0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUšesno maslo je večinoma najbolje pustiti pri miru

Ušesno maslo je večinoma najbolje pustiti pri miru

MORDA VAS ZANIMA

Kako varno odstraniti ušesno maslo? Ali ga je sploh potrebno čistiti? Vatirane palčke za čiščenje ušes so še vedno zelo prodajane – in to kljub številnim opozorilom strokovnjakov, da je lahko uporaba tovrstnih pripomočkov zelo varna. Čeprav ste najbrž že naleteli na tovrstna opozorila, obstaja velika verjetnost, da tudi sami sodite med tiste, ki si pri čiščenju ušes pomagajo prav z vatiranimi palčkami. Morda pa vas bo razbijanje določenih mitov, povezanih z ušesnim maslo, končno prepričalo, da spremenite svoje navade …

- Oglas -

Ali je sploh nujno, da ušesno maslo odstranjujemo?

Podobno kot mnogi drugi organi oziroma sistemi v našem telesu se tudi uho praviloma čisto popolnoma samo, ne da bi pri tem potrebovalo dodatno pomoč. Ušesno maslo (strokovno imenovano cerumen), ki nastaja v ušesnem kanalu, se tako samodejno pomika proti zunanjosti. Po mnenju strokovnjakov tako posebno čiščenje ušes večinoma sploh ni potrebno. Seveda obstajajo tudi tu določene izjeme. Sem sodijo na primer ljudje, pri katerih je tvorba ušesnega masla močno povečana. Poleg tega se lahko določene težava pojavijo tudi pri tistih, katerih ušesno maslo je nadpovprečno suho – običajno je ta pojav še posebej pogost pri starostnikih. Vendar pa tudi v tovrstnih primerih uporaba vatiranih palčk za čiščenje ušes ni prava rešitev. Obstajajo namreč precej boljše oziroma varnejše metode (več o tem v nadaljevanju).

Ušesno maslo in Pregled pri zdravniku

Zakaj je lahko uporaba vatiranih palčk tako problematična?

Na prvi pogled se zdijo vatirane palčke za čiščenje ušes povsem nedolžne, zato je to najpogostejši pripomoček, s katerim si posameznik čisti ušesno maslo. To je tudi razlog, zaradi katerega večina pri nakupu in poznejši uporabi ne pomišlja posebej. Vendar pa bo morda bolje, da ta izdelek naslednjič pustite na polici, namesto da ga položite v nakupovalni voziček. Z vatirano palčko je namreč mogoče hitro poškodovati ušesni kanal ali bobnič, kar lahko seveda privede celo do izgube sluha. Poleg tega pa se rado zgodi, da z vatirano palčko ušesno maslo potisnete še globlje – učinek je torej povsem nasproten od želenega. Posledično v ušesu občutite močan pritisk, zaradi česar pride do poslabšanja sluha. Razvije pa se lahko tudi zelo boleče ušesno vnetje.

Je ušesno maslo zares »umazanija«?

Nihče seveda ne želi, da bi bil dojet kot oseba, ki slabo skrbi za higieno. Prav zato je uporaba vatiranih palčk za ušesa še vedno tako močno razširjena. Eden največjih mitov, povezanih z ušesnim maslom, je namreč ta, da gre za umazanijo. Vendar pa strokovnjaki o ušesnem maslu raje govorijo kot o pomembni zaščitni snovi, ki ima seveda svoj namen. Tako ušesno maslo deluje kot naravno vlažilno sredstvo, ki preprečuje pretirano izsuševanje notranjosti ušesa. Obenem pomaga ujeti delce umazanije in prahu, s čimer se zmanjša nevarnost za to, da bi ti delci zašli pregloboko v uho. Podobno velja tudi za bakterije in druge mikroorganizme. To pomeni, da ima ušesno maslo pomembno vlogo pri preprečevanju vnetij. Za povrh pa absorbira odmrle kožne celice in podobne neuporabne delce.

- Oglas -

Kaj pa če je odstranjevanje vendarle nujno?

Kot je bilo omenjeno, lahko ušesno maslo pri nekaterih ljudeh nastaja v večjih količinah kot pri drugih. To je med drugim povezano s starostjo, okoljem in celo z našo prehrano. Če je tvorba ušesnega masla tako močno povečana, da povzroča neprijetne simptome, je seveda nujno ukrepanje. Ker pa lahko tudi v tovrstnih primerih z vatiranimi palčkami povzročimo več škode kot koristi, strokovnjaki priporočajo, da izberete varnejše, obenem pa učinkovitejše metode. Pri čezmernih količinah ušesnega masla, ki je obenem zelo suho, zato se težko izloča samo, se na primer priporočajo izdelki, kot so posebne kapljice, ki pomagajo pri mehčanju ušesnega masla. Če gre za še posebej trdovratno obliko te težave, pa je najbolje, da se obrnete na svojega zdravnika, ki bo poskrbel za varno odstranjevanje s posebnimi sterilnimi pripomočki.

Preberite tudi: Vnetje ušes: Kateri domači pripravki pomagajo?

.

NAJNOVEJŠE