[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj se lahko zgodi, če pijete preveč jabolčnega kisa?

Kaj se lahko zgodi, če pijete preveč jabolčnega kisa?

MORDA VAS ZANIMA

Jabolčni kis, razredčen z vodo, je lahko zdrav napitek, ki pomaga pri preprečevanju mnogih težav z zdravjem. Vendar pa ima lahko pitje prevelikih količin jabolčnega kisa določene negativne posledice. Tako je vedno najbolje, da začnete z uživanjem jabolčnega kisa postopoma. Načeloma naj dnevni odmerek ne bi presegal 2 žlic.  

- Oglas -

Poslabšanje simptomov gastropareze

Velikokrat se jabolčni kis priporoča ljudem z diabetesom, saj kis nekoliko upočasni izhod hrane iz želodca, posledično pa ne prihaja do prehitrih dvigov ravni glukoze v krvi. Vendar pa je lahko prav ta učinek jabolčnega kisa problematičen za ljudi z gastroparezo – motnjo praznjenja želodca. Pri tej bolezni se je torej bolje povsem izogniti uživanju jabolčnega kisa.

Prebavne težave

Verjetno ena najpogostejših težav, do katere lahko pride, če pretiravate z jabolčnim kisom, so določene prebavne težave (na primer diareja) ali pa slabost. Če je to zares izvor težav, bi morale hitro miniti, ko zmanjšate količino jabolčnega kisa. V zmernih količinah ima sicer kis običajno zelo pozitiven vpliv na prebavo.

Erozija zobne sklenine

Malo verjetno je sicer, da bi lahko zgolj redno pitje jabolčnega kisa resneje poškodovalo vašo zobno sklenino. A kljub temu morate paziti na to, da kis pred zaužitjem razredčite z vodo in da s količinami ne pretiravate. Poleg tega pa je pametno, da po zaužitju jabolčnega kisa izperete ustno votlino z malce vode.

Preberite tudi: Odkrili resnično zdravilo za karies, ki spodbudi obnovo zoba?

- Oglas -

Možna interakcija z določenimi zdravili

Čeprav se zdi na prvi pogled jabolčni kis povsem varen dodatek k prehrani, pa morate biti v primeru uživanja določenih zdravil vendarle previdni. Če razmišljate o tem, da bi začeli redno piti jabolčni kis, obenem pa jemljete zdravila, ki so vam bila predpisana, je o tem pametno obvestiti zdravnika. V določenih primerih lahko namreč pride do kontraindikacij. Če denimo jemljete zdravila za diabetes, lahko v kombinaciji s kisom pretirano znižajo raven sladkorja v krvi. Problematična so lahko tudi zdravila, namenjena zniževanju ravni kalija v krvi, ali pa diuretiki.  

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×