Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaPogosti znaki intolerance na gluten

Pogosti znaki intolerance na gluten

MORDA VAS ZANIMA

Intoleranca na gluten je danes zelo pogosta težava, ki pa jo moramo ločevati od celiakije – avtoimunske bolezni oziroma alergije na gluten, ki po nekaterih podatkih prizadene približno 1 odstotek celotne populacije. Še precej višji pa naj bi bil delež ljudi, pri katerih sicer ne moremo govoriti o celiakiji, vendar kljub temu kažejo očitne znake, da glutena ne prenašajo najbolje. Ti znaki, ki so deloma sorodni simptomom celiakije, pa niso nujno povezani samo s prebavo, ampak lahko prizadenejo tudi druge organe. Kateri so torej najbolj tipični znaki intolerance na gluten, na katere morate biti pozorni?

- Oglas -

Gluten

Napihnjenost

Imate po obrokih pogosto občutek napihnjenosti? Čeprav sta lahko napihnjenost in napenjanje povezana z različnimi vzroki, je eden najpogostejših prav intoleranca na gluten. Obenem pa je to tudi najbolj tipičen znak, da vaš organizem ne prenaša glutena.

Diareja ali zaprtost

Prebavne težave sicer niso edino, na kar morate biti pozorni, če sumite, da bi bili lahko intolerantni na gluten, vendar so zagotovo najbolj očiten znak. Intoleranca na gluten se lahko kaže v obliki različnih težav – tako diareje kot zaprtosti, pri čemer je diareja nekoliko bolj pogosta. To sta sicer težavi, ki ju občasno doživljamo vsi, a če gre za ponavljajoče se reakcije, si vsekakor zaslužita več pozornosti oziroma odkrivanje globljega vzroka.

Bolečine v trebušnem predelu

Tudi bolečine v trebuhu so pogosto tesno povezane z intoleranco na gluten. Skoraj vsi ljudje, pri katerih je bila ugotovljena intoleranca na gluten, so se pred tem soočali z bolečinami v predelu trebuha, ki so bile pogosto tudi precej hude.

Glavoboli

- Oglas -

Manj očiten simptom intolerance na gluten so lahko tudi pogosti glavoboli ali migrene. Zgolj glavoboli sicer še niso dovolj, da bi lahko posumili, da ste občutljivi na gluten, zato moramo posamezne simptome vedno vpeti v širši kontekst.

Občutek hude izčrpanosti

Pri ljudeh, ki so intolerantni na gluten, se pogosto pojavijo tudi občutki hude utrujenosti ali celo popolne izčrpanosti. Ti občutki so seveda še posebej intenzivni po obrokih, ki vsebujejo gluten. Utrujenost je lahko povezana tudi z anemijo – zaradi slabše absorpcije hranilnih snovi, ki je značilna za intoleranco na gluten, lahko namreč med drugim pride tudi do pomanjkanja železa. Tipičen simptom pomanjkanja omenjenega minerala pa je prav povečana utrujenost.

Težave s kožo

Zaradi uživanja glutena lahko pride pri ljudeh, ki so intolerantni na to beljakovino, tudi do težav s kožo. Tako lahko izločitev glutena iz prehrane pomeni tudi ublažitev simptomov mnogih kožnih težav. Še posebej hude težave s kožo se sicer lahko pojavijo pri ljudeh, ki niso »samo« intolerantni na gluten, ampak imajo celiakijo.

Depresija in anksioznost

To, da ne prenašate glutena, lahko vpliva tudi na vaše psihično stanje. Ljudje z intoleranco na gluten ali s celiakijo so tako tudi bolj nagnjeni k depresiji, pri tej populaciji pa so zelo pogoste tudi težave z anksioznostjo.

Naglo upadanje telesne teže

Ste opazili, da se je vaša telesna teža v zadnjem času močno znižala brez pravega razloga? Če je upadanje telesne teže povezano z intoleranco na gluten, to vsekakor ni razlog za veselje, ampak simptom, ki ga morate jemati zelo resno. Sčasoma lahko namreč pride tudi do resnega pomanjkanja pomembnih hranilnih snovi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×