DomovZdravje & prehranaVodni kefir: Zakladnica probiotikov, ki ga lahko pripravite sami

Vodni kefir: Zakladnica probiotikov, ki ga lahko pripravite sami

Kljuฤni poudarki:

  • Vodni kefir je enostaven za pripravo, brez laktoze in primeren za vegane ter alergike.
  • Bogat je s probiotiki, kar izboljลกuje prebavo, krepรญ imunski sistem in lajลกa prebavne teลพave.
  • Pomaga uravnavati holesterol, krvni sladkor, lajลกati glavobole in nespeฤnost.

Ste vedeli, da vodni kefir vsebuje veฤ kot deset razliฤnih sevov koristnih bakterij in kvasovk? Presenetljivo, kajne? ฤŒe ste navduลกeni nad zdravim ลพivljenjskim slogom in iลกฤete prijeten naฤin za krepitev prebave, je ta svetlo bublajoฤa kreacija ravno prava za vas. V zadnjem ฤasu vodni kefir spet pridobiva na priljubljenosti, saj ima koristno vlogo v uravnoteลพeni mikrobioti ฤrevesja. Izvedeli boste, kaj je vodni kefir, zakaj je v trendu tudi letos, kako ga enostavno pripravite doma, in kako lahko spodbudi vaลกe poฤutje ter prebavo.

Vodni kefir je zelo enostaven za pripravo, obenem pa izjemno zdrav. To je predvsem zasluga probiotiฤnih kultur, s katerimi je bogat. Uลพivanje vodnega kefirja bo imelo tako blagodejen vpliv na vaลกo prebavo oziroma ฤrevesje. In ker je prav dobra prebava osnova celostnega zdravja, predvsem moฤnega imunskega sistema, je uลพivanje probiotikov in drugih za prebavila koristnih snovi izjemno pomembno.

Vodni kefir

Kaj sploh je vodni kefir?

Definicija in sestava

Vodnemu kefirju pravimo tudi tibicos ali tibetansko vino. Pripravi se iz vode, sladkorja, suhega sadja (ponavadi rozin ali fig), limone ter tibetanskih zrnc โ€“ gelastega kompleksa probiotiฤnih kultur bakterij in kvasovk. Tako nastane probiotiฤni napitek z neลพno sadno aromo in naravno ogljikovo kislino.

Podprto z raziskavami

Raziskave kaลพejo, da redno uลพivanje fermentiranih napitkov, kot je vodni kefir, lahko uravnava ฤrevesni mikrobiom in podpira prebavne procese. Ena izmed ลกtudij (Journal of Gastroenterology, 2024) je potrdila zmanjลกanje napihnjenosti in pospeลกeno prebavo po 4โ€‘tedenskem uลพivanju fermentiranih napitkov.

Zakaj izbrati vodni kefir

Medtem ko klasiฤni kefir vsebuje laktozo, je vodni kefir primeren tudi za alergike, seveda pa tudi za vegane. Med drugim lahko vodni kefir pomaga pri teลพavah z glavoboli, poviลกanim holesterolom, pri nespeฤnosti, zasluzenosti, poviลกani telesni teลพi in pri poviลกanem krvnem sladkorju. Razlogov za uลพivanje vodnega kefirja je vsekakor veฤ kot dovolj. Kako se torej lotiti priprave?

Vodni kefir zrna

Priprava: Recept za vodni kefir

Pripomoฤki in sestavine:

  • steklen kozarec,
  • plastiฤna ali lesena kuhalnica,
  • gaza,
  • gumica,
  • fino cedilo,
  • kristalna zrnca vodnega kefirja (pribliลพno 3 ลพlice),
  • 50 gramov sladkorja in
  • 8,5 dl vode.

Postopek priprave

V kozarec najprej stresite sladkor. Dodajte 1 dl vroฤe vode. Priporoฤamo vam, da uporabite vodo, ki ne vsebuje klora, saj sicer tvegate, da vodni kefir ne uspe, kot bi sicer. Premeลกajte, da se sladkor raztopi. Nato dodajte ลกe 7,5 dl hladne ali na sobno temperaturo segrete vode. Ko bo temperatura meลกanice med 20 ยฐC in 30 ยฐC, dodajte ลกe zrnca vodnega kefirja. Prekrijte kozarec z gazo ali krpo, ki jo fiksirajte z gumico. Nato kozarec poloลพite na toplo za 24โ€“48 ur. Daljลกi ฤas varjenja kefirja pomeni manjลกo vsebnost sladkorja.

Vodni kefir priprava

Proti koncu lahko zaฤnete s pripravo nove sladke vode. Precedite meลกanico v prvem kozarcu in dodajte zrnca vodnega kefirja v naslednji kozarec. V prvem kozarcu ste zdaj dobili vodni kefir. Postopek lahko torej vseskozi ponavljate. Tako boste imeli vedno pri roki sveลพ vodni kefir. Noฤete izdelati novega vodnega kefirja takoj, vendar bi ลพeleli ohraniti zrnca? V tem primeru lahko zrnca shranite v hladilniku ali jih posuลกite, vendar morate paziti, da so bila zrnca pred tem aktivna najmanj 3โ€“4 tedne.

Kako uลพivati vodni kefir

  • Zjutraj: s sokom citrusov za naravno prebuditev telesa in prebave.
  • Popoldne: razredฤen s sadnim sokom namesto gazirane pijaฤe.
  • Pred spanjem: kot digestiv, topel kefir s cimetom umiri telo in duha.

Koristi za zdravje in poฤutje

Krepitev prebave in ฤrevesne mikrobiote

Vodnemu kefirju pripisujejo sposobnost vzpostavljanja ravnovesja โ€œdobrihโ€ bakterij v ฤrevesju. To je koristno pri napihnjenosti, redkih prebavah in sploลกnem stanju ฤrevesja.

Naravna podpora imunske obrambe

Probiotiki se med drugim povezujejo z aktivno imunsko odzivnostjo. Moฤan ลพivฤni sistem v ฤrevesju vpliva na razpoloลพenje, energijo in odpornost.

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naลกa dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritiฤarka/recezentka. Je veganska in avtorica ลกtevilnih ฤlankov in receptov. Njena podroฤja so zdrav ลพivljenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJล E