Zakaj pšenica povzroča vse več zdravstvenih težav?

Pšenica in pšenični izdelki so vse okoli nas. Obožujemo vonj po sveže pečenih žemljicah in kruhu, otroška najljubša hrana so špageti in za zajtrk se ne moremo upreti svojim najljubšim kosmičem. Za mnoge je izločitev teh dobrot iz prehrane nekaj nepredstavljivega, celo norega. Vendar na drugi strani vse več ljudi prehaja na dieto brez pšenice. In to z dobrim razlogom. Številne znanstvene raziskave namreč dokazuje, da lahko uživanje pšenice povzroča mnoge zdravstvene težave.

Pšenica

Kaj je šlo narobe?

Žita so osnova človeške prehrane zadnjih tisoč let. Na njih dejansko temelji naša civilizacija: preprosta so za gojenje, v zrnju jih lahko shranjujemo več let, ko jih zmeljemo, sprostijo svojo hranilno vrednost in iz njih lahko spečemo okusen kruh ali skuhamo kašo. Tako so žita uporabljali več tisočletij: hranili so ga v zrnju, ga celega zmleli in zaužili svežega. Toda zadnjih nekaj generacij je šlo nekaj močno narobe. Vse več ljudi ima težave ob uživanju žit, predvsem pšenice. Kaj se je torej spremenilo? V resnici skoraj vse.

Današnja pšenica je vse drugo kot pšenica izpred stotih let. Vedno več ljudi se zaradi pojava alergij ali dolgoletnih prebavnih težav odloča za brezglutensko dieto, saj se po njej počutijo bolje. Vendar težava ni v glutenu. Mnogi med njimi lahko brez težav uživajo kamut ali piro, ki prav tako vsebujeta gluten. Težava je torej v pšenici sami. V načinu, kako jo gojimo, jo obdelujemo in jemo.

Vse se je spremenilo z industrializacijo, ko je prišlo do dveh tehnoloških revolucij, ki sta močno vplivali na proizvodnjo pšenice. Prva revolucija je spremenila način mletja pšenice, medtem ko je druga v popolnosti spremenila njeno gojenje. Obe pa sta imeli velikanski vpliv na naše zdravje, česar se večina ljudi sploh ne zaveda …

Več o tem za kakšne težave je lahko vzrok pšenica in na kaj moramo paziti pri nakupu izdelkov si preberite v decembrski reviji Bodi eko >>