Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.

Covid-19: skoraj polovica vseh primerov asimptomatičnih

Raziskovalci so ugotovili, da naj bi bil asimptomatičen potek bolezni značilen za kar približno 40,5 odstotka, torej skoraj polovico vseh primerov covida-19.

Najboljši prijatelji za vaše astrološko znamenje

Ali se vedno spoprijateljite z »napačnimi osebami«, ki nimajo najboljšega vpliva na vas? Prav tisto, kar vas je pri določeni osebi pritegnilo, lahko postopoma postane zelo problematično in celo uničujoče.
Ekologija & okoljeSkoraj polovica plastike v oceanih posledica »hrane za s sabo« in dostave

Skoraj polovica plastike v oceanih posledica »hrane za s sabo« in dostave

MORDA VAS ZANIMA

Do danes smo praktično že vsi seznanjeni s tem, da so plastični odpadki v oceanih velika težava. Toda od kod natančno prihaja vsa ta plastika? V oceanih se seveda znajdejo zelo raznoliki plastični odpadki, vendar določene vrste kljub temu prevladujejo. Podatki o tem so pogosto zaviti v tančico skrivnosti, na srečo pa je študija, ki je bila pred nekaj meseci objavljena v reviji Nature Sustainability, poskrbela za zelo natančne informacije o tem, kaj resnično skrivajo naša morja. Ne, največja težava niso slamice, ki so bile v zadnjih letih deležne toliko gneva …

Poleg same embalaže so tu še vrečke in pribor

- Oglas -

Natančna preučitev plastičnih odpadkov v oceanih je razkrila, da so daleč najbolj problematični odpadki, ki so posledica »hrane za s sabo« oziroma osebnega prevzema hrane, ki jo nato pojemo doma ali kje drugje, in dostave hrane na dom. Ti odpadki so namreč predstavljali kar 44 odstotkov vse odpadne plastike v oceanih, torej skoraj polovico. Pri storitvah, kot je dostava hrane na dom, se seveda najpogosteje uporablja embalaža za enkratno uporabo. Čeprav so se nekateri ponudniki že odločili za okolju prijaznejšo embalažo, še vedno močno prevladujejo tisti, ki hrano za stranke zapakirajo v plastično embalažo. Poleg same embalaže je tu še pribor za enkratno uporabo, ki je pogosto prav tako izdelan iz plastike, pozabiti pa ne smemo niti na plastične vrečke in plastenke, če stranke naročijo tudi pijačo.

Odpadna plastika v oceanih precej manj raznolika, kot se morda zdi na prvi pogled

Naštete vrste odpadkov, ki so neposredno povezane z osebnim prevzemom hrane in dostavo hrane na dom, so bile odkrite praktično povsod – tako v globinah oceanov kot na površini, ob obalah. Zelo pomenljiv je tudi podatek o tem, da plastični odpadki v oceanih v resnici niso tako raznoliki, kot se zdi na prvi pogled. Približno 75 odstotkov vse odpadne plastike v oceanih namreč predstavlja zgolj 10 različnih vrst plastičnih izdelkov. Če želimo očistiti oceane, je torej potreben premišljen načrt; namesto da zapravljamo čas z »malenkostmi«, se je smiselno osredotočiti na tiste izdelke in panoge, ki spadajo med glavne krivce za onesnaženost oceanov.

Drugo mesto na lestvici »najbolj problematičnih« je zasedla ribiška oprema

Šlo je za obsežno raziskavo, saj so strokovnjaki podatke za analizo črpali iz kar 36 različnih globalnih baz podatkov. Zdi se torej, da ugotovitve precej natančno odslikavajo realno stanje. Poleg »kopenskih dejavnosti« so strokovnjaki izpostavili še eno dejavnost, ki je kriva za ogromno plastičnih odpadkov v oceanih, in sicer ribolov. Dejstvo, da ogromno opreme, ki jo uporabljajo ribiči, konča v oceanih, je sicer znano že kar nekaj časa, toda študija, ki je bila objavljena v reviji Nature Sustainability, je tudi tu postregla z natančnejšimi podatki: ribiška oprema je namreč zasedla drugo mesto, takoj za plastično embalažo, ki je posledica osebnega prevzema hrane in dostave.

Reševanje težave tam, kjer je nujno – ne tam, kjer so spremembe najbolj enostavne

Raziskovalci so podali tudi nekaj predlogov za zajezitev »glavnega dotoka« plastičnih odpadkov. Poleg najbolj očitnega predloga, ki je seveda prehod k embalaži za enkratno uporabo, izdelani iz biorazgradljivih materialov, je lahko po mnenju raziskovalcev vsaj v določenih okoliščinah smiselna vzpostavitev sistema, ki temelji na povrnitvi stroška embalaže, če stranke embalažo kasneje vrnejo v poslovalnico, kjer so jo prevzele. Možnost za to, da embalaža pristane v oceanih, se s tem precej zmanjša. Strokovnjaki, ki so pripravili študijo, upajo, da bodo njihove ugotovitve odločevalce spodbudile k temu, da se težave (končno) lotijo na pravem koncu – tam, kjer je to resnično nujno, ne tam, kjer so spremembe najlažje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×