagajo tudi pri spremljanju trajanja in kakovosti spanca. V raziskavo je bilo vključenih več milijonov meritev, zbranih na vseh koncih sveta. V povprečju naj bi bile podnebne spremembe krive za približno 11 »skrajšanih noči«. Raziskovalci pa napovedujejo, da se bo do leta 2099 situacija še zaostrila …

Najbolj prizadeti revni, starostniki in ženske                                                       

Brez ustreznih ukrepov za zajezitev izpustov, povezanih z uporabo fosilnih goriv, naj bi povprečen Zemljan leta 2099 zaradi globalnega segrevanja izgubil kar 58 ur spanca na leto. Zanimivo je, da so bile izgubljene minute spanja zabeležene v vseh letnih časih in v različnih podnebnih pasovih, obenem pa so bile prizadete praktično vse demografske skupine. Seveda pa so bile težave še posebej izrazite na območjih s toplejšim podnebjem in v revnejših državah, kjer so možnosti uporabe klimatskih naprav pogosto precej omejene. Nemalokrat pa ni možna niti uporaba ventilatorja. Med najranljivejše skupine so bili uvrščeni tudi starostniki iz različnih delov sveta. Raziskovalci pa so obenem ugotovili, da so jo ženske v povprečju odnesle precej slabše od moških. Povišane temperature so torej za ženske nadpovprečno obremenjujoče, vsaj ko gre za trajanje in kakovost spanca.

Več kot 7 milijonov meritev primerjanih z meteorološkimi podatki

Gre za prvo globalno študijo, ki prinaša dokaze o korelaciji med poviševanjem povprečne temperature in težavami s spanjem. Primarna težava je povezana s tem, da ljudje zaradi višjih temperatur zvečer težko zaspijo, zjutraj pa se zbujajo prej, kot bi želeli. V raziskavo so bile vključene meritve za dobrih 47.000 oseb iz 68 različnih držav. Za analizo pa je bilo nato uporabljenih več kot 7 milijonov meritev, ki so bile primerjane z globalnimi meteorološkimi podatki.

- Oglas -

(Relativno) majhna razlika za posameznika, ne pa tudi za človeštvo

Nadpovprečno tople noči (temperatura 30 stopinj Celzija ali več) so ljudem v povprečju ukradle 14 minut spanja. Ko je bila temperatura ponoči višja od 25 stopinj Celzija, je to pomenilo povečanje verjetnosti za manj kot 7 ur spanja na noč. Če gre za eno samo noč in eno samo osebo, se odstopanja morda ne zdijo posebej zaskrbljujoča. Vendar je prednost raziskave prav v tem, da pokaže, da gre na ravni človeštva kot celote oziroma na globalni ravni za zelo resno težavo. Seveda pa ne smemo zanemariti niti negativnega vpliva neprespane noči na posameznika. Številne raziskave so namreč pokazale, da ima lahko že ena noč slabšega spanja vse prej kot zanemarljiv negativen vpliv na naše zdravje in počutje. Raziskovalci sicer priznavajo, da uporabljeni vzorec ni bil optimalen. Pripomočke za spremljanje spanja namreč nadpovprečno pogosto uporabljajo moški srednjih let iz bogatejših držav. Demografske skupine tako niso bile zastopane enakovredno, vendar gre kljub temu za prelomno študijo, saj tovrstni podatki doslej še niso bili analizirani tako sistematično in v tako velikem obsegu.

.

NAJNOVEJŠE