0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZačinite svojo kavo in se poslovite od vnetij v telesu!

Začinite svojo kavo in se poslovite od vnetij v telesu!

MORDA VAS ZANIMA

Z dodajanjem različnih začimb kavi lahko hitro in enostavno popestrite njen okus, obenem pa naredite tudi nekaj dobrega za svoje zdravje. Nekatere začimbe so še posebej koristne za premagovanje oziroma lajšanje vnetij v telesu, ki so lahko zelo nevarna.

- Oglas -

Kronična vnetja namreč vplivajo na številne bolezni, med drugim tudi na artritis, Alzheimerjevo bolezen, diabetes, srčne bolezni in raka. Če boste svoji jutranji kavi dodali spodnje začimbe, se bo vaš dan začel precej bolj zdravo!

Korak 1: kurkuma

Že ščep kurkume, ki ga dodate kavi, je lahko zelo koristen. V kurkumi namreč najdemo snov, imenovano kurkumin, ki vsebuje zelo močne antioksidante, uničuje viruse in glivice ter deluje protivnetno. Pomenljivo je, da je na primer v Indiji, kjer v povprečju zaužijejo največ kurkume, odstotek rakavih obolenj mnogo nižji kot v Evropi. Nekaterih raziskovalci menijo, da ima zelo pomembno vlogo pri tej statistiki prav kurkumin. Če želite morda kurkumo uporabiti za ublažitev vnetij, povezanih z artritisom, vam svetujemo, da dnevno zaužijete približno od 2 do 3 grame kurkume v prahu, saj bo tako rezultat hitreje opazen.

- Oglas -

Korak 2: ščep popra

Verjetno se vam zdi precej nenavadno, da bi kavi dodajali poper, vendar bo ta poskrbel za večjo učinkovitost oziroma biološko razpoložljivost koristnih snovi v kurkumi. Naše telo oziroma jetra se običajno poskušajo znebiti neznanih snovi tako, da jih spremenijo v vodotopne, zaradi česar se lažje izločijo. Alkaloid piperin, ki se nahaja v popru, ta proces prepreči, zaradi česar se biološka razpoložljivost kurkume poveča za kar 2000 odstotkov. Za to je dovolj že ščepec popra, ki ne bo bistveno spremenil samega okusa kave.

Korak 3: cimet

Da bo vaša jutranja kava res popolna, vam priporočamo, da ji poleg kurkume in popra dodate še malo cimeta. Cimet bo poskrbel za zelo zanimiv okus kave, obenem pa gre za izredno močno snov, ki preprečuje vnetja v telesu. V cimetu najdemo tudi ogromno koristnih antioksidantov, predvsem polifenolov. Še posebej učinkovit naj bi bil pri zmanjševanju tveganja za diabetes, raka, povišan holesterol in druge srčno-žilne zaplete. Po mnenju nekaterih strokovnjakov pa lahko redno uživanje cimeta zmanjša tudi možnost, da zbolite za Parkinsonovo ali Alzheimerjevo boleznijo.

Dodaten namig za bolj zdravo kavo: kokosovo olje

Če svoji kavi pogosto dodajate smetano, vam svetujemo, da jo poskušate naslednjič nadomestiti s kokosovim oljem, ki se izvrstno ujame tudi z omenjenimi protivnetnimi začimbami. Kokosovo olje poskrbi za kremasto teksturo, zato je zelo dober nadomestek smetane za kavo, poleg tega pa je precej bolj zdravo. Sodeč po izsledkih nekaterih raziskavah naj bi dodajanje smetane v kavo celo močno otežilo absorpcijo koristnih antioksidantov, s katerimi je kava bogata.

Po drugi strani pa kokosovo olje vsebuje predvsem kaprilno, lavrinsko in kaprinsko kislino, ki spadajo med srednjeverižne maščobne kisline. Te se razgrajujejo v jetrih, zato je njihova prebava precej lažja kot pri zaužitju smetane za kavo. Kokosovo olje se tako dokaj hitro pretvori v energijo, namesto da bi ga telo uskladiščilo v obliki maščobnih zalog.

.

NAJNOVEJŠE