Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
ZgodbeMladi zdravnik šele ob usodni diagnozi spoznal, da denar ne more kupiti...

Mladi zdravnik šele ob usodni diagnozi spoznal, da denar ne more kupiti sreče

MORDA VAS ZANIMA

Danes na žalost že pokojnemu dr. Richardu Teu Keng Siangu se je sredi tridesetih zdelo, da ima vse, kar šteje v življenju. Njegova zasebna ordinacija za plastično kirurgijo je bila izjemno uspešna, kar mu je prinašalo velike zaslužke. Številka na njegovem bančnem računu se je povzpenjala v nebo, njegovo garažo so polnili športni avtomobili. A iluzija, da je denar tisto, kar lahko prinese srečo, se je hitro razblinila, ko ga je presenetila usodna diagnoza …

Od navidezno nedolžne bolečine v hrbtu do diagnosticiranega raka v 4. stadiju

- Oglas -

Izkazalo se je, da je bila nadležna bolečina v hrbtu, ki se je zdela relativno nedolžna, simptom pljučnega raka. Ob diagnozi je bilo že prepozno za ozdravitev, saj je rak močno napredoval. Šlo je namreč za raka v četrtem stadiju. Šele ob tej diagnozi se je mladi zdravnik ovedel, da pehanje za denarjem in dokazovanje pred drugimi s kopičenjem materialnih dobrin še zdaleč ni tisto, kar je zares pomembno v življenju. Zadnje obdobje svojega življenja je tako izkoristil tako, da je poskušal pomagati drugim, da bi spoznali, da je »formula za srečo«, o kateri v današnji kapitalistični družbi poslušano že od malega, popolnoma zgrešena.

Vse do zadnjega poskušal pomagati tistim, za katere še ni bilo prepozno

Dr. Teo si je sicer sprva želel postati oftalmolog, a je svoje načrte spremenil zgolj zaradi tega, ker je ugotovil, da mu lahko plastična kirurgija prinese mnogo več denarja. Kot je pripovedoval občinstvu na svojih nastopih, ki jih je imel po tem, ko je že izvedel za neozdravljivo bolezen, je bil že kot otrok vseskozi izpostavljen sporočilu, da je za srečo potrebna uspešnost, uspešnost pa pomeni bogastvo. Svoje življenje je tako popolnoma podredil tej »modrosti«. Šele bolezen pa mu je pomagala sprevideti, kako malo je v resnici vredno materialno bogastvo.

Njegovo glavno sporočilo za tiste, ki so prihajali poslušat njegove govore, je bilo tako to, naj ne dopustijo, da pehanje za bogastvom prevzame popoln nadzor nad njihovim življenjem. Ni namreč želel, da bi tudi drugi to spoznali šele takrat, ko bi bilo praktično prepozno za spremembe. Tovrstne dogodke je dr. Teo organiziral vse do svoje mnogo prezgodnje smrti pri štiridesetih letih.

Kako pomemben vpliv na srečo ima v resnici denar?

Zgodba dr. Tea je zagotovo pretresljiva, a marsikdo kljub takšnim zgodbam še vedno enači bogastvo in srečo. Tako je zanimivo pogledati tudi, kaj pravijo raziskave, povezane s tem vprašanjem. Čeprav ima lahko hudo pomanjkanje denarja, ki otežuje že osnovno preživetje, zagotovo pomemben vpliv na to, kako srečen oziroma nesrečen je nekdo, pa raziskave kažejo, da postanejo na določeni točki pozitivni učinki, povezani s povečevanjem bogastva, praktično zanemarljivi. Eno najbolj znanih študij, osredotočenih na vprašanje vpliva dohodka na srečo, so leta 2010 opravili na priznani ameriški univerzi Princeton.

- Oglas -

Takrat so znanstveniki ugotovili, da je skupaj z naraščanjem dohodka naraščalo tudi zadovoljstvo ljudi, a le do točke, ko je letni dohodek posameznika dosegel 75.000 ameriških dolarjev. Ko so ljudje dosegli ta znesek, morebitno povečevanje dohodka ni imelo več pravega vpliva na občutek sreče. Brezmejno kopičenje bogastva torej očitno zares ni prava pot do sreče. Nasprotno pa kar nekaj raziskav potrjuje, da so v povprečju mnogo srečnejši tisti ljudje, ki svojo energijo vlagajo v grajenje dobrih, trdnih odnosov in v prostovoljno pomoč ljudem v stiski. Zanimivo pa je tudi, da naj bi k občutku sreče pogosto pomembno pripomogel dober smisel za humor.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×