0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrevidno: Umetna barvila v hrani!

Previdno: Umetna barvila v hrani!

MORDA VAS ZANIMA

Kako pogosto si v trgovini vzamete čas za natančno preučitev sestavin izdelka, ki ga še ne poznate? Velika večina kupcev ne posveča posebne pozornosti branju deklaracij. Pri tem pa spregledajo številne nevarnosti za zdravje, ki obstajajo pri določenih sestavinah. Ena izmed takšnih sestavin so na primer umetna barvila. Ta so namenjena predvsem temu, da bi bilo določeno živilo bolj vizualno privlačno, s čimer naj bi se povečale možnosti, da pritegne pozornost kupcev. Vendar pa so na žalost številna umetna barvila vse prej kot zdrava. Mnogi strokovnjaki so se ukvarjali s to problematiko in odkrili ogromno potencialnih tveganj, ki obstajajo pri pogostem uživanju umetnih barvil …

- Oglas -

Umetna barvila v živilih

Problematične lahko tudi zelo majhne količine določene snovi

Določena umetna barvila so se sicer že znašla na seznamu tistih, katerih uporaba je prepovedana, na primer zaradi povečanega tveganja za razvoj raka. Velikokrat to velja predvsem za evropske države, medtem ko so v ZDA  nemalokrat še vedno dovoljena umetna barvila, pri katerih so številne raziskave potrdile, da gre za zelo problematične snovi. Običajno je v ozadju predvsem sklicevanje na »argument«, da naj bi bile uporabljene količine barvila prenizke, da bi predstavljale resno zdravstveno tveganje.

Umetna barvila lahko še posebej negativno vplivajo na otroke

Več raziskav je potrdilo, da lahko umetna barvila v hrani negativno vplivajo na otroško vedenje in povečajo tveganje za učne težave. Med drugim so raziskovalci ugotovili, da obstaja močna povezava med uživanjem umetnih barvil in verjetnostjo za t. i. ADHD, torej motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo, kar je danes vse bolj razširjena težava. Zaradi umetnih barvil so otroci pogosto tudi precej bolj razdražljivi.

- Oglas -

Povečana nevarnost za alergijske reakcije in pogoste glavobole

Težava pri umetnih barvilih je med drugim tudi ta, da nemalokrat povzročijo alergijske reakcije. Pojavijo se lahko na primer kožni izpuščaji ipd., včasih pa so lahko simptomi tudi precej resnejši. Poleg tega pa naj bi uživanje živil, ki vsebujejo umetna barvila, vplivalo tudi na pogostejše glavobole.

Kako se izogniti potencialno problematičnim barvilom v hrani?

Ena izmed možnosti je, da se pri novih izdelkih vedno prepričate, kaj se skriva za posamezno oznako na spisku sestavin. Pogosto so namreč uporabljene okrajšave, zato morajo potrošniki vložiti malce več energije v to, da ugotovijo, kako (ne)varno je v resnici določeno živilo. Če se želite čim bolj izogniti umetnim barvilom, pa je seveda načeloma smiselno, da kupujete predvsem osnovna živila. Kadar si zaželite malce več barvne pestrosti, pa uporabite povsem naravna barvila, na primer sok rdeče pese.

.

NAJNOVEJŠE