ŽivaliZakaj lahko pes postane napadalen?

Zakaj lahko pes postane napadalen?

MORDA VAS ZANIMA

Tudi, če je pes po naravi prijazen, lahko v določenih okoliščinah postane napadalen. Do tega sicer najpogosteje pride takrat, ko žival trpi zaradi bolečin. Da bi se temu izognili, je treba začeti s pravilno vzgojo že pri mladičku, ki je najbolj dojemljiv za učenje in vzgojo.

- Oglas -

Statistični podatki kažejo, da se nekaj deset milijonov lastnikov psov na svetu odloči za evtanazijo psa zaradi njegovega neprimernega vedenja. Na drugi strani pa so znani podatki, da se vsako leto milijon ljudi zdravi zaradi pasjih ugrizov. Strokovnjaki opozarjajo, da dlje, kot traja napadalno vedenje pri psu, težje ga je spremeniti.

vzgoja psa

Zakaj so psi napadalni?

Pri napadalnosti psa igra pomembno vlogo dednost. Genetski faktor se pri različnih pasmah psov razlikuje, saj imajo nekatere pasme večjo stopnjo agresivnosti od drugih. Statistični podatki kažejo, da so med napadalnejšimi psi kodri in koker španjeli, čeprav prevladuje mnenje, da so že po naravi bolj agresivni nemški ovčarji, rotvajlerji, dobermani in pitbuli. Do napadalnega vedenja pri psu lahko privedejo tudi zdravstvene in psihološke motnje. V primeru nepričakovanega ugriza je priporočljivo poiskati nasvet veterinarja. Izključiti je treba zdravstvene težave, kot so bolečine zaradi artritičnih kolkov, vnetij ušes in podobno.

Preden kupite psa …

Da bi se bodoči lastnik izognil napadalnemu vedenju psa, si mora že pred nakupom psa postaviti vprašanje, koliko časa in dela je pripravljen in sposoben posvetiti psu. Če imate v družini otroke, bodite še posebej pozorni pri izbiri pasme. Poskusite uskladiti osebnost psa z osebnostjo in življenjskim slogom vas samih ter članov vaše družine. Ne izberite najbolj agresivnega ali najbolj plašnega mladička v leglu. Oglejte si vse mladičke, opazujte, kako se obnašajo in vzemite k sebi mladička, ki se najbolj odziva na vas. Čim prej začnite z njegovo vzgojo in socializacijo.

Naučite ga, da izpusti predmet iz gobčka

- Oglas -

Pomembno je, da psa že kot mladička naučite, da izpusti predmet iz gobčka. Predmeta mu nikakor ne poskušajte na silo vzeti iz gobčka, saj bo postal agresiven. Že mladičku nazorno pokažite, da želite, da izpusti predmet iz gobčka.

Če se pes med igro ravsanja in rokoborbe preveč razburi, je pomembno, da se ne odzovete z agresijo. Poizkusite na umirjen način igro končati in poskrbeti, da se strasti umirijo.

Na vedenje psa vpliva tudi vreme

 Tako kot ljudje, so tudi psi občutljivi na vremenske spremembe. Raziskave so pokazale, da je verjetnost, da bo pes ugriznil, precej večja ob večji vlažnosti zraka in grmenju. V takih trenutkih je pomembno, da poskrbite, da bo vaš ljubljenček pod čim manjšim stresom.

NAJNOVEJŠE