Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehrana2 recepta za vlaganje gob – klasika in vložene gobe po madžarsko

2 recepta za vlaganje gob – klasika in vložene gobe po madžarsko

MORDA VAS ZANIMA

Sezona nabiranja gob je nekje od julija pa vse do meseca novembra, in če sodite med navdušene gobarje, zagotovo že razmišljate o tem, kako boste porabili vse gobe, ki vam jih bo uspelo nabrati letos. Idej za uporabo tega nadvse okusnega živila je vsekakor več kot dovolj. Ena izmed možnosti je seveda tudi vlaganje gob, pri čemer lahko izbirate med najrazličnejšimi vrstami marinade …

- Oglas -

Rok uporabe za vložene gobe je lahko od nekaj dni, če uporabimo konzervans v obliki sladkorja ali soli nekje 1-2 meseca v neprodušno zaprtem kozarcu, če pa vložene gobe zamrznemo, se rok uporabe lahko podaljša celo do 2 let.

Vlaganje gob: Klasične vložene gobe

Prisegate na dobro staro klasiko? V tem primeru vas bo verjetno zanimala ena izmed klasičnih različic recepta za vlaganje gob. Postopek je zelo preprost, za vlaganje pa potrebujete le nekaj osnovnih sestavin oziroma začimb. Tako vložene gobe so odlična priloga številnim jedem. Če želite, lahko seveda vložite večjo količino gob naenkrat – v tem primeru tudi druge sestavine ustrezno prilagodite oziroma povečajte.

Vlaganje gob recept

SESTAVINE

  • 900 gramov gob,
  • 6 strokov česna,
  • 120 mililitrov alkoholnega kisa,
  • 500 mililitrov vode,
  • 2 žlici sladkorja,
  • 1 žlička soli,
  • 6 lovorovih listov,
  • 8 celih zrn črnega popra in
  • 6 žlic kisa.

POSTOPEK PRIPRAVE

- Oglas -

Gobe najprej očistite in jih stresite v lonec. Dolijte toliko vode, da so gobe pokrite, nato pa dodajte še kis. Mešanico zavrite, nato pa znižajte temperaturo in kuhajte še 15 minut. Ko so gobe kuhane, jih odcedite in zlijte tekočino v poseben lonec.

Tekočini oziroma mešanici vode in kisa, v kateri so se kuhale gobe, dodajte sol, sladkor, lovorove liste in poprova zrna. Zavrite. Ko se sladkor in sol raztopita, dodajte še 6 žlic kisa. Lonec nato odstavite s štedilnika in počakajte, da se mešanica ohladi.

Česen olupite in ga nasekljajte na drobne koščke, ki jih posujte po dnu kozarcev za vlaganje, ki ste jih pred tem očistili. Nato dodajte kuhane gobe, razrezane na poljubno velike koščke. Na koncu v kozarce vlijte ohlajeno tekočino. Kozarce zaprite s pokrovčkom in jih shranite v hladilnik.

Vlaganje gob po madžarsko: Sladko-pikantne popečene vložene gobe

Tistim, ki imate radi nekoliko bolj posebne oziroma izrazite okuse, bodo verjetno zelo všeč vložene gobe s pridihom madžarske kulinarike, za kar poskrbi predvsem dodatek rdeče paprike v prahu. Gre za recept, ki sta ga zasnovala priznana kuharska mojstra Nicolaus Balla in Cortney Burns ter ga objavila tudi v svoji kuharski knjigi. Ena izmed posebnosti tega recepta je, da lahko gobe postrežete že po približno 2 urah. Vendar pa bodo okusi seveda še precej bolj izraziti, če gobe v marinadi pustite nekoliko dlje, da se do konca prepojijo.

Vlozene gobe po madžarsko

SESTAVINE

  • 450 gramov šampinjonov oz. gob po izbiri,
  • 2 žlici sončničnega olja,
  • 1 žlička soli,
  • 60 mililitrov vinskega kisa,
  • 2 stroka olupljenega in nasekljanega česna,
  • 1 žlica nasekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica nasekljanega svežega majarona (nadomestite ga lahko z 1 žličko suhega majarona),
  • 2 žlici sladke rdeče paprike v prahu,
  • 1 žlica rjavega sladkorja,
  • 1 žlica čebule v prahu,
  • 1 žlička česna v prahu,
  • nastrgana lupina 1 limone in
  • 1 žlička sveže mletega popra.

POSTOPEK PRIPRAVE

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. V večji pekač stresite očiščene gobe, ki jih prelijte z 1 žlico olja. Dodajte še polovico soli in gobe nežno zmešajte z rokami, da se enakomerno prepojijo z oljem in soljo. Pecite, dokler se gobe ne zmehčajo (običajno to pomeni približno 10 minut).

- Oglas -

V večji skledi zmešajte kis, 1 žlico olja, česen v prahu in sveži česen, nasekljan peteršilj in majaron, rdečo papriko v prahu, rjavi sladkor, čebulo v prahu, nastrgano limonino lupinico, poper in preostanek soli. Dodajte vroče gobe in premešajte, da bodo gobe enakomerno oblite s tekočino in začimbami.

Gobe skupaj s tekočino postavite v hladilnik za vsaj 2 uri. Če želite, jih lahko takoj postrežete. Mešanico pa lahko shranite tudi v steklen kozarec za vlaganje, ki ga nato zaprete s pokrovčkom. Rok uporabe za tako vložene gobe v hladilniku je približno mesec dni.

Poskusite tudi sami

Najpogostejša načina za shranjevanje gob pri nas sta zagotovo zamrznitev ali pa sušenje. Velja pa preizkusiti tudi vlaganje gob, saj jim začimbe dodajo še svojevrsten okus. Seveda pa vložene gobe niso primerne za pripravo vsake jedi. Preizkusite, kateri način vam najbolj ustreza, seveda pa vedno lahko gobe shranite na več načinov glede na to, za kaj vse jih boste uporabili.

Preberite tudi: Nasveti za nabiranje gob ali gobarjenje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×