ŽivaliNašli želvo, ki je imela v želodcu skoraj 1000 kovancev

Našli želvo, ki je imela v želodcu skoraj 1000 kovancev

MORDA VAS ZANIMA

Na Tajskem obstaja vraža, da naj bi metanje kovancev v ribnik, kjer prebivajo želve, prinašalo srečo. Žal pa želvam, ki živijo v teh ribnikih, to početje prinaša precejšnjo nesrečo. Pred kratkim so tako odkrili želvo, ki je imela v želodcu kar 915 kovancev, ki so skupaj tehtali približno 5 kilogramov.

- Oglas -

Želva kovanci

Operativna odstranitev kovancev je trajala 7 ur

Želva, stara 25 let, ki so jo poimenovali »hranilnik«, je bila prejšnji mesec poslana na veterinarske preiskave, saj skorajda ni mogla več plavati, imela pa naj bi tudi močne bolečine v želodcu. CT-pregled je hitro razkril glavni razlog za te težave – neverjetno količino kovancev v želodcu želve. Veterinarji so bili nad ugotovitvijo osupli in še vedno ne morejo razumeti, kako je uspelo želvi pogoltniti toliko kovancev.

Po postavljeni diagnozi so želvo nemudoma operirali, operacija pa je trajala kar 7 ur. Trajanje operacije je bilo tako dolgo, ker so morali narediti globlje reze, kot je bilo predvideno sprva, če so želeli odstraniti vse kovance. Pri tem so polovico časa porabili le za odstranjevanje kovancev. Med njimi sicer niso bili le tajski, ampak tudi tuji kovanci. Teža kovancev, ki so se v želvi nabirali več let, je postopoma načenjala njen želodec in privedla do infekcije, zaradi katere je bilo življenje želve resno ogroženo.

Nepremišljenost ljudi lahko povzroči ogromno škode

Operacija je bila sicer opravljena uspešno in veterinarji pričakujejo, da bo želva okrevala. Trenutno je še vedno na opazovanju, ki naj bi trajalo še najmanj 14 dni. Strokovnjaki sicer upajo, da bodo v prihodnje ljudje v ribnike metali manj kovancev oziroma da bodo s tem početjem povsem prenehali. Čeprav človeško ravnanje v tem primeru ni povezano z neposredno željo, da bi povzročili škodo živalim, pa je njihova nepremišljenost prav tako problematična. Pogosto smo namreč ljudje pri svojem početju preveč brezbrižni in ne pomislimo, kako lahko naša dejanja vplivajo na živali in okolje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×