Paradižnik vsebuje veliko vode, vitaminov in mineralnih snovi in je še posebej primeren poleti, ko naš organizem potrebuje več teh hranilnih snovi, saj jih zaradi potenja veliko izgubi zato mu pravimo tudi superhrana.
Paradižnik je rdeče barve zaradi likopena in beta-karotena (snov, prek katere organizem dobiva vitamin A). Vsebuje tudi veliko vitamina C: 100 g živila ga vsebuje kar 25 mg. Da bi odrasel človek zadovoljil dnevno potrebo po vitaminu C, zadostujejo že 2 do 3 paradižniki, saj ga dnevno potrebujemo 45 mg. Vitamin C je zelo pomemben za veliko funkcij v organizmu: posreduje pri tvorjenju kolagena (snov, s pomočjo katere se tvorijo tkiva), pripomore k zdravju žil, lajša absorpcijo železa. Poleg tega paradižnik vsebuje tudi veliko količino kalija. Ta mineral je zelo pomemben za ohranjanje ravnovesja tekočin v telesu, saj se bori proti zastajanju ali prekomernemu odvajanju tekočin. Kalij dovoljuje prenos živčnih impulzov med celicami, zaradi njega mišice delujejo in pomaga uravnavati krvni tlak. Če ga nimamo dovolj, postanemo utrujeni, brez apetita, nezbrani.
Več o paradižniku in delovanju proti boleznim srca