Zdravje & prehrana6 pogostih napak pri uživanju jabolčnega kisa

6 pogostih napak pri uživanju jabolčnega kisa

MORDA VAS ZANIMA

Redno uživanje jabolčnega kisa ima lahko kar nekaj pozitivnih vplivov na zdravje in na telesno težo. Vendar pa se pogosto zgodi, da je uživanje kisa povezano z določenimi napakami. Tako lahko ta navada povzroči več škode in koristi. Dobro je torej poznati nekaj najpogostejših napak, da se jim boste lahko sami izognili …

1. Uživanje nerazredčenega kisa

- Oglas -

Preden jabolčni kis zaužijete, ga morate nujno razredčiti z vodo. Nerazredčena kislina lahko sicer poškoduje vaše grlo oziroma žrelo, požiralnik ali želodec. Obenem tako ne boste imeli težav s premočnim okusom, ki lahko sicer marsikoga odvrne od rednega uživanja jabolčnega kisa. Seveda pa je lahko nerazredčen kis zelo problematičen tudi za vaše zobe oziroma zobno sklenino, kar je dodatni razlog za to, da je uživanje jabolčnega kisa »na žlico« odsvetovano.

2. Neuporaba slamice

To, da jabolčni kis pred zaužitjem razredčite, pa še ne pomeni, da ga je priporočljivo piti tako kot druge pijače. Četudi jabolčni kis zmešate z vodo, gre namreč še vedno za nadpovprečno kisel napitek, ki ima lahko predvsem na dolgi rok negativen vpliv na zobno sklenino. Tako je zelo priporočljivo, da jabolčni kis, razredčen z vodo, pijete po slamici – seveda takšni, za večkratno uporabo.

Uporaba jabolčnega kisa napake

3. Uživanje kisa po obroku

Po mnenju mnogih strokovnjakov naj bi bili pozitivni učinki jabolčnega kisa še posebej izraziti, če ga zaužijemo pred obrokom. Če torej kis trenutno uživate po obroku, ste s tem prikrajšani za določene pozitivne vplive – predvsem za pozitiven vpliv jabolčnega kisa za prebavo, kar je še posebej pomembno pri nekoliko starejši populaciji. Z leti se namreč količina želodčnih sokov pogosto nekoliko zmanjša. Jabolčni kis, ki ga zaužijete pred obrokom (ali pa med samim obrokom, npr. kot del preliva za solato), lahko tako pomaga pri preprečevanju težav z zaprtjem ali napihnjenostjo, saj deloma nadomesti želodčne sokove in s tem olajša prebavni proces.

4. Pretiravanje pri količini

Uživanje jabolčnega kisa je navada, ki se je je smiselno lotiti postopoma. To pomeni, da je smiselno začeti z zelo majhno dnevno količino jabolčnega kisa (npr. 1 žlička ali celo manj), nato pa količino postopoma povečevati. Tako boste lahko opazovali, kako vaše telo reagira na jabolčni kis, in temu prilagodili dnevni odmerek. Če opažate težave, kot so razdražen želodec ali pekoč občutek, je količina kisa vsekakor prevelika in jo je treba zmanjšati. Tudi če nimate posebnih težav pri povečevanju odmerka, pa je odsvetovano, da dnevna količina jabolčnega kisa, ki ga zaužijete, preseže 2 polni žlici.

5. Pitje kisa zvečer oz. pred spanjem

- Oglas -

Pozne večerne ure niso najbolj primeren čas za uživanje jabolčnega kisa. Priporočljivo je namreč, da ste po zaužitju še vsaj pol ure v pokončnem položaju. Uživanje kisa tik pred odhodom v posteljo tako ni najboljša ideja. Ena izmed možnih posledic je na primer zgaga oziroma refluks. Če kis zaužijete tik pred spanjem, pa obstaja tudi večja nevarnost za poškodbe delov prebavil.

6. Neupoštevanje morebitnih zdravstvenih omejitev

Večini ljudi lahko jabolčni kis pomaga pri izboljšanju zdravja, še posebej pri izboljšanju prebave. Vendar pa obstaja tudi tu nekaj izjem. Tako lahko včasih jabolčni kis dodatno poslabša predhodno obstoječe težave, povezane s prebavili. Ena izmed napak, povezanih z uživanjem jabolčnega kisa, je tako tudi neupoštevanje omejitev, zaradi katerih ta navada morda ni najboljša za vas. Če ste v dvomih, vsekakor priporočamo posvet z zdravnikom. Med težave, pri katerih je lahko uživanje jabolčnega kisa problematično, na primer sodi okužba z bakterijo, imenovano Helicobacter pylori, ki naj bi bila med drugim povezana z nastajanjem želodčnih razjed.

Preberite tudi: Jabolčni kis za prebavo, zdravje in hujšanje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×