Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Ekologija & okoljeZaloge za jutri

Zaloge za jutri

MORDA VAS ZANIMA

Vzdrževanje primerne svetovne zaloge hrane v času, ko število svetovnega prebivalstva strmo narašča in ko se soočamo s podnebnimi spremembami in krčenjem naravnih virov, je težaven izziv. Na podlagi izkušenj zelene revolucije po koncu druge svetovne vojne je organizacija Združenih narodov za kmetijstvo in prehrano (FAO) lansirala novo pobudo za pridelavo večjih količin hrane, ki bi nahranila svetovno prebivalstvo, vendar pri tem ne bi ogrozila okolja

- Oglas -

Koruzno poljePo ocenah FAO bo število prebivalcev našega planeta do leta 2050 naraslo na 9,2 milijardi, zato bi morali proizvodnjo hrane v svetovnem merilu povečati za 70 odstotkov in v državah v razvoju kar za 100 odstotkov. Pobuda se imenuje Save in Grow. Osredotoča se na tako imenovano konzervacijsko kmetijstvo. To denimo vključuje čim manjše uničevanje tal z oranjem. Predvideva tudi usmerjeno in natančno namakanje ter natančno gnojenje, ki bi lahko podvojilo količino hranil, ki jih vsrkajo rastline. Z integriranim varstvom rastlin pred škodljivimi organizmi bi se zmanjšala potreba po uporabi pesticidov. S takšnimi metodami kmetovanja bi lahko zmanjšali potrebo rastlin po vodi do 30 odstotkov ter do 60 odstotkov znižali energijske stroške.

FAO opozarja, da morajo vlade nuditi podporo kmetovalcem pri usvajanju novih praks in tehnologij in okrepiti nacionalne programe za žlahtnjenje rastlin, ki krepijo sposobnost za razvoj sort, posebej prilagojenih družbenim, gospodarskim in ekološkim razmeram.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×