Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
ZgodbeIzbrala je evtanazijo še preden je izgubila bitko z demenco

Izbrala je evtanazijo še preden je izgubila bitko z demenco

MORDA VAS ZANIMA

Evtanazija je nedvomno eno tistih področij, ki močno razdvajajo javnost. Še toliko bolj pa to velja za primere, ko je pacientova sposobnost sprejemanja zavestnih odločitev postavljena pod velik vprašaj. Takšni so denimo primeri ljudi z demenco …

- Oglas -

Nedolgo tega je s pomočjo zdravniškega osebja svoje življenje predčasno končala 81-letna Nizozemka Annie Zwijnenberg, katere diagnoza je bila prav ena izmed oblik demence – Alzheimerjeva bolezen. Nekaj ur po tem, ko je popila zelo visok odmerek pomirjeval, ji je bila vbrizgana smrtna doza, ki je poskrbela, da se ni nikoli več zbudila. 

Možnost napak poskušajo na Nizozemskem zmanjšati z zgodnjo izvedbo postopka 

Kot je znano, je Nizozemska ena redkih držav, kjer je evtanazija oziroma t. i. aktivna evtanazija trenutno legalna. Pri tem obstajajo ponekod posebne omejitve – na primer ta, da je lahko prošnja za evtanazijo odobrena le pri nekom, ki so mu zdravniki napovedali 6 mesecev ali manj življenja.

Na Nizozemskem se sicer vsako leto za evtanazijo odloči precej ljudi, pri čemer pa so določeni primeri še posebej kontroverzni. Mednje sodijo tudi primeri ljudi, kot je bila Annie Zwijnenberg, torej pacientov z demenco. Eno glavnih vprašanj v tovrstnih primerih je seveda to, ali omenjena diagnoza res omogoča racionalno presojo.

Pri Annie Zwijnenberg sicer bolezen še ni močno napredovala, vendar pa so bili nekateri prav zaradi tega dejstva zmedeni zaradi njenih načrtov – pred izvedbo postopka je bila namreč še vedno sposobna samostojnega življenja, očitno pa tudi samostojnih odločitve. Prav k temu namreč stremijo pri pacientih z Alzheimerjevo boleznijo oziroma demenco. V večini primerov se tu evtanazija izvede že zelo zgodaj, in sicer ravno zaradi dejstva, da so lahko zdravniki karseda prepričani, da je to nekaj, česar si oseba zares želi.

Zdravniki se lahko zaradi napačne presoje znajdejo v resnih težavah

- Oglas -

Vprašanje spoštovanja pacientove svobodne volje je seveda v primeru zdravnikov povezano tudi s pravno zaščito. Prav na Nizozemskem je na primer nedolgo tega zdravnik izvedel postopek evtanazije pri osebi z demenco, zaradi česar je bil kasneje ovaden, saj se je izkazalo, da to morda ni bila resnična želja pacientke.  Poleg tega pa prihaja v omenjeni državi tudi do odstopov članov komisije za medicinsko etiko …

Berna van Baarsen, pred tem 10 let članica ene takšnih komisij, je denimo odstopila prav zaradi dejstva, da je bila zaskrbljena zaradi »čudnih podrobnosti, povezanih s primeri odobrene evtanazije«. Med drugim je povedala še, da je tudi nasploh težko vedeti, kaj pacienti v resnici hočejo, če se zdravniki ne znajo pogovarjati z njimi. Sprva naj bi namreč večina  zatrjevala, da nočejo živeti v domu za starostnike ali pristati na invalidskem vozičku. A v primerih, ko vendarle pride do opisanih situacij, ljudje po besedah Berne van Baarsen večinoma najdejo način, kako se z njimi spopasti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×