0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaZa težave z lasmi pogosto krivi hormoni, še posebej pri ženskah

Za težave z lasmi pogosto krivi hormoni, še posebej pri ženskah

MORDA VAS ZANIMA

Opažate, da vaši lasje v zadnjem času niso v najboljšem stanju? Še posebej pri ženskah so za težave z lasmi pogosto krive hormonske spremembe. Preverite, kaj so tisti dejavniki, ki imajo največkrat negativen vpliv na lase, in kako ukrepati …

- Oglas -

Težave z lasmi

Kontracepcijske tabletke

Glavni namen kontracepcijskih tabletk je seveda ta, da vplivajo na hormone. Čeprav s tem po eni strani zares močno zmanjšajo nevarnost za nezaželene nosečnosti, pa so pri mnogih ženskah opazni tudi nezaželeni stranski učinki. Ko gre za lase, lahko sicer kontracepcijske tablete povzročijo celo izboljšanje videza vaših las, vendar pa se težava pojavi, ko jih poskušate opustiti. Takrat postanejo lasje pogosto zelo suhi, brez volumna in sijaja, včasih pa začnejo tudi močneje izpadati. (Podobno se sicer zgodi tudi med nosečnostjo, ko so lasje običajno lepši, po porodu pa lahko pride do težav, tudi do čezmernega izpadanja.) Če opažate zelo hude težave z lasmi, ko ste začeli z novo kontracepcijo ali pa ko ste kontracepcijo opustili, je tako vsekakor smiselno, da se čim prej pogovorite z ginekologinjo.

Preberite tudi: Kontracepcijske tablete povezane s porastom depresije?

- Oglas -

Nepravilno delujoča ščitnica

Velikokrat so težave z lasmi povezane tudi z vašimi ščitničnimi hormoni. Čezmerno izpadanje las je lahko celo eden prvih znakov premalo delujoče ščitnice oziroma hipotiroze, kot se imenuje ta motnja. Za natančno diagnozo je seveda potrebna analiza krvi. Znak hipotiroze sicer ni zgolj čezmerno izpadanje, ampak lahko postanejo lasje tudi zelo suhi.

Prehranski dodatki za lase

Sindrom policističnih jajčnikov

Tipična hormonska motnja, ki vpliva na težave z lasmi, je tudi sindrom policističnih jajčnikov. Lasje običajno postajajo vse tanjši in redkejši, še posebej proti čelu. Drugi tipični znaki tega sindroma, ki v večini primerov povzroča veliko težav z zanositvijo, so še izostajanje menstruacije/nereden menstrualni ciklus, poviševanje telesne teže in čezmerna poraščenost po telesu.

Več o tem: Sindrom policističnih jajčnikov – pogosta težava sodobnega časa

- Oglas -

Stres

Preveč stresa pomeni tudi preveč kortizola in adrenalina v telesu, zaradi česar lahko med drugim pride do slabše absorpcije vitaminov iz skupine B, ki so izjemno pomembni za zdravje vaših las. Poleg tega lahko stres  pri ženskah povzroči dvig testosterona, torej moškega hormona, zaradi česar se začnejo lasje pogosto redčiti. Medtem ko mnogih hormonskih motenj, ki vplivajo na težave z lasmi, ne morete neposredno obvladovati sami, ampak je potrebna pomoč zdravnika, pa je pri stresu drugače. Kadar je razlog za težave, kot sta prezgodnje sivenje in čezmerno izpadanje las, prevelika količina stresa v vašem življenju, ste prav vi tisti, ki lahko naredite največ za izboljšanje. Za začetek priporočamo uživanje prehranskega dopolnila, ki vsebuje B-vitamine. To bo pomagalo tako vašim lasem kot pri tem, da se nekoliko umirite. Na dolgi rok pa boste seveda potrebovali premišljen načrt za zmanjšanje količine stresnih dejavnikov, saj se bodo sicer težave nenehno ponavljale in stopnjevale.

NAJNOVEJŠE