0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVonj ljubljene osebe – zagotovilo za dober spanec

Vonj ljubljene osebe – zagotovilo za dober spanec

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi pari, ki so zaradi trenutnih razmer prisiljeni skupaj preživeti precej več časa kot običajno, si gredo že pošteno na živce. Čeprav gre za okoliščine, ki se zdijo kot nalašč za pogoste spore, pa zagotovo obstajajo tudi številne pozitivne plati, povezane s trenutno situacijo. Če boste poskušali ohraniti mirno kri in se namesto na tisto, kar vas moti, osredotočiti na vse, kar imate pri partnerju radi, lahko to obdobje prispeva celo k okrepitvi vezi med vama. Morda je lahko povod za to, da začneta s partnerjem bolj ceniti drug drugega, raziskava, ki so jo izvedli na univerzi v Britanski Kolumbiji. Izsledki so namreč razkrili, da je prav bližina partnerjevega vonja eno najboljših zagotovil za kakovosten spanec.

- Oglas -

Uporabljene majice, ki so jih pred tem 24 ur nosili partnerji sodelujočih

V raziskavi je sodelovalo 155 prostovoljcev in njihovih partnerjev. Slednji so morali najprej 24 ur nositi majico, pri čemer so jih raziskovalci prosili, naj se izogibajo uporabi dezodorantov in drugih umetnih dišav. Prav tako pa so bili partnerji sodelujočih naprošeni, naj teh 24 ur ne kadijo in telovadijo ter da naj se izogibajo določenim živilom, ki povzročajo neprijeten vonj. Zbrane majice so bile nato postavljene v zamrzovalnik, da so ohranile vonj do druge faze raziskave …

Vonj partnerja spanje

Na prvi pogled identični majici, a njun vonj se je razlikoval …

V drugi fazi, ki je trajala dva dni oziroma dve noči, so prostovoljci vsak večer prejeli eno majico, ki so jo morali uporabljati kot prevleko za vzglavnik. Na prvi pogled sta bili majici identični. Ena izmed teh majic je bila seveda majica, ki jo je pred tem nosil njihov partner. V drugem primeru pa je šlo za čisto majico ali majico neznanca.

Raziskava zajela tako subjektivne ocene kot kvantitativno analizo spanca

Po vsaki izmed obeh noči so morali sodelujoči v raziskavi izpolniti vprašalnik, s katerim se je preverjala kakovost njihovega spanca oziroma spočitost. Raziskava pa ni temeljila zgolj na subjektivnih odgovorih prostovoljcev, ampak se je med spanjem uporabljala tudi zapestnica, s pomočjo katere je bilo mogoče zbrati kvantitativne podatke o kakovosti spanca, predvsem na podlagi tega, kako pogosto se je oseba med spanjem obračala.

- Oglas -

Vonj ljubljene osebe ima pozitiven vpliv, tudi če ga ne prepoznate

Na koncu so morali sodelujoči ugibati, katera izmed obeh majic je bila tista, ki jo je nosil njihov partner. Izkazalo se je, da so v primerih, ko so mislili, da imajo ob sebi partnerjevo majico, glede na lastna poročila spali bolje kot drugi dan. Po drugi strani pa so podatki, zbrani s pomočjo pametnih zapestnic, razkrili, da je bil spanec udeležencev objektivno boljši tisti dan, ko so zares spali na majici svojega partnerja – ne glede na to, ali so mislili, da gre za partnerjevo majico, ali ne. Tudi če ne prepoznamo vonja ljubljene osebe, ima lahko torej bližina tega vonja pozitiven vpliv na spanje, kar naj bi bilo povezano predvsem z občutki varnosti, ki poskrbijo, da hitreje zaspimo in da je naš spanec kakovostnejši.

Pomirjajoči učinki brez nezaželenih stranskih učinkov

Sodeč po ugotovitvah, ki so nastale na podlagi opisane raziskave, je torej vonj partnerja nekakšno naravno in brezplačno uspavalno sredstvo brez nezaželenih stranskih učinkov, ki se lahko sicer razvijejo ob uporabi uspaval. Vpliv spanja poleg (majice) ljubljene osebe  naj bi bil celo podoben tistemu, ki ga ima melatonin – hormon, ki ga naše telo naravno proizvaja v večjih količinah, bolj ko se bliža čas za spanje, vse pogosteje pa nanj naletimo tudi v obliki dodatkov.

.

NAJNOVEJŠE