0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastIzziv: en dan na teden brez interneta in elektronskih naprav

Izziv: en dan na teden brez interneta in elektronskih naprav

MORDA VAS ZANIMA

Za večino je seveda nemogoče, da bi popolnoma opustili uporabo elektronskih naprav in se odpovedali brskanju po internetu. A ne le da je nemogoče, to je obenem nekaj, česar si večina niti ne želi. Vendar pa to še ne pomeni, da ni koristno, da uporabo elektronskih naprav in čas, ki ga preživljate na spletu, vsaj omejite. Zanimiv izziv, ki ga lahko preizkusite, je odpoved uporabi elektronskih naprav in interneta en dan na teden. Čeprav se vam morda zdi, da bi se vam tako zmešalo od dolgčasa, boste najverjetneje hitro ugotovili, da ima ta navada številne pozitivne vplive na vaše življenje …

- Oglas -

Omejevanje časa, ki ga preživimo na spletu, navdih za vse večje število knjig

Priljubljeno knjigo, ki popisuje prav pozitivne učinke popolne odpovedi elektronskim napravam in brskanju po internetu za en dan v tednu, je napisala Tiffany Shlain. Knjiga nosi naslov 24/6: The Power of Unplugging One Day a Week, avtorica pa je v njej predstavila izkušnje svoje družine, ki se že 10 let enkrat tedensko prostovoljno odpove čarom sodobne tehnologije. Knjiga je najverjetneje doživela uspeh zaradi tega, ker gre za izziv, ki je za večino povsem izvedljiv. Tisti, ki svarijo pred pastmi elektronskih naprav, namreč pogosto pozabijo, da so te tako močno vtkane v naš vsakdan, da dolgotrajnejša neuporaba preprosto ni realistična. Po drugi strani pa je Tiffany Shlain ponudila rešitev, ki se zdi zelo smiselna, zato je verjetnost, da ljudje zares preizkusijo ta izziv, precej večja, kot če bi svetovala popolno odpoved elektronskim napravam in internetu.

En dan brez telefona interneta

Dan v tednu, ki je kot nalašč za spletanje trdnih družinskih vezi

Tiffany Shlain v svoji knjigi popisuje, kako je postala sobota brez tehnologije, ki jo preživlja s svojim možem in dvema hčerkama, tisti dan v tednu, ki se ga vsi najbolj veselijo. Prav na ta dan naj bi se ustvarili najlepši družinski spomini. Obenem pa naj bi sobote vsem družinskim članom pomagale, da si napolnijo baterije in se lažje pripravijo na izzive, ki so pred njimi – tako v »resničnem življenju« kot na spletu.

Dolgčas? Kje pa!

In kaj družina počne na ta dan, ko nimajo možnosti, da se v primeru dolgčasa zatečejo v varno zavetje elektronskih naprav? Čas med drugim namenjajo skupnim obedom, na katerih včasih gostijo tudi družinske prijatelje, krepčilnemu spancu, prebiranju časopisov, poslušanju glasbe na starem predvajalniku plošč, kolesarjenju, obiskovanju bazena, skupnemu ustvarjanju in družinskim izletom. Pri slednjih bi se lahko zapletlo, saj si danes pri iskanju poti pogosto pomagamo prav z različnimi elektronskimi napravami. Vendar pa družini takrat, ko je to potrebno, na pomoč priskočijo dobri stari zemljevidi, ki na srečo še niso končali na smetišču zgodovine.

- Oglas -

O koristih omejevanja časa, ki ga preživimo v družbi elektronskih naprav

Avtorica se v svoji knjigi sicer ne omeji le na popisovanje svojih lastnih izkušenj oziroma izkušenj svoje družine, ampak naslovi tudi mnoge splošnejše težave, povezane s sodobno tehnologijo. Med drugim se ukvarja z negativnim vplivom časa, ki ga preživimo na internetu, na naše komunikacijske veščine. Loteva se tudi težav pri vzgajanju otrok v sodobnem svetu, ki je tako močno zaznamovan z družbenimi omrežji. Po drugi strani pa predstavlja znanstveno dokazane prednosti tega, da načrtno izberemo čas, ki ga bomo preživeli povsem brez elektronskih naprav. Med drugim naj bi to pripomoglo k večji kreativnosti in k izboljšanju spomina. Obenem pa vam lahko to povrne občutek, da imate vsaj v določeni meri nadzor nad svojim časom – občutek, ki ga številnim ljudem dandanes kronično primanjkuje.

.

NAJNOVEJŠE