0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeZaradi alergije na vodo se lahko tušira le dvakrat mesečno

Zaradi alergije na vodo se lahko tušira le dvakrat mesečno

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav je znano, da so lahko ljudje alergični na marsikaj, se zdi skorajda nemogoče, da bi bili lahko alergični na nekaj tako življenjsko pomembnega, kot je voda. Pa vendarle se lahko zgodi tudi to, in sicer gre za bolezen, imenovano akvagena urtikarija. Ta je izjemno redka, saj prizadene le 1 osebo na vsakih 230 milijonov ljudi. Ena izmed tistih redkih posameznikov, ki so imeli to nesrečo, da jih je doletela alergija na vodo, je tudi 21-letna študentka Tessa Hansen-Smith, ki se s to težavo spopada že od osmega leta starosti dalje.

- Oglas -

Pravo diagnozo je odkrila kar njena mama, po poklicu družinska zdravnica, za kar je sicer potrebovala kar dve leti. Kot si lahko predstavljate, ima alergija na vodo izjemno velik vpliv na vsakodnevne navade, saj smo z vodo obkroženi na praktično vsakem koraku …

Problematični tudi dež, znoj in solze

Kot je bilo omenjeno, so se pri Tessi Hansen-Smith prvi simptomi pojavili že pri osmih letih. To je bilo videti tako, da so se po vsakem prhanju ali kopanju na koži prikazali izpuščaji. Starša sta seveda najprej pomislila, da bi bilo lahko krivo milo ali pa šampon, vendar pa se je po dolgotrajni eliminaciji vseh možnih vzrokov na koncu izkazalo, da je v ozadju akvagena urtikarija. Za to bolezen je značilno, da se na koži pojavijo izpuščaji, takoj ko pride oseba v stik z vodo. Tako je za te ljudi problematičen tudi stik z dežjem ter celo z lastnimi solzami in z znojem. Izpuščaji so pogosto zelo srbeči, poleg tega pa akvageno urtikarijo pogosto spremljajo tudi drugi neprijetni simptomi. Tessa Hansen-Smith ima tako na primer tudi pogoste težave s slabostjo in občutkom šibkosti v mišicah. Slabost se velikokrat pojavi v primeru, da zaužije živilo, ki vsebuje veliko vode, na primer določeno sadje ali zelenjavo. Drobne razjedice na njenem jeziku pa naj bi nastajale celo ob pitju vode.

Caters News

Njen vsakdan je močno prilagojen poskusom, da bi čim bolj omejila znojenje. To pomeni, da se mora ves čas prevažati po univerzitetnem kampusu, namesto da bi preprosto hodila od ene lokacije do druge. Obenem pa se ne more ukvarjati z nobenim športom. Za mnoge pa je še posebej presenetljiv podatek glede tega, kako močno omejeno je njeno tuširanje. To opravilo, ki je za večino nekaj, kar počnemo vsaj enkrat na dan, pride namreč pri njej na vrsto le enkrat mesečno.

- Oglas -

Antihistaminiki postopoma izgubljajo svojo moč

Znanstveniki še vedno niso popolnoma prepričani, kako je sploh mogoče, da lahko oseba razvije alergijo na vodo. Sprva so domnevali, da bi bila lahko akvagena urtikarija povezana z bakterijami na povrhnjici kože, vendar pa je bila ta teorija sčasoma ovržena. Danes tako obstajata dve možni razlagi, ki še nista uradno potrjeni, a se zdita najbolj verjetni. Prva je ta, da za reakcijo pravzaprav sploh ni kriva voda, ampak snovi, ki jih vsebuje in ki se s pomočjo vode absorbirajo skozi kožo, nato pa sprožijo imunski odziv. V skladu z drugo teorijo pa naj bi določena snov na koži reagirala z vodo, pri čemer nastane strupena snov, ki povzroči izpuščaje.

Caters News

Podobno kot pri drugih tipih alergij tudi tu velja, da se je najbolje čim bolj izogibati alergenu. Ker je to seveda pogosto zelo nepraktično, si ljudje velikokrat pomagajo tudi z antihistaminiki, ki pa postanejo sčasoma vse manj učinkoviti. V primeru hude alergijske reakcije, ki lahko oteži dihanje, pa je potrebno tudi injiciranje adrenalina.

Preberite tudi: Mladi zdravnik šele ob usodni diagnozi spoznal, da denar ne more kupiti sreče

NAJNOVEJŠE