Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaVodni kefir, zakladnica probiotikov – pripravite ga sami!

Vodni kefir, zakladnica probiotikov – pripravite ga sami!

MORDA VAS ZANIMA

Vodni kefir je zelo enostaven za pripravo, obenem pa izjemno zdrav. To je predvsem zasluga probiotičnih kultur, s katerimi je bogat. Uživanje vodnega kefirja bo imelo tako blagodejen vpliv na vašo prebavo oziroma črevesje. In ker je prav dobra prebava osnova celostnega zdravja, predvsem močnega imunskega sistema, je uživanje probiotikov in drugih za prebavila koristnih snovi izjemno pomembno.

- Oglas -

Vodni kefir

Zakaj izbrati vodni kefir

Medtem ko klasični kefir vsebuje laktozo, je vodni kefir primeren tudi za alergike, seveda pa tudi za vegane. Med drugim lahko vodni kefir pomaga pri težavah z glavoboli, povišanim holesterolom, pri nespečnosti, zasluzenosti, povišani telesni teži in pri povišanem krvnem sladkorju. Razlogov za uživanje vodnega kefirja je vsekakor več kot dovolj. Kako se torej lotiti priprave?

Vodni kefir zrna

Priprava: Naredite svoj vodni kefir

Pripomočki in sestavine:

  • steklen kozarec,
  • plastična ali lesena kuhalnica,
  • gaza,
  • gumica,
  • fino cedilo,
  • kristalna zrnca vodnega kefirja (približno 3 žlice),
  • 50 gramov sladkorja in
  • 8,5 dl vode.

Postopek priprave

V kozarec najprej stresite sladkor. Dodajte 1 dl vroče vode. Priporočamo vam, da uporabite vodo, ki ne vsebuje klora, saj sicer tvegate, da vodni kefir ne uspe, kot bi sicer. Premešajte, da se sladkor raztopi. Nato dodajte še 7,5 dl hladne ali na sobno temperaturo segrete vode. Ko bo temperatura mešanice med 20 °C in 30 °C, dodajte še zrnca vodnega kefirja. Prekrijte kozarec z gazo ali krpo, ki jo fiksirajte z gumico. Nato kozarec položite na toplo za 24–48 ur. Daljši čas varjenja kefirja pomeni manjšo vsebnost sladkorja.

- Oglas -

Vodni kefir priprava

Proti koncu lahko začnete s pripravo nove sladke vode. Precedite mešanico v prvem kozarcu in dodajte zrnca vodnega kefirja v naslednji kozarec. V prvem kozarcu ste zdaj dobili vodni kefir. Postopek lahko torej vseskozi ponavljate. Tako boste imeli vedno pri roki svež vodni kefir. Nočete izdelati novega vodnega kefirja takoj, vendar bi želeli ohraniti zrnca? V tem primeru lahko zrnca shranite v hladilniku ali jih posušite, vendar morate paziti, da so bila zrnca pred tem aktivna najmanj 3–4 tedne.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×