0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastImate katero od teh izjemno redkih sposobnosti?

Imate katero od teh izjemno redkih sposobnosti?

MORDA VAS ZANIMA

Naši talenti se lahko močno razlikujejo. Seveda zgolj talent pogosto še ni dovolj – če ne razvijate določenih sposobnosti, lahko postopoma »zakrnijo«. A po drugi strani se zdi, da vendarle ni mogoče popolnoma izbrisati razlik, ki so pogojene že z našo genetiko. Težko je zanikati, da imajo nekateri ljudje prirojene sposobnosti, ki jih je praktično nemogoče razviti, ne glede na to, koliko truda in časa bi poskušali vložiti v to. Tokrat izpostavljamo nekaj takšnih sposobnosti – preverite, ali je morda s katero izmed njih narava obdarila tudi vas.

- Oglas -

Sinestezija

S sinestezijo ste se morda srečali pri pouku slovenščine. Gre namreč za posebno slogovno figuro, ki so jo nekateri pesniki še posebej radi uporabljali. Verjetno najbolj znan primer pesniške rabe sinestezije je Baudelairov sonet »Sorodnosti«. Vendar pa sinestezija ni nekaj, kar živi le v poeziji. Za nekatere ljudi naj bi bila doživetja, ki bi jih bilo mogoče opisati kot sinestetična, del vsakdana. Za kaj natanko gre? Strnjeno bi bilo mogoče sinestezijo opisati kot prepletanje oziroma mešanje različnih čutnih zaznav. Za ljudi, ki imajo to sposobnost, so na primer barve neločljivo povezane z določenimi okusi, zvoki ali vonji. Tako imajo občutek, da barve dobesedno okušajo, slišijo ali vonjajo. Do podobnih »križanj« čutnih zaznav lahko prihaja tudi pri drugih čutih, pri čemer je seveda možnih nešteto kombinacij. Sinestezija kot nevrološki pojav naj bi bila sicer še posebej razširjena med ženskami.

Sinestezija

Hipertimezija

Tisto, kar se zdi od zunaj kot zavidanja vreden dar, je lahko nemalokrat tudi prekletstvo. Ena izmed sposobnosti, ki imajo zagotovo takšno »dvojno naravo«, je tako imenovana hipertimezija. Za posameznike in posameznice, ki so »obdarjeni« s to sposobnostjo, je namreč značilno, da se izredno dobro spomnijo praktično vsega, kar se jim je zgodilo v življenju. Lahko jim navedete praktično kateri koli datum in skorajda do najmanjše podrobnosti natančno vam bodo znali opisati, kaj se je takrat dogajalo. Včasih se ne spomnijo le dogodkov iz svojega zasebnega življenja, ampak znajo zelo natančno povzeti tudi splošno družbeno dogajanje na določen dan v preteklosti. Ta dar ima seveda svoje prednosti, saj ljudem, ki so bili rojeni z njim, omogoča, da zelo intenzivno podoživljajo najlepše trenutku. Po drugi strani pa hipertimezija pomeni tudi zelo realistično spominjanje tistega, kar bi bilo morda bolje pozabiti.

Nadpovprečno občutljive brbončice

Ta sposobnost sicer ni tako redka kot druge – je pa zanimiva zaradi dejstva, da ponuja znanstveno razlago tistega, kar pogosto odpravimo kot izbirčnost. Zaradi dejstva, da imajo nekateri ljudje bistveno več brbončic od preostanka populacije, tudi okuse zaznavajo mnogo intenzivneje. Ena izmed posledice tega je, da se zdijo tem ljudem živila, kot je na primer brstični ohrovt, popolnoma neužitna – praktično vse, kar lahko zaznavajo, je izjemno intenzivna grenkoba. Tako ne gre za okuse, na katere bi se lahko sčasoma privadili, saj je njihov odpor povezan z genetsko določenimi dejavniki oziroma z drugačno strukturo jezika.

- Oglas -
Izjemne sposobnosti

Zaznavanje avre

Nekateri ljudje trdijo, da naj bi bili sposobni videti »avro« – posebno svetlobo, ki naj bi obdajala vsakega človeka. Večina znanstvenikov sicer zanika, da bi bilo mogoče videti »energetsko polje«, ki obdaja ljudi. Tovrstna pričevanja tako razlagajo kot posebno obliko sinestezije ali preprosto kot izmišljotino. Japonski raziskovalci so sicer odkrili, da človeška telesa zares oddajajo majhne količine vidne svetlobe. Vendar pa naj bi šlo pri tem za svetlobe, ki je človeško oko ne more zaznati. To, ali je »zaznavanje avre« nekaj, česar so določeni ljudje zares sposobni, tako ostaja odprto vprašanje, prepuščeno vaši lastni interpretaciji …

NAJNOVEJŠE