Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
ŽivaliZakaj (še vedno) umirajo kiti

Zakaj (še vedno) umirajo kiti

MORDA VAS ZANIMA

Konec leta 2011 je na Japonskem odjeknila šokantna novica: japonska vlada je denar, ki je bil namenjen obnovi od cunamija uničeni obali, raje namenila zaščiti letnega lova na kita na Antarktiki.

- Oglas -

Kit in kitolov

Čeprav je lov na kite že od leta 1946 urejen z mednarodno konvencijo (ICRW), zaradi kršitev tej še do danes ni uspelo doseči cilja, ki je zagotovitev ustreznega ohranjanja populacije kitov in s tem urejanje kitolova na način, ki ne bo ogrozil obstanka posameznih vrst. Med državami, ki neprestano burijo duhove organizacij, ki želijo odpraviti kitolov, je najpogosteje omenjana Japonska. Kljub temu da je japonska vlada prilagodila kitolov trajnostnemu načinu, je z uvedbo kitolova v znanstvene namene v tamkajšnjih morjih še vedno pobito veliko število kitov.

Nasprotniki kitolova Japonski očitajo, da je znanstveni lov na kite le pretveza za lovljenje kitov v komercialne namene. Nič čudnega torej, da je priznanje japonske vlade s konca leta 2011, da je več milijard jenov, ki so bili namenjeni prenovi od cunamija prizadeti obali raje namenila zaščiti letnega lova na kite na Antarktiki, sprožilo val ogorčenja. Približno 22 milijonov evrov iz sklada za obnovo območij, ki so jih najbolj prizadeli marčevski potres, cunami in posledična jedrska katastrofa, je oblast uporabila za okrepitev varovanja japonske kitolovske flote.

Kitolov

- Oglas -

Tradicionalni lov na kite se pričenja v drugi polovici novembra. Flota japonskih ladij tedaj za pet mesecev odpluje proti Antarktiki. Tam živi veliko različnih vrst kitov, med njimi tudi
zaščiteni kit grbavec. Na stotine kitov žalostno konča kot predmet znanstvenih raziskovanj. Ko jih v imenu znanosti pobijejo in raziščejo njihova trupla, prodajo njihovo meso za hrano. Čeprav je prehranjevanje s kitovim mesom na Japonskem tradicija, pa danes še zdaleč ni tako priljubljeno, kot je bilo nekoč. Zaradi tega na tone kitovega mesa po ulovu tiči v zamrzovalnikih.

Juniči Sato, izvršni direktor japonskega Greenpeacea, je bil nad ukrepom japonske vlade naravnost ogorčen. Opozoril je javnost, da je kitolovska industrija nezmožna preživeti brez velikih porastov vladnih subvencij in na grozljivost dejstva, da je vlada za kitolov pripravljena vzeti denar iz sklada za žrtve marčevske trojne katastrofe, v času, ko ga le-te najbolj potrebujejo. Lanskoletni lov na kite je nekoliko skrajšal pritisk ameriške okoljevarstvene organizacije Sea Shepherd Conservation Society. Kitolovci so se vrnili v pristanišče s petino ulova, ki ga opravijo običajno.

A. J., foto: Dreamstime

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×