0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiV Švici odobrili uporabo »naprave za samomor«

V Švici odobrili uporabo »naprave za samomor«

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim je javnost razburkala novica, ki prihaja iz Švice. Kot je znano, je v državi že kar nekaj časa dovoljeno izvajanje evtanazije, zdaj pa so se odločili, da naredijo še korak dlje. Odobrena je bila namreč uporaba naprave za samomor, katere uporaba je zdaj legalna po vsej državi. Medtem ko pri klasični obliki evtanazije življenje osebe, ki se odloči za to možnost, konča druga oseba (praviloma je to zdravnik), je naprava, ki so jo odobrili v Švici, naslednja stopnja t. i. samomora z asistenco, pri katerem ni potrebna neposredna pomoč druge osebe. Glede na napovedi naj bi se začela naprava, ki spominja na nekakšno kapsulo oziroma sarkofag, uporabljati že prihodnje leto.

- Oglas -

Zaradi podobnosti s sarkofagom so napravo poimenovali Sarco

Besedna zveza samomor z asistenco se običajno uporablja takrat, ko nekdo osebi, ki želi umreti, priskrbi zelo močne sedative ipd., vendar sam ne sodeluje pri »zadnjem koraku«. Kot omenjeno, je mogoče »napravo za samomor«, ki bo najverjetneje že kmalu na voljo za množično uporabo, razumeti kot naslednjo stopnjo opisanega principa. Zaradi podobnosti s sarkofagom je bila naprava poimenovana Sarco, razvilo pa jo je podjetje s prav tako pomenljivim imenom: Exit International.

Oseba, ki se odloči za to možnost, mora proces sprožiti sama

»Samomorilska kapsula« naj bi omogočala hitro in nebolečo smrt oziroma nekakšno avtoevtanazijo, ki ne zahteva neposredne vpletenosti drugih oseb. Toda kako natančno poteka sam postopek? Oseba, ki se odloči za to možnost, leže v posteljo, ki je montirana v notranjosti naprave Sarco. Kapsula se nato zapre, naprava pa zastavi različna vprašanja, kar je namenjeno preverjanju, ali si želi oseba v notranjosti kapsule resnično umreti. Sledi aktivacija naprave. Ta aktivacija ni samodejna, ampak mora oseba, ki se je odločila za smrt s pomočjo »naprave za samomor« Sarco, postopek sprožiti sama, pri čemer ni nobenih časovnih omejitev. Če si torej premisli, ima še vedno čas, da zapusti kapsulo.

Hiter dvig ravni dušika, obenem pa znižanje deleža kisika v zraku na 1 %

Ko je postopek »usmrtitve« sprožen, vse poteka zelo hitro. Notranjost kapsule se napolni z dušikom, sočasno pa se močno zmanjša količina kisika v zraku, in sicer z 21 odstotkov na 1 odstotek. Po približno 30 sekundah naj bi oseba v notranjosti kapsule začutila evforijo, ki je značilna za t. i. hipoksijo, torej pomanjkanje kisika v možganih, čemur naj bi sledila povsem neboleča smrt. Razvijalci naprave zatrjujejo, da ne gre za klasično zadušitev in da ni nevarnosti za hiperventilacijski sindrom. 

- Oglas -

Kapsula namesto krste

Uporaba naprave, ki je bila izdelana s pomočjo vedno bolj priljubljene metode 3D-tiskanja, ne bo omejena samo na bolnišnično okolje. Postaviti jo bo mogoče praktično kjer koli in si po želji privoščiti »smrt z razgledom«. Posebnost naprave pa je tudi »večfunkcionalnost«. Ko oseba v kapsuli umre, je mogoče kapsulo preprosto odstraniti z glavnega dela naprave Sarco. Ta kapsula pa se lahko nato uporabi namesto klasične krste. Izdelana je namreč iz lesa in drugih biorazgradljivih materialov.

Razvijalci razmišljajo o nadgradnji s kamero in mikrofonom

V podjetju Exit International so upali, da bo uporaba naprave Sarco možna že nekoliko prej, vendar jim je nato načrte prekrižala epidemija. Ta čas so med drugim izkoristili za razmislek o možnih nadgradnjah, ki bi lahko poskrbele za »lepšo izkušnjo«. Ena od idej je tako tudi nadgradnja »naprave za samomor« s kamero in mikrofonom. Oseba v kapsuli bi lahko tako neposredno pred smrtjo komunicirala s tistimi zunaj.

Preberite tudi: Izbrala je evtanazijo še preden je izgubila bitko z demenco

.

NAJNOVEJŠE