DomovVrt & VrtnarjenjeVroče vloženo korenje z medom: sladko-pikantna poslastica, ki jo morate poskusiti

Vroče vloženo korenje z medom: sladko-pikantna poslastica, ki jo morate poskusiti

Vložena zelenjava je klasičen način shranjevanja pridelkov, ki ga poznamo že stoletja. A sodobna kulinarika rada poseže po drznejših okusih. Eden najbolj zanimivih trendov zadnjih let je »hot honey« – pekoči med, ki združuje sladkost in pikantnost. Ko ga združimo z živahnim korenjem, dobimo nekaj povsem novega: vroče vloženo korenje z medom.

Ta recept ni le odličen način za shranjevanje korenja, ampak tudi sveža ideja za popestritev krožnika. Sladko-pikantna aroma bo navdušila tako ob mesnih jedeh kot tudi na sirnih ploščah ali kot priloga k sendvičem.

Zakaj ta recept navdušuje?

  • Sladko in pekoče: med omili ostrino čilija, a pusti prijetno toploto.
  • Zdrav dodatek: med in korenje prispevata antioksidante, čili pa kapsaicin, ki spodbuja metabolizem.
  • Vizualna privlačnost: oranžni trakovi korenja v zlatem vložnem soku z rdečkastimi koščki čilija izgledajo čudovito v kozarcu.

Sestavine (za približno 2 kozarca po 500 ml):

  • 500 g korenja
  • 250 ml jabolčnega kisa
  • Opcijsko 250 ml vode
  • 120 g tekočega medu (najbolje cvetlični ali akacijev)
  • 2–3 sveži čiliji (ali 1 žlička suhih kosmičev čilija)
  • 2 stroka česna, rahlo potolčena
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička črnega popra v zrnu
  • 2 lovorova lista
Vroče vloženo korenje z medom

Postopek priprave

1. Priprava korenja

Korenje dobro operite in olupite. Za lepši videz ga narežite na tanke trakove z lupilcem ali na palčke, ki lepo stojijo v kozarcu.

2. Priprava vroče osnove

V kozico dajte kis, med, čili, česen, sol, poper in lovor. Segrevajte do rahlega vretja, nato pustite na nizkem ognju še 2–3 minute, da se okusi povežejo. Pomembno: med naj ne vre močno, da ohrani svoje koristne snovi.

3. Polnjenje kozarcev

Sterilizirane kozarce napolnite s korenjem. Prelijte z vročo mešanico, tako da zelenjava v celoti plava v tekočini. Dodajte tudi koščke čilija za močnejši okus.

4. Zapiranje in počitek

Kozarce zaprite, obrnite na glavo in pustite, da se počasi ohladijo. Shranite jih v hladilnik. Najboljši okus se razvije po 2–3 dneh.

5. Rok trajanja

V hladilniku se obdrži do 4 tedne. Za daljše shranjevanje lahko kozarce pasterizirate (15 minut v vodni kopeli).

Kako uporabiti vroče vloženo korenje

  • kot prilogo k žaru in mesnim jedem,
  • v sendvičih in burgerjih,
  • na sirni plošči, skupaj z oreščki in suhim sadjem,
  • kot prigrizek kar iz kozarca, ko si zaželite nekaj posebnega.

Nasveti za prilagoditev recepta

  • Za blažjo različico uporabite manj čilija ali pa ga pred serviranjem odstranite iz kozarca. Lahko tudi prilagodite jakost in dodate malo vode namesto samega kisa.
  • Če imate radi močnejši okus, dodajte še nekaj rezin ingverja.
  • Med lahko zamenjate z akacijevim ali cvetličnim, odvisno od želene sladkobe.

Več okusnih receptov:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE