Zdravje & prehranaVsakodnevne napake, zaradi katerih ste pogosto prehlajeni

Vsakodnevne napake, zaradi katerih ste pogosto prehlajeni

MORDA VAS ZANIMA

Zdi se, da nekateri ljudje zbolevajo precej hitreje in pogosteje od drugih. Pri tem imamo v mislih predvsem prehlade, ki sicer niso pretirano nevarni, vendar pa so lahko zelo neprijetni. Spopadanje s simptomi prehlada nas tako pogosto ovira pri opravljanju vsakodnevnih obveznosti.

- Oglas -

Prehlad

Če tudi sami sodite v tisto skupino ljudi, ki je praktično ves čas prehlajena, predvsem pa v hladnejših mesecih, ne obupajte prehitro. Ni nujno, da je to nekaj, čemur se ni mogoče izogniti. Pogosto so namreč za to, da vas prehlad doleti precej hitreje kot druge ljudi, krive vaše vsakodnevne navade – ali morda raje kar napake. Kaj so torej tiste stvari, ki jih morate spremeniti, če se želite znebiti nenehnih prehladov?

Nepravilno umivanje rok

Verjetno se vsi zavedamo, kako pomembno je redno umivanje rok, če se želimo zaščititi pred bacili. Vendar pa si po drugi strani ljudje pogosto ne umivajo rok pravilno oziroma tej dejavnosti ne posvetijo dovolj časa. Ne gre torej samo za to, ali ste si oprali roke ali ne, ampak je pomembno tudi, kako temeljito ste to naredili. Vedno poskrbite, da boste zares očistili vse predele, tudi med prsti in na hrbtni strani dlani.

Pomanjkanje spanja

Imunski sistem ljudi, ki jim kronično primanjkuje spanja, je pogosto oslabljen. Zmanjša se število belih krvničk, T-celic in protiteles, posledično pa se telo ne more več uspešno braniti pred številnimi okužbami. Virus, ki povzroča prehlad, ima tako zelo lahko delo. Tudi raziskave potrjujejo, da predstavlja pomanjkanje spanja povečano možnost za pogoste prehlade, zato je smiselno, da si čim prej uredite bioritem/urnik spanja.

Premalo telesne aktivnosti

- Oglas -

Tudi premalo telesne dejavnosti v vašem vsakdanu lahko vpliva na pogostost prehladov. Zmerna aktivnost med drugim izboljšuje prekrvavitev, povečuje raven energije in pomaga ščititi organizem pred boleznimi. Že majhne vsakodnevne spremembe, na primer uporaba stopnic namesto dvigala, lahko tako bistveno zmanjšajo pogostost prehladov.

Pogosto zadrževanje v množicah

Pogosto obiskovanje nakupovalnih središč ima lahko precej negativnih vplivov na različna področja vašega življenja, a verjetno še niste pomislili, da lahko vpliva tudi na vaše zdravje. Zadrževanje v večjih množicah ljudi namreč pomeni tudi večje tveganje za prenos mikrobov, ki povzročajo bolezen.

Uporaba neustreznega razkužila za roke

Še vedno uporabljate antitibakterijsko milo ali razkužilo za roke? Prehlade pravzaprav povzročajo virusi, zato je s tega vidika izbira protibakterijskih sredstev nesmiselna. Poleg tega pa lahko takšni izdelki zatrejo tudi koristne bakterije, drugim pa omogočijo, da postanejo odporne na ta sredstva. Pogosta uporaba razkužil za roke je tako odsvetovana, še posebej problematična pa so lahko izključno protibakterijski izdelki.

V posteljo hodite brez nogavic

Poskrbite, da bodo vaša stopala vedno topla, podobno pa seveda velja tudi za dlani. Ko vam je hladno, ste namreč precej bolj »mamljivi« za viruse. Prehlad pa nato še stopnjuje občutke mrazenja. Če nas zebe, to pomeni tudi moteno prekrvavitev, zaradi česar bele krvničke, ki se bojujejo z okužbami, ne morejo doseči vseh delov telesa. Svetujemo vam torej, da se vedno dovolj oblečete – tudi ko se odpravljate spat, naj bodo nogavice obvezen pripomoček.

Pretirano približevanje ljudem med pogovori

Se radi močno približate ljudem, medtem ko se pogovarjate z njimi? To lahko sicer po eni strani ustvari občutek intime, vendar žal pomeni tudi večjo možnost za prenos virusov. Med pogovori poskušajte tako obdržati »varnostno razdaljo«, če nočete biti nenehno prehlajeni.

Grizete si nohte

Precej logično je, da ljudje, ki si grizejo nohte, zbolevajo pogosteje od tistih, ki nimajo te navade. S tem početjem namreč med drugim v usta in na obraz vnašate mikroorganizme, ki lahko povzročijo bolezni v telesu. Še en razlog več, da poskušate navado čim prej premagati.

Pretiravanje z alkoholom

Prekomerne količine alkohola lahko oslabijo vaš naravni imunski odziv, kar poveča možnost za prehlade, seveda pa tudi za mnoge druge bolezni. Poleg tega pa so lahko zaradi alkohola motene tudi faze globokega spanja (t. i. REM-faze), kar prav tako pripomore k temu, da pogosteje zbolevate.

Prekomerno uživanje slaščic

- Oglas -

Mnogi se zelo težko uprejo sladkorju, ki še zdaleč nima le negativnega vpliva na vašo postavo. Prehrana, ki vsebuje veliko slaščic, lahko med drugim prizadene ravnovesje bakterij v vašem črevesju, posledično pa tudi vaš imunski sistem. Kot morda že veste, so naša prebavila in imunski sistem neločljivo povezani.

Preveč naporna telesna vadba

Omenili smo že, da je lahko za vaše težave s pogostimi prehladi krivo pomanjkanje telesne aktivnosti. Vendar pa ima lahko podoben učinek tudi preveč intenzivna vadba. Ta lahko namreč povzroči prekomerno količino t. i. stresnih hormonov v vašem telesu, ki imajo negativen vpliv na bele krvničke. Rezultat je oslabljen imunski sistem.

Površnost pri čiščenju – ali pretiravanje s čistočo

Tudi pri čiščenju ekstremi niso najboljši. Za pogoste prehlade je lahko krivo to, da ste preveč površni. Pazite tudi na to, da boste redno čistili svoj mobilni telefon, stikala, tipkovnico, kljuke ipd. Pogosto so namreč tisti elementi, ki se jih redno dotikamo neposredno, glavni krivec za prenašanje bacilov s človeka na človeka. Po drugi strani pa s čiščenjem ni dobro pretiravati, prav tako pa ne z osebno higieno – tudi to lahko namreč privede do pogostih prehladov in mnogih drugih težav.

Pogosto si sposojate pisala

To se morda zdi nenavadno, saj gre za navado, ki je zelo verjetno ne posvečate posebne pozornosti. Vendar so lahko prav pisala eden tistih predmetov, kjer se kopiči ogromno mikroorganizmov, ki predstavljajo tveganje za okužbo. Pisala so pogosto v stiku z rokami, včasih pa lahko zaidejo celo v usta ipd. Kadar je le mogoče, poskušajte zato uporabljati svoje pisalo, namesto da si ga sposodite od drugih ljudi.

Nezadosten vnos probiotokov

Za ohranjanje močnega imunskega sistema so izjemno pomembni probiotiki, ki poskrbijo za zdravo ravnovesje bakterij v našem črevesju. Uživanje hrane in napitkov, ki vsebujejo veliko probiotikov, je tako zelo priporočljivo, če se želite izogniti prehladom in drugim težavam z zdravjem.

Ko pridete domov, se ne preoblečete

Tisti, ki imajo navado, da se po prihodu domov vedno preoblečejo v druga oblačila, so običajno precej redkeje prehlajeni od ljudi, ki ostajajo ves dan v istih oblačilih. Zunaj se lahko namreč na vaših oblačilih nakopiči precej bacilov. Tega žal pogosto ni mogoče preprečiti, po drugi strani pa lahko naredite vsaj to, da čim prej zamenjate oblačila.

Premalo časa na svežem zraku/soncu

Eden od razlogov za pogoste prehlade je lahko tudi pomanjkanje vitamina D. Vsaj 10–15 minut dnevno na soncu vam bo torej zagotovo koristilo. Z neposrednim izpostavljanjem sončnim žarkom seveda prav tako ni dobo pretiravati oziroma je pomembno, da poskrbite za ustrezno zaščito.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×