Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.
Zdravje & prehranaZačinite svojo kavo in se poslovite od vnetij v telesu!

Začinite svojo kavo in se poslovite od vnetij v telesu!

MORDA VAS ZANIMA

Z dodajanjem različnih začimb kavi lahko hitro in enostavno popestrite njen okus, obenem pa naredite tudi nekaj dobrega za svoje zdravje. Nekatere začimbe so še posebej koristne za premagovanje oziroma lajšanje vnetij v telesu, ki so lahko zelo nevarna.

- Oglas -

Kronična vnetja namreč vplivajo na številne bolezni, med drugim tudi na artritis, Alzheimerjevo bolezen, diabetes, srčne bolezni in raka. Če boste svoji jutranji kavi dodali spodnje začimbe, se bo vaš dan začel precej bolj zdravo!

Korak 1: kurkuma

Že ščep kurkume, ki ga dodate kavi, je lahko zelo koristen. V kurkumi namreč najdemo snov, imenovano kurkumin, ki vsebuje zelo močne antioksidante, uničuje viruse in glivice ter deluje protivnetno. Pomenljivo je, da je na primer v Indiji, kjer v povprečju zaužijejo največ kurkume, odstotek rakavih obolenj mnogo nižji kot v Evropi. Nekaterih raziskovalci menijo, da ima zelo pomembno vlogo pri tej statistiki prav kurkumin. Če želite morda kurkumo uporabiti za ublažitev vnetij, povezanih z artritisom, vam svetujemo, da dnevno zaužijete približno od 2 do 3 grame kurkume v prahu, saj bo tako rezultat hitreje opazen.

Korak 2: ščep popra

Verjetno se vam zdi precej nenavadno, da bi kavi dodajali poper, vendar bo ta poskrbel za večjo učinkovitost oziroma biološko razpoložljivost koristnih snovi v kurkumi. Naše telo oziroma jetra se običajno poskušajo znebiti neznanih snovi tako, da jih spremenijo v vodotopne, zaradi česar se lažje izločijo. Alkaloid piperin, ki se nahaja v popru, ta proces prepreči, zaradi česar se biološka razpoložljivost kurkume poveča za kar 2000 odstotkov. Za to je dovolj že ščepec popra, ki ne bo bistveno spremenil samega okusa kave.

Korak 3: cimet

- Oglas -

Da bo vaša jutranja kava res popolna, vam priporočamo, da ji poleg kurkume in popra dodate še malo cimeta. Cimet bo poskrbel za zelo zanimiv okus kave, obenem pa gre za izredno močno snov, ki preprečuje vnetja v telesu. V cimetu najdemo tudi ogromno koristnih antioksidantov, predvsem polifenolov. Še posebej učinkovit naj bi bil pri zmanjševanju tveganja za diabetes, raka, povišan holesterol in druge srčno-žilne zaplete. Po mnenju nekaterih strokovnjakov pa lahko redno uživanje cimeta zmanjša tudi možnost, da zbolite za Parkinsonovo ali Alzheimerjevo boleznijo.

Dodaten namig za bolj zdravo kavo: kokosovo olje

Če svoji kavi pogosto dodajate smetano, vam svetujemo, da jo poskušate naslednjič nadomestiti s kokosovim oljem, ki se izvrstno ujame tudi z omenjenimi protivnetnimi začimbami. Kokosovo olje poskrbi za kremasto teksturo, zato je zelo dober nadomestek smetane za kavo, poleg tega pa je precej bolj zdravo. Sodeč po izsledkih nekaterih raziskavah naj bi dodajanje smetane v kavo celo močno otežilo absorpcijo koristnih antioksidantov, s katerimi je kava bogata.

Po drugi strani pa kokosovo olje vsebuje predvsem kaprilno, lavrinsko in kaprinsko kislino, ki spadajo med srednjeverižne maščobne kisline. Te se razgrajujejo v jetrih, zato je njihova prebava precej lažja kot pri zaužitju smetane za kavo. Kokosovo olje se tako dokaj hitro pretvori v energijo, namesto da bi ga telo uskladiščilo v obliki maščobnih zalog.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×