0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZaloge za jutri

Zaloge za jutri

MORDA VAS ZANIMA

Vzdrževanje primerne svetovne zaloge hrane v času, ko število svetovnega prebivalstva strmo narašča in ko se soočamo s podnebnimi spremembami in krčenjem naravnih virov, je težaven izziv. Na podlagi izkušenj zelene revolucije po koncu druge svetovne vojne je organizacija Združenih narodov za kmetijstvo in prehrano (FAO) lansirala novo pobudo za pridelavo večjih količin hrane, ki bi nahranila svetovno prebivalstvo, vendar pri tem ne bi ogrozila okolja

- Oglas -

Koruzno poljePo ocenah FAO bo število prebivalcev našega planeta do leta 2050 naraslo na 9,2 milijardi, zato bi morali proizvodnjo hrane v svetovnem merilu povečati za 70 odstotkov in v državah v razvoju kar za 100 odstotkov. Pobuda se imenuje Save in Grow. Osredotoča se na tako imenovano konzervacijsko kmetijstvo. To denimo vključuje čim manjše uničevanje tal z oranjem. Predvideva tudi usmerjeno in natančno namakanje ter natančno gnojenje, ki bi lahko podvojilo količino hranil, ki jih vsrkajo rastline. Z integriranim varstvom rastlin pred škodljivimi organizmi bi se zmanjšala potreba po uporabi pesticidov. S takšnimi metodami kmetovanja bi lahko zmanjšali potrebo rastlin po vodi do 30 odstotkov ter do 60 odstotkov znižali energijske stroške.

FAO opozarja, da morajo vlade nuditi podporo kmetovalcem pri usvajanju novih praks in tehnologij in okrepiti nacionalne programe za žlahtnjenje rastlin, ki krepijo sposobnost za razvoj sort, posebej prilagojenih družbenim, gospodarskim in ekološkim razmeram.

.

NAJNOVEJŠE