0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZ jogo do boljše tekaške forme

Z jogo do boljše tekaške forme

MORDA VAS ZANIMA

Na prvi pogled je primerjava joge s tekom morda nelogična, v resnici pa se eno z drugim odlično dopolnjuje. Na fizični ravni joga povrne ravnovesje in simetrijo telesu.

- Oglas -

Pogosta napaka tekačev je, da se poleg teka ne poslužujejo drugih vaj in vadb, a prav vaje za moč, stabilizacijo in gibljivost so ključne za zdravo športno udejstvovanje. Priporočljivo je torej, da se k tekaškim treningom dodajo tudi raznolike vaje, s katerimi lahko utrdimo sklepe, mišice in nenazadnje tudi um. Na ta način se izboljša splošna fizična vzdržljivost, zmanjšajo pa se možnosti za poškodbe, ki so pri teku lahko pogoste.

Joga

Z jogo pridobimo močnejše mišice, izboljšamo ravnotežje in stabilizacijo ter gibljivost, ugodni učinki pa se poznajo tudi na duševnem stanju. Z jogo namreč umirimo misli in zmanjšamo posledice stresa. Joga sprošča tako fizične, kot tudi psihične napetosti, razvijemo pa tudi mentalno osredotočenost, vzdržljivost in mobilnost. Tekači pogosto neradi preizkušajo jogo; njihov najpogostejši strah je, da niso dovolj gibljivi in fleksibilni. Joga je primerna za vsak tip telesa. Začeti ga je mogoče v katerikoli starosti, ne glede na fizično kondicijo.

Le tek ni dovolj

Tek je ponavljajoča se dejavnost, ki znova in znova uporablja iste mišice. Prav zaradi svoje ponavljajoče se narave in posledično neravnovesja mišično-skeletnega sistema se lahko pojavijo poškodbe. Če uporabljamo mišice še na drugačen način, torej z drugim načinom vadbe, lahko vplivamo na moč preostalih mišic in gibljivost sklepov in s tem podpremo tudi »tekaške mišice«. Z jogo razvijemo stabilnost v kolkih, kar je za tek nujno, saj tako tudi vplivamo na fascijo, mišično ovojnico, ki vpliva na gibanje. Tekači se nenehno premikajo v smeri naprej, medtem ko joga prisili telo, da se giblje po različnih smereh.

- Oglas -

Joga krepi vse mišice v telesu

Mišice večine tekačev so običajno napete in zategnjene. Brez kakršnegakoli drugačnega gibanja se bo telo obremenitev trudilo kompenzirati drugače, kar daje dodaten stres celotnemu skeletnemu sistemu. Sčasoma neuravnotežene mišice oslabijo in postanejo ranljive za poškodbe ali kronične bolečine.

Tek

Joga izboljša držo in s tem tekaško tehniko

Joga bo verjetno izboljšala tekaško tehniko, saj pridobljena moč jedra pomaga stabilizirati vaše telo, okrepljene mišice spodnjega dela hrbta in trebuha pa pomagajo, da tečete pravilneje. Tekači lahko izbirajo tiste jogijske vaje, ki se osredotoča na prožnost trupa, medenice in spodnjih okončin. Številni tekači namreč držijo zgornji del telesa v krču. Joga lahko pomaga tekačem podaljšati in sprostiti zgornji del trupa. Za tek potrebujemo močno jedro, ki pomaga izboljšati držo med vsakodnevnimi aktivnostmi in tudi med tekom ter omogoča boljše gibanje rok in nog. Le tekač z močnim jedrom je močen tekač.

Joga nas nauči, da dihanje uporabimo kot orodje

Tek in joga sta odlična kombinacija tudi zaradi dihanja, saj obe dejavnosti temeljita na pravilnem dihanju.  Pravilno dihanje, ki se ga ob jogi lahko naučimo in učenje tako čuječnosti kot osredotočenosti z meditacijo tekačem lahko zelo koristijo.  Preprosto zavedanje diha med vadbo lahko zmanjša napetost. Zavestne dihalne vaje pomirjajo simpatični in parasimpatični živčni sistem. Če se osredotočite na dihanje, zmanjšate tesnobo pred dolgim tekom ali pred tekmo. S pravilnim dihanjem lahko vplivate tudi na varčevanje z energijo. V sanskrtu prana pomeni “energija”, jogijsko dihanje pa se imenuje pranajama. Skozi vdih vnesete kisik, nahranite svoje celice in ustvarite vitalno življenjsko silo ter odstranite ogljikov dioksid in izločite toksine. Uporaba pravilnega dihanja v jogi je življenjsko pomembna. Medtem ko zadrževanje diha ustvarja notranjo napetost in tesnobo, globoko dihanje sprošča napetost, zmanjšuje stres in tesnobo ter fizično pomaga telesu v izzivih. S zavestnim dihanjem se telo energizira kot posledica povečanega kroženja kisika po vseh njegovih sistemih.

Joga izboljša gibljivost

Raztezanje je ključnega pomena za tekače, joga pa je popoln način za okrevanje, ki ga potrebuje vaše telo, saj pomaga povečati fleksibilnost, kar lahko izboljša dolžino in hitrost koraka. Vendar tik pred tekom z jogo ne gre pretiravati. Jogijske vaje naredite po teku, še bolje pa ločeno s tekaškim treningom, kot samostojni trening. Po teku bo joga sicer pomagala podaljšati mišice in tkiva. In čeprav se mnogi tekači na jogo zanašajo prav zaradi fleksibilnosti, raziskave kažejo, da so moč in obseg gibanja celo pomembnejši za tekače.

- Oglas -
Joga za regeneracijo

Z jogo do počitka in regeneracije

Večina poškodb, povezanih s tekom, je posledica neravnovesja mišic. Joga pripomore k večji stabilnosti v telesu, kar pomaga tekačem, da ostanejo brez poškodb. Joga obravnava vse večje mišične skupine in vse dopolnjujoče se mišice, zato lahko pomaga tekačem, da bodo pozorni na šibke točke, preden se poškodba zgodi. Za tiste, ki so poškodovani, lahko joga nudi odlično pot do okrevanja, hkrati pa vam pomaga, da ostanete aktivni. Služi tudi kot nežen opomnik, da se na vsake toliko časa umirimo. Joga je odličen način za rehabilitacijo ob poškodbi, vendar le ob pravilni izvedbi vaj, s strokovnjam in prilagojeno glede na poškodbo. Poškodba nas prisili v počitek, vendar pa so joga, pravilno dihanje in meditacija koristne za hitrejše zdravljenje in pomoč pri čustvenih težavah, ki so povezane s poškodbo.

Z jogo natreniramo um

Ne le, da z jogo okrepimo telo, okrepimo tudi dušo in um. Z jogo se lahko naučimo, kako se znebiti negativnih misli ob teku. Izboljšamo lahko tudi osredotočenost in vizualizacijo. Tek je miselna igra. Med tekom nam telo pogosto govori, da naj prenehamo in tako se borimo sami s seboj, da kljub temu nadaljujemo. Z jogo lahko razvijemo osredotočenost. Tek lahko postane meditacija. Tekači lahko jogo uporabljamo tudi za razvijanje intuicije in poslušanje telesnih signalov. Naše telo med tekom proizvaja endorfine, ki lahko prikrijejo bolečino, joga pa pri tem pomaga ločiti med resnično bolečino, ki izvira iz poškodbe, in nelagodjem, ki se normalno pojavi, ko preizkušamo svoje zmožnosti.

Jogo lahko prilagodite svojemu slogu teka

Obstaja veliko vrst in načinov izvajanja joge. Pomembno je, da preizkusite različne možnosti, da ugotovite, kaj vam najbolj ustreza glede na vaš slog teka. Če povečujete kilometrino in imate zahtevne tekaške treninge, se lahko odločite za nežne jogijske vaje. Če pa ste bolj priložnostni tekač, pa se zagotovo lahko igrate z bolj intenzivnimi, težjimi jogijskimi vajami.

Preverite tudi: 7 Jin joga položajev, ki mirijo tesnobo in anksioznost

.

NAJNOVEJŠE