0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZa multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

MORDA VAS ZANIMA

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot tujka in ga posledično uničevati. Živci so tako precej bolj izpostavljeni, kar lahko privede do najrazličnejših težav, na primer do mravljinčenja, motenj pri občutenju, težav z ravnotežjem in z vidom, tresavice ter inkontinence. Bolezen je sicer relativno dobro raziskana, vendar še vedno obstaja kar precej neznank, pri čemer pa se zdi, da je bila vsaj ena od njih pred nedavnim uspešno razrešena. Obsežna študija je namreč razkrila, da so najverjetneje vsi primeri multiple skleroze povezani z virusom Epstein-Barr …

- Oglas -

Raziskovalci preučili kar 62 milijonov vzorcev krvnega seruma

Virus Epstein-Barr, znan tudi kot humani herpesvirus, je izjemno razširjen, saj je prenos tega virusa z ene osebe na drugo zelo preprost. Običajno se prenaša s poljubljanjem oziroma s slino, zato je lahko nevarno tudi deljenje hrane z osebo, ki je okužena s tem virusom. Velika večina oseb se okuži najpozneje do 30. leta starosti. Najpogostejša posledica okužbe je infekcijska mononukleoza, ki se najpogosteje kaže v obliki simptomov, kot so povišana telesna temperatura, otekanje bezgavk, huda utrujenost in glavobol. Utrujenost lahko traja tudi več tednov, včasih pa so lahko posledice infekcijske mononukleoze še precej daljnosežnejše, saj so možne resnejše poškodbe jeter in vranice, vendar so na srečo tovrstni primeri precej redki. Hipoteza, da je virus Epstein-Barr kriv tudi za multiplo sklerozo, sicer ni nova, saj se tovrstna ugibanja med znanstveniki, ki se ukvarjajo s preučevanjem te bolezni, pojavljajo že kar nekaj časa. Vendar doslej še niso našli zanesljivega načina, s pomočjo katerega bi lahko potrdili ali ovrgli to hipotezo.

Študija, ki je bila na začetku letošnjega leta objavljena v reviji Science, je tako izjemno pomembna, saj se zdi, da smo končno dobili zanesljive dokaze, ki potrjujejo povezavo med virusom Epstein-Barr in multiplo sklerozo. Raziskovalci so analizirali vzorce krvnega seruma več kot 10 milijonov oseb, ki so bile v preteklosti zaposlene v ameriški vojski, kjer se krvni serum odvzema vsaki dve leti. Ekipa, ki jo je vodil harvardski profesor Alberto Ascherio, je skupno preučila kar približno 62 milijonov vzorcev seruma, zbranih med letoma 1993 in 2013, pri čemer jih je zanimala prisotnost protiteles za virus Epstein-Barr.

Posebej problematična je okužba z virusom v odrasli dobi

Pri 995 osebah, katerih vzorci so bili analizirani, je bila med zaposlitvijo v vojski diagnosticirana multipla skleroza. Pri praktično vseh teh osebah so bila odkrita tudi protitelesa za virus Epstein-Barr. To samo po sebi še ne bi dokazalo ničesar, saj je, kot omenjeno, virus zelo razširjen. Toda izkazalo se je, da so se tisti, pri katerih je bila kasneje diagnosticirana multipla skleroza, vendar v vzorcih njihovega seruma, ki je bil odvzet pred zaposlitvijo, ni bilo mogoče zaznati protiteles, z virusom skoraj brez izjeme okužili kasneje, v času zaposlitve v vojski. To odkritje je skladno s teorijo, da je okužba z virusom Epstein-Barr precej nevarnejša za odrasle kot za otroke.

- Oglas -

Tveganje kar 32-krat večje kot pri osebah, ki se niso nikoli okužile

Zdi se torej, da gre za prvo raziskavo, ki je potrdila precej jasno povezavo med okužbo z virusom Epstein-Barr in multiplo sklerozo. Zaradi razširjenosti virusa je bil potreben zelo velik vzorec, saj bi bilo sicer težko najti dovolj ljudi, ki se niso nikoli okužili z virusom Epstein-Barr, posledično pa ne bi bila možna relevantna primerjava. Multipla skleroza se lahko sicer razvije tudi pri osebah, ki se niso nikoli okužile, vendar je verjetnost za to v primerjavi z ljudmi, ki so se okužili kot odrasli, kar 32-krat manjša. Znanstveniki menijo, da njihovo odkritje priča o tem, da bi lahko s preprečevanjem okužbe z virusom  Epstein-Barr pri odraslih preprečili večino primerov multiple skleroze. Obenem pa verjamejo, da se je pri iskanju zdravila za bolezen smiselno osredotočiti prav na virus Epstein-Barr.

Preberite tudi: Multipla skleroza: Zahrbtne plati bolezni

.

NAJNOVEJŠE