0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako zmanjšati izrazitost keloidnih brazgotin?

Kako zmanjšati izrazitost keloidnih brazgotin?

MORDA VAS ZANIMA

Za keloidne brazgotine je značilno, da so izbočene in nepravilnih oblik. Gre za posledico zelo izrazito abnormalnega razraščanja vlaknastega tkiva oziroma neidealnega celjenja rane. Včasih lahko keloidna brazgotina nastane tudi po manjših poškodbah – pogosto tudi precej pozno od same poškodbe.

- Oglas -

Keloidna brazgotina

Čeprav keloidne brazgotine načeloma niso povezane z bolečino, lahko povzročajo neprijetno srbečice, še bolj problematične pa so kot estetska težava. Mnogi ljudje tako iščejo možnosti, kako se znebiti keloidnih brazgotin ali vsaj močno omiliti njihov videz. Seveda z domačimi pripravki keloidnih brazgotin ni mogoče povsem odpraviti, lahko pa zato z vztrajnostjo dosežete, da bodo keloidne brazgotine manj izrazite. Kaj vam torej lahko potencialno pomaga?

Jabolčni kis

Velikost in pordelost brazgotine lahko uspešno zmanjšate s pomočjo jabolčnega kisa. Naprej nanesite jabolčni kis na košček vate, s katero nato nežno zmasirajte problematični predel oziroma brazgotino. Počakajte nekaj minut, da se jabolčni kis posuši, nato pa postopek ponovite. Za čim hitrejše rezultate postopek ponavljajte nekajkrat dnevno. Načeloma bi morali po približno mesecu dni že opaziti izboljšanje stanja. Če pride ob stiku kože z jabolčnim kisom do nezaželene reakcije, kis najprej razredčite z malce vode.

- Oglas -

Aloje vera

Kot je znano, je aloje vera izjemno koristna za našo kožo. Med drugim nam lahko pomaga tudi pri zmanjševanju izrazitosti keloidnih brazgotin. Aloje vera je odlična za blažitev vnetij, obenem pa spodbuja obnovo kože. Prizadeto območje najprej dobro očistite s toplo vodo. Osušite, nato pa nanesite gel aloje vere. Najbolje je, da uporabite tistega, ki ga lahko iztisnete neposredno iz listov rastlin, če seveda imate to možnost. Gel na keloidno brazgotino nanašajte dvakrat dnevno, dokler ne dosežete želenih rezultatov.

Sandalovina v prahu in rožna voda

Odlična izbira za zmanjševanje izrazitosti keloidnih brazgotin je tudi kombinacija sandalovine v prahu in rožne vode oziroma hidrolata vrtnice. Sandalovina je še posebej znana po tem, da pomaga pri obnovi kože, rožna voda pa deluje kot naravni tonik. Najprej sandalovini v prahu dodajte toliko rožne vode, da dobite gosto pasto. Očistite področje, kjer je nastala brazgotina, in nanjo pred spanjem nanesite pripravljeno pasto. Zjutraj jo odstranite s pomočjo tople vode. Postopek ponavljajte najmanj mesec dni, po potrebi pa lahko seveda nadaljujete.

Česen

Zelo preprosta pomoč pri ublažitvi videza keloidnih brazgotin je lahko tudi česen. Česen najprej olupite in strite, nato pa z njim pomažite po brazgotini. Najbolje je, da česen pustite na brazgotini približno 10 minut, preden ga sperete. Če opazite, da je česen razdražil kožo, ga seveda nemudoma odstranite in predel dobro sperite pod vodo.

Rumena glina

Rumena glina lahko pomaga pri različnih vrstah brazgotin – med drugim tudi pri keloidnih. Zmešajte žlico rumene gline ter po žličko limoninega soka in rožne vode, da dobite gosto pasto. S to pasto nato nežno zmasirajte brazgotino. Počakajte, da se posuši, nato pa nanesite še en sloj paste. Po približno 15 minutah sperite z vodo.

.

NAJNOVEJŠE