0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliŽabam in drugim dvoživkam na pomoč: pričenjajo se vseslovenske akcije

Žabam in drugim dvoživkam na pomoč: pričenjajo se vseslovenske akcije

MORDA VAS ZANIMA

Kot že nekaj let zapored se tudi letos začenjajo akcije po vsej Sloveniji, v okviru katerih prostovoljci pomagajo dvoživkam prečkati cesto. Prva akcija je bila organizirana leta 2008 v Hrašah pri Smledniku, kjer se nahaja ena najbolj problematičnih cest, podobne akcije pa so začeli lokalni prebivalci in različna društva postopoma organizirati tudi v drugih krajih. Še vedno pa žal obstaja kar nekaj t. i. črnih točk, kjer so dvoživke še posebej ogrožene, vendar tam za zdaj še ne poteka prenos dvoživk.

- Oglas -

Pomagajmo žabicam čez cesto

Akcijam se lahko pridružite tudi vi

Vsi, ki bi se želeli pomagati v kateri izmed akcij, se lahko pridružite kateremu izmed društev ali skupin, ki tovrstne akcije že organizirajo. Tam lahko dobite tudi kontaktne podatke lokalnih organizatorjev, na zemljevidu pa so označene tudi točke, ki so posebej problematične, vendar tam še ni organizirane pomoči dvoživkam pri prečkanju ceste. Tudi sami lahko posredujete informacije o problematičnih lokacijah, kjer bi bile potrebne akcije. Seveda pa se lahko odločite tudi za to, da skupaj s prijatelji, znanci in lokalnimi društvi kar sami začnete s prenašanjem dvoživk. Dobro je, da ima vsaka akcija organizatorja oziroma koordinatorja, torej osebo, ki drugim udeležencem posreduje osnovna navodila in nadzoruje delo, saj je tako mogoče pričakovati večjo udeležbo.

Usoda dvoživk odvisna predvsem od prostovoljcev

Vsako pomlad, ko se dvoživke odpravijo proti vodi, kjer nameravajo odložiti mrest, jih ogromno konča pod kolesi vozil. Ogromno dvoživk mora namreč na svoji poti prečkati zelo prometne ceste. Na žalost prometni znaki ne zadostujejo, saj mnogi vozniki kljub opozorilu, da so na cesti prisotne dvoživke, ne zmanjšajo hitrosti. Dobra rešitev bi bile sicer lahko obcestne ograje, ki pa predstavljajo precejšnjo finančno investicijo. Tako je usoda dvoživk, kot so krastače, različne zelene in rjave žabe, rege ipd., v največji meri odvisna prav o prostovoljcev. Akcije se vsako leto začnejo spomladi, načeloma že v marcu, ko se nekoliko otopli in ko je vlažnost zraka dovolj visoka. Potekajo v večernih urah, trajanje akcij pa je odvisno od različnih dejavnikov, ki vplivajo na selitev dvoživk. Če pride do vmesnih ohladitev, se lahko akcije za krajši čas prekinejo, medtem ko je v primeru dežja potrebna dodatna pomoč, saj je selitev dvoživk takrat močno pospešena.

- Oglas -

Za varno in učinkovito delo nujno upoštevanje osnovnih navodil

Da bi akcije potekale čim bolj organizirano in da bi bilo mogoče rešiti čim več dvoživk, morajo prostovoljci, ki se odločijo za sodelovanje, upoštevati nekatera osnovna navodila. Nujno je, da se otroci udeležujejo akcij izključno v spremstvu staršev, vsi udeleženci pa si morajo priskrbeti tudi ustrezno opremo, ki poskrbi tako za njihovo varnost kot za to, da bodo lahko pri delu uspešni. Tako morate imeti vsi, ki se želite pridružiti prenašanju dvoživk, s seboj odsevni jopič ter primerno svetilko in vedro, ki je globoko najmanj 30 centimetrov. Kraj, kjer bo potekala akcija, je treba označiti s trikotniki in s tem voznike opozoriti na dogajanje, o poteku akcije pa naj bo obveščena tudi lokalna policijska postaja. Pri prenašanju dvoživk morate najprej paziti na lastno varnost, zato se izogibajte nepreglednim odsekom. Na akcijah se naj bi načeloma tudi beležilo število prenesenih dvoživk, ki se nato sporoči organizatorjem (vsak udeleženec šteje posebej, številke pa se na koncu seštejejo). Ti podatki bodo namreč organizatorjem v pomoč pri oceni kritičnosti stanja na posameznih lokacijah in pri načrtovanju prihodnjih akcij.

NAJNOVEJŠE