Vodni kefir, zakladnica probiotikov – pripravite ga sami!

    Vodni kefir je zelo enostaven za pripravo, obenem pa izjemno zdrav. To je predvsem zasluga probiotičnih kultur, s katerimi je bogat. Uživanje vodnega kefirja bo imelo tako blagodejen vpliv na vašo prebavo oziroma črevesje. In ker je prav dobra prebava osnova celostnega zdravja, predvsem močnega imunskega sistema, je uživanje probiotikov in drugih za prebavila koristnih snovi izjemno pomembno.


    Vodni kefir

    Zakaj izbrati vodni kefir

    Medtem ko klasični kefir vsebuje laktozo, je vodni kefir primeren tudi za alergike, seveda pa tudi za vegane. Med drugim lahko vodni kefir pomaga pri težavah z glavoboli, povišanim holesterolom, pri nespečnosti, zasluzenosti, povišani telesni teži in pri povišanem krvnem sladkorju. Razlogov za uživanje vodnega kefirja je vsekakor več kot dovolj. Kako se torej lotiti priprave?

    Vodni kefir zrna

    Priprava: Naredite svoj vodni kefir

    Pripomočki in sestavine:

    • steklen kozarec,
    • plastična ali lesena kuhalnica,
    • gaza,
    • gumica,
    • fino cedilo,
    • kristalna zrnca vodnega kefirja (približno 3 žlice),
    • 50 gramov sladkorja in
    • 8,5 dl vode.

    Postopek priprave

    V kozarec najprej stresite sladkor. Dodajte 1 dl vroče vode. Priporočamo vam, da uporabite vodo, ki ne vsebuje klora, saj sicer tvegate, da vodni kefir ne uspe, kot bi sicer. Premešajte, da se sladkor raztopi. Nato dodajte še 7,5 dl hladne ali na sobno temperaturo segrete vode. Ko bo temperatura mešanice med 20 °C in 30 °C, dodajte še zrnca vodnega kefirja. Prekrijte kozarec z gazo ali krpo, ki jo fiksirajte z gumico. Nato kozarec položite na toplo za 24–48 ur. Daljši čas varjenja kefirja pomeni manjšo vsebnost sladkorja.

    Vodni kefir priprava

    Proti koncu lahko začnete s pripravo nove sladke vode. Precedite mešanico v prvem kozarcu in dodajte zrnca vodnega kefirja v naslednji kozarec. V prvem kozarcu ste zdaj dobili vodni kefir. Postopek lahko torej vseskozi ponavljate. Tako boste imeli vedno pri roki svež vodni kefir. Nočete izdelati novega vodnega kefirja takoj, vendar bi želeli ohraniti zrnca? V tem primeru lahko zrnca shranite v hladilniku ali jih posušite, vendar morate paziti, da so bila zrnca pred tem aktivna najmanj 3–4 tedne.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    Ne zamudite zanimivih vsebin:

    Deli
    Karmen Jordan
    Karmen Jordan, diplomirana slovenistka in literarna komparativistka, podiplomska študentka; njen vsakdan je prepreden z branjem in pisanjem. Dolgi sprehodi brez cilja, s katerimi občasno prekine svojo običajno rutino, ji pomagajo, da zbistri misli in si nabere novih moči.