0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaZnanstveniki našli vzrok za zgodnje sivenje las

Znanstveniki našli vzrok za zgodnje sivenje las

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste že kdaj komu zabrusili, da vam povzroča sive lase. Čeprav so takšne izjave običajno mišljene metaforično, pa ima stres vendarle zelo pomemben vpliv na to, kako hitro bo nekdo osivel. Zdi se, da so se znanstveniki zdaj približali natančni razlagi povezave med pogostim stresom in zgodnjim sivenjem las …

- Oglas -

Osrednjo vlogo naj bi imela noradrenalin in simpatično živčevje

To, da verjetno obstaja povezava med stresnim življenjem in sivenjem las, je sicer znano že kar nekaj časa. Vendar pa prinaša študija, objavljena v reviji Nature, ki je rezultat raziskave, izvedene na Harvardu, novo razumevanje mehanizma, ki je v ozadju te povezave. Sprva so se znanstveniki osredotočili predvsem na vlogo kortizola – hormona, ki je pogosto imenovan kar stresni hormon. Ko se v našem telesu sproži odziv »boj ali beg«, kar je značilno predvsem za zelo stresne situacije, se začne namreč kortizol sproščati v večjih količinah.

Zakaj lasje postanejo sivi

Dolgotrajno povišane ravni kortizola lahko sicer privedejo do številnih zdravstvenih težav, vendar pa so raziskovalci ugotovili, da se je pri preučevanju vzrokov za zgodnje sivenje las bolj smiselno osredotočiti na simpatično živčevje, ki predstavlja enega izmed sestavnih elementov vegetativnega oziroma avtonomnega živčevja. Simpatično živčevje se razprostira po vsem telesu in sega tudi do lasnih mešičkov. Med stresnim odzivom telesa se sproščajo različne snovi, pri čemer pa je za sivenje las bistven predvsem noradrenalin. Ta lahko namreč povzroči, da se celice, odgovorne za tvorbo pigmenta, aktivirajo prehitro. Posledično pa se »zaloga« lasnega pigmenta zelo hitro izprazni. Škoda, ki nastane pri tem, je trajna, saj vsaj za zdaj ni mogoče ponovno oživiti oziroma aktivirati teh celic.

Glavni krivec večinoma genetika, a na določene dejavnike lahko vendarle vplivate

A čeprav ima stres pomembno vlogo pri tem, kako hitro bo nekdo osivel, to še zdaleč ni edini dejavnik, ki vpliva na hitrost sivenja las. Pri večini tistih, ki zelo zgodaj osivijo, naj bi bil primarni razlogi povezani z genetiko. Gre torej za nekaj, kar je v veliki meri določeno že z geni, na kar ne morete neposredno vplivati. Vendar pa strokovnjaki menijo, da vendarle ne bi smeli zanemariti vpliva dejavnikov, nad katerimi imamo vendarle nadzor. Poleg stresa je tako eden izmed dejavnikov, ki povečujejo možnost za to, da bodo začeli vaši lasje siveti že zelo zgodaj, kajenje. Zelo pomemben vpliv pa ima tudi prehrana. Med snovi, katerih pomanjkanje je povezano s povečano verjetnostjo za zgodnje sivenje las, na primer sodijo beljakovine, vitamin B12, baker in železo. Hitro sivenje las je lahko poleg tega povezano tudi z oksidativnim stresom, ki je posledica prevelikega nakopičenja prostih radikalov. Če želite preprečiti oksidativni stres, s čimer se ne zmanjša zgolj verjetnost za zgodnje sivenje las, ampak tudi za mnoge kronične bolezni, je torej priporočljivo, da vsebuje vaša prehrana čim več antioksidantov.

- Oglas -

Zgodnje sivenje las kot opozorilo, da je smiselno spremeniti vsakodnevne navade?

Včasih je lahko zgodnje sivenje las tudi simptom določenih zdravstvenih težav, zato je vsekakor smiseln pregled pri zdravniku, da se izključijo resnejše bolezni. Sivi lasje seveda sami po sebi niso bolezen ali nekaj, česar bi se morali sramovati. Navsezadnje lasje postopoma osivijo večini ljudi. Vsako desetletje po 30. letu naj bi namreč verjetnost za pojav sivih las narastla za približno 10 odstotkov. A če sumite, da bi bil lahko v vašem primeru pomemben krivec za zgodnje sivenje las stres, je vsekakor smiselno, da vzamete to kot znak, ki opozarja, da je najverjetneje čas za določene spremembe.   

Preberite tudi: 4 naravni načini, kako prekrijete sive lase

.

NAJNOVEJŠE